Last news in Fakti

25 Март, 2016 10:38 16 147 24

Световен автомобил на годината. Победителят е ясен

  • wcoty-
  • world car of the year-
  • mazda-
  • mx-5
Световен автомобил на годината. Победителят е ясен - 1

Победителите в отделните категории на конкурса World Car of the Year се избират от 73-членно жури. Едно от условията в този конкурс е номинираните автомобили да се продават в минимум пет страни на два континента.

Конкурсът World Car of the Year не трябва да се бърка с европейския Car of the Year, където победител стана новия Opel Astra. В българския конкурс "Автомобил на годината", пък наградата отиде при Skoda Superb.

А за Световен автомобил на годината беше избрана Mazda MX-5. Японският роудстър спечели и в категорията за дизайн, а за най-добър "зелен автомобил" наградата отиде при Toyota Mirai.

В останалите две категории за най-добра спортна кола и за премиум автомобил на годината, призовете спечелиха съответно Audi R8 и BMW 7er. Ето и победителите в конкурса World Car of the Year от изминалите десет години.

2015 г. — Mercedes-Benz C-Klasse
2014 г. — Audi A3
2013 г. — Volkswagen Golf
2012 г. — Volkswagen up!
2011 г. — Nissan Leaf
2010 г. — Volkswagen Polo
2009 г. — Volkswagen Golf
2008 г. — Mazda2
2007 г. — Lexus LS460
2006 г. — BMW 3er
2005 г. — Audi A6


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митака

    5 0 Отговор
    Заслужава си маздата, много е красива. Не е толкова функционална като астра и супърб, но е красива.
  • 2 Киро

    2 1 Отговор
    Тия от световния конкурс не са ли чували за Шкода супърб, дето нашите я избраха (еее, както обикновено с малко "подпомагане")?!?

    Кви са тия Мазди, я кви хубави Дачии и Шкоди има, те Мазди ще ми избират?!

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Так е Кире, в булгаристан всичко се подкупва и манипулира (особено конкурсите).
    Според булгаристанските журналя, шкодЪ е номер 1, дупетатите се возят на чисто нови пасатори, явно официалния вносител на ваг, яко е подкупвал и някои "хора" по върховете пак са хапнали извънредно от тортата.........

    Коментиран от #4

  • 4 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Не виждам как двуместен спортен кабриолет може да стане кола на годината за България. Според мен Шкодата наистина има практичността, икономичността и т.н. от които се нуждае един средностат. българин. Иначе тва ми е любимата мазда. Една от малкото коли, които следват философията на 1вата генерация след толкова много години. Браво!
    Ама тоя конкурс не мога да го приема насериозно, след като видях ко са избрали 2011та година...

    Коментиран от #6

  • 5 Julio

    0 0 Отговор
    Хубав избор.
  • 6 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    За Nissan Leaf си прав, но за шкодата......какво да ти кажа, всичко, което предлага шкода, абсолютно същото без разлика, ще го намериш в Kia, Ford, Renault, Hundai и.т.н. С една дума, нищо ново под слънцето.
    Идеята е, че някой пак си е платил и отново гръмки реклами, суперлативи и то за коли от ранга на шкода.
    Аз нямам нищо против шкодите, но вс епак това са си най-обикновени автомобили, които с нищо не превъзхождта своите преки конкуренти (освен че страдат от типичните болести характерни за ВАГ групата).
  • 7 ХАХА

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Той естествено,че Ганьо така ще каже ! Къде сравняваш Мазда с тия измислени смешни мишкарски даже не мога да ги нарека и марки ! Сравняваш Мазда с Дачия(преоблечен френски кенеф-Рено) и Шкода(преоблечен Фолскваген който се чупи всеки ден и вози като каруца) ! Когато Мазда са правели коли и то с толкова много иновации за времето си ,тия смешни марки са правили консервни кутии празни без никакви екстри ! Да не говорим пък от към двигатели Мазда колко са по-напред от тия мишоци...Все едно сравняваш галош с лъснат чепик !

    Коментиран от #8

  • 8 Бум Бам

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХА":

    КИРО МАЙ НЕ СИ КАРАЛ КОЛА ДЕТО ОСВЕН ДА И НАЛИВАШ ГОРИВО И ОБСЛУЖВАШ ИСКА ДА Я КАРАШ И ДА СЕ КЕФИШ ДОКЪТ СИ ЖИВ ?????!!!!::::
  • 9 ПАК ПРЕЦАКАХА ТЕЗИ КОИТО НАИСТИНА ЗАСЛУЖ

    0 1 Отговор
    КАКВА КОЛА Е ТОВА,КРАСИВА АБСУРД .ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ИЗПИПАН АВТОМОБИЛ "СВЕТОВЕН" УЖАС.КОЙ ГИ ИЗБИРА ПОРАЗЕН СЪМ УЖАС УЖАС!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Само ти си прецакан в главата

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПАК ПРЕЦАКАХА ТЕЗИ КОИТО НАИСТИНА ЗАСЛУЖ":

    Напровти, колата е много красива на живо. Тази кола накара много хора да осъзнаят какво наистина му трябва на човек. Тук всичко е до лекота и перфектен баланс.
  • 11 Нов чо

    0 0 Отговор
    Все познати играчи, нещо.)
  • 12

    1 1 Отговор
    Страхотна е....
  • 13 Benz GL450

    2 1 Отговор
    МАЗДА ?? Това е меко казано КАТАСТРОФА. Японски пластмасов кенеф. Дори и кенеф не е защото там човек се облекчава и му е приятно след това. Тази кола и марка са толкова долнокачествени че никога няма да си помисля да си купя. За пример ще кажа че се возих преди няколко дена в чисто нова от магазина МАЗДА 6 комби и горката скърцаше отвсякъде. Друг пример са цените на Мазда втора употреба. За топ модела им Х9 цената е около 20000лв за 6-7 годишен джип.
  • 14 Kuki6

    0 2 Отговор
    Benz GL450
    ти си е ... трола!!!
    да ти вметна, че карам такова кабрио ...
    автомобилът е превъзходен за това, за което е произведен, ако твоето мнение е меродавно - всички щяхме да караме куфари!!!

    Коментиран от #16

  • 15 sspp

    0 0 Отговор
    I LOVE VOLVO S80!
  • 16 Benz GL450

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Kuki6":

    Карай си го това "чудо". Лошо няма - щом те прави щастлив. Аз не си налагам мнението , а само го споделям като всички останали. Незнам какво е трол във форум за автомобили. За мен най -добрата марка е Звездата ,която е основана през 1883г. По това време в джапания са се клали със самурайските мечове ако не се лъжа. Айде със здраве.
  • 17 опсмопсус

    1 2 Отговор
    Опсмопсус си отива!
    ОПС- колата ми!
    МОПС- кучето ми!
    СУС - от турски стой, спри, не!
    БЕШЕ МИ ПРИЯТНО ДА СИ ПИШЕМ!
  • 18 Мацуда

    2 2 Отговор
    Mazda - заслужено, малка фирма без големи претенции но винаги с нещо ново и счупващ скуката красив дизайн.
    До оня с мерцедеса - имам две Мазди - 3-ка и СХ5 2.5 2016-да дойде да го повозя- да видим кое тропа и скърца,някоя дъска в главата му най-вероятно!Вчера се возиха познати -имат Q5,и тя и той се изненадаха че вози по-добре от тяхната.

    Коментиран от #20

  • 19 Мацуда

    2 2 Отговор
    Голяма сила е човешката суета- ако случайно тази Мазда беше произведена с емблемата на Мерцедес,Ауди или БМВ отпред -щеше да има е,а..страхотна ,велика,...ит.н.!
  • 20 Само така

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мацуда":

    Така е Мазда е легендарна марка с много богата история и иновации , надминаващи времето , в които определените модели Мазда са били произведени ! Мерцедес до 1990 са могли да си мечтаят за централно заключване,ел.стъкла и то дори при моделите на Мазда като 626 през 1983 година са с по 4 ел.стъкла ,ел.огледала,бутони за отваряне на багажника и резервоара под шофьорската седалка , лампи на таблото "shift up " ( да преместиш скорост нагоре) и "shift down" (да свалиш скорост надолу) , и лампа ,показваща максималното положение на дроселовата клапа + дигитален цифров часовник на централната конзола ...е ,европейска или каквото и да е била друга кола през този период произведена не е имало европейски еквивалент с тези екстри и тази надеждност и качество , а и возия (само Мерцедесите са имали такава возия) . Всички други марки освен японските чак от 1990 година нагоре включително и превзетите и "ненадминати" БМВ,Мерцедес,Ауди , че дори и Порше започнали да слагат такива екстри в колите си докато японците коя година още и при това на много по-ниска цена! Също иновативно за времето си е и 4ws (4 завиващи колела) ,които Мазда 626 GD от 1990 година притежава ...немците и до днес нямат такъв еквивалент , да не говорим за надеждността и здравината . Само Мазда и останалите японски марки,в японското е истината.Който е карал японска кола,лошо не е видял и не е искал повече да се качи на друга.
  • 21 Стоянн

    0 2 Отговор
    Къде е оня дето му скърца мазда 6. Аз имам 2015 2.5 Ат и до сега не съм чул да скърца. Виж скоро се качих на мексикански пасат 2014 - това вече скърца. Малко е тъпо да се сравнява Мазда с мерцедес. Лично за мен нова Мазда е много по-добре от стар Мерц за същите пари от гледна точка на надежност, а също така и за джоба. Всеки си преценя.
  • 22 бмвеномер1

    0 0 Отговор
    Как не те домързя да напишеш толкова глупости?Още малко и ще кажеш,че Мазда измислили автомобилите,а първия модел бил 626.

    Коментиран от #23

  • 23 тъпанар

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "бмвеномер1":

    Не го е домързяло защото човека разбира от коли и не е някакъв глупав Ганьо като повечето в България които си нямат и на представа от коли. За да мразиш Мазда или не знаеш нищо за тази марка или просто караш някакъв ФолксЛ..НЕН ,Опел,Фиат или някоя друга кошница и просто те е яд че не можеш да си я позволиш ! Колко неграмотен народ само има...
  • 24 аннн

    0 1 Отговор
    Забелязал ли си че едно 80% от собствениците на японски коли разбират от коли и са интелигентни докато собствениците на немски и главно европейски автомобили са простовати ,неграмотни и нищо не разбират от коли !