Last news in Fakti

16 Юни, 2016 11:16 19 491 8

Виждали ли сте Lamborghini седан?

  • lamborghini-
  • portofino-
  • седан
Виждали ли сте Lamborghini седан? - 1
Що се отнася до автомобили, Lamborghini е известна със своите клиновидни суперкари, но много от вас са забравили, че през годините италианската марка си е пробвала възможностите и в други класове. Първоначално се появяват возила с предноразположен двигател от типа гран туризмо, след това на бял свят излиза двойникът на Hummer - LM002, а след него идва един изключително интересен автомобил. Той се нарича Lamborghini Portofino и представлява седан с четири врати. Именно за него ще ви разкажем сега.Виждали ли сте Lamborghini седан?
Въпреки наличието на четири врати, те са от типа "ножица" за да се подчертае принадлежността на колата към марката. Lamborghini Portofino е седан, но с 3.5-литров V8 двигател, разположен зад задните седалки. Ако се загледате във външността на странното Lambo ще откриете доста прилики с Dodge Intrepid и подобния на него Chrysler LH, но по-интересното е, че в това няма нищо необичайно. Може да се каже, че Portofino въобще не трябва да носи емблемата с разярения бик, защото той се появява за първи път в дизайнерската лаборатория на Chrysler.Виждали ли сте Lamborghini седан?
Това става през 1986 година, като прототипа е наречен Chrysler Navajo. Той обаче остава само като глинен концепт, а година по-късно, през 1987-а, на автосалона във Франкфурт дебютира Lamborghini Portofino. Причината е, че през същата тази 1987 година шефът на Chrysler - италианецът Ли Якока сключва сделка, с която купува бедстващите по онова време Lamborghini. Тогава, изпълнителният вицепрезидент на Chrysler Боб Лъц решава, че дизайна на Chrysler Navajo идеално ще подхожда на автомобил с марката Lamborghini.Виждали ли сте Lamborghini седан?
Така дизайнът си остава "Крайслерски", но към него са добавени Lambo-акценти. Четиривратият и четириместен концепт е построен на удължено шаси от Lamborghini Jalpa. Така се получава средномоторен седан със задно предаване и петстепенна механична скоростна кутия. За съжаление никъде не се споменават динамичните характеристики на автомобила. Lamborghini Portofino е интересен още с това, че с цел максимално разширяване на вътрешното пространство, колелата са изтеглени максимално в краищата на автомобила.Виждали ли сте Lamborghini седан?
Така се получава един наистина просторен салон с изключително интересна централна конзола, която изглежда футуристично дори и днес. Специалистите от Lamborghini обаче не харесват дизайна и лапват прозвището на Portofino "Големият картоф". Това обаче съвсем не интересува ръководството на Chrysler, които одобряват дизайна, но решават да започнат серийно производство, но на автомобил с марка Chrysler. Така остава въпросът: Нужно ли е било да се прави седан с емблемата на Lamborghini?Виждали ли сте Lamborghini седан?
Предвид предишният опит с LM002 обаче, защо да не се опита и с Portofino? В крайна сметка Portofino излиза на бял свят през 1993 година, но с предномоторна платформа, разработена от AMC/Renault/Eagle и със съвсем друг дизайн. Така се появява скромният Dodge Intrepid - предназначен за средната класа автомобил, за който малцина знаят, че започва живота си като расово Lamborghini. Едва ли друг такъв седан може да се похвали с такива метаморфози.Виждали ли сте Lamborghini седан?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    2 2 Отговор
    Виждали сме всякакви недоразумения и това е едно от тях

    Коментиран от #3

  • 2 Калоян

    5 1 Отговор
    Колата е с уникален дизайн, особено з времето си. Освен това за първи път чувам за този проект и в тази връзка евала за материалчето.
  • 3 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "GTR":

    Най -вероятно през 1987г. не си бил роден.
  • 4 ДДДД

    3 0 Отговор
    май тук целта е била и ниско въздушно съпротивление
  • 5 Иванов

    3 0 Отговор
    Лий Якока - роден на 15.10.1924 г. в Алънтаун, Пенсилвания САЩ.

    При издаване на акт за раждане и удостоверение за гражданство се счита мястото на раждане.

    Лий Якока Не е италианец.
  • 6 ЙТПИ

    0 0 Отговор
    Форд Проб с 4 врати.

    Коментиран от #7

  • 7 пич

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЙТПИ":

    Прилича и на Жигула настъпана от валяк....
  • 8 Проубър

    0 0 Отговор
    Чист Dodge Stealth!