Last news in Fakti

24 Юни, 2016 10:43 6 812 5

Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara

  • porsche-
  • panamera-
  • dakar-
  • sahara
Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara - 1
Porsche Panamera
Немците от Porsche обявиха официално, че онлайн премиерата на новата Panamera ще се състои на 28 юни тази година. До момента всичко около модела се пазеше в тайна, но изданието Motor1 успя да се сдобие със снимки на колата. От предварителната информация става ясно, че Panamera ще разполага с нов V-образен четирилитров битурбо осмак. Той ще замени досегашния 4.8-литров мотор. Най-вероятно в изпълнението Panamera Turbo конските сили ще са 550, а при модификацията Turbo S мощността ще бъде 600 коня. Немците заявяват, че новата Panamera ще стане най-бързия луксозен автомобил в света.Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara
В моделната гама ще бъде включен и четирилитров дизелов агрегат, който също е V8 и е снабден с два турбокомпресора. Този мотор ще работи заедно с ел. двигател, като системната мощност на силовия тракт ще е около 450 конски сили. Същият хибриден тракт работи и при новото Audi SQ7, където мощността му е 435 коня, а максималният въртящ момент - 900 Нм. Новата Panamera e построена на модулната платформа MSB на концерна Volkswagen, а в конструкцията и са използвани много алуминий и композитни материали.Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara

Всичко това ще доведе до снижаване на теглото. Ще бъде достъпно и опционалното мехатронно шаси PASM, което намалява крена до минимум в завоите и в момента се използва при Bentley Bentayga. Още нещо интересно е, че приборният панел на Panamera ще е дигитален, като само оборотомерът ще е аналогов. Сензорният дисплей на централната конзола ще е 12-инчов. Първата публична премиера на автомобила ще се състои през есента на тази година, като това ще стане на изложението в Париж. Продажбите ще стартират до края на 2016 година.

Dakar и Sahara

Покрай емоциите от представянето на новата Panamera, една не по-малко интересна информация за марката остана леко на заден план. Става дума за непотвърдени, но доста любопитни данни, касаещи два нови модела на Porsche. Те ще се наричат Dakar и Sahara. Те ще бъдат SUV-ориентирани модели. Dakar ще е с три врати, а Sahara с пет. Първа на пазара ще се появи версията Dakar, като това се очаква да стане в края на 2018 година. Dakar ще се прави на платформата на култовото 911, но ще е с доста по-висок клиренс. Най-вероятно този автомобил ще разполага с мощен хибриден силов тракт, но за съжаление повече подробности на този етап не са известни.Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara

Porsche Dakar

Втората иновация, наречена Sahara пък ще дели платформа с наследника на Macan, който се очаква да се появи през 2021 година. От Dakar тя се е отличава по-значително по-големите си размери и по това, че ще е с пет врати. Още нещо интересно е, че за разлика от Dakar, който ще е със задноразположен двигател, Sahara ще е с мотор отпред. Този агрегат най-вероятно ще е V-образен осмак от ново поколение, мощността на който все още не е известна. Очакваният обаче са моделът Sahara да стане един от най-бързите кросоувъри в света.Новите Porsche-та: Panamera, Dakar и Sahara

Porsche Sahara

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро

    3 0 Отговор
    Хайде сега, анти ВАГ коалицията да "наточи писалките"
    Днес е петък и ми се четат интересни публикации.
    Да си призная, в момента нямам време да прочета статията, но ще го направя с удоволствие, когато има и коментари.

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Спиро":

    Как изобщо пишете, като не четете статиите? Вие се подигравате с всички останали. Как намери време да пишеш коментар?

    Коментиран от #4

  • 3 Чукча

    0 2 Отговор
    Нали знаеш - "Чукча не читател, чукча писател...", а и то щото много има какво да се чете - 2 минутки за четене и няколко картинки за разглеждане. ;)
  • 4 Спиро

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Както виждаш, друже, не съм написал коментар по статията, защото не съм я чел. Даже съм го и написал.
    Не си ли забелязал, че без значение за какво е статията, коментарите от 10 нататък се обръщат все на политика, цигани, и т.н.
    А статии за Фолксваген или някое от неговите дъщерни дружества са винаги в един и същи тон. Ако четеш редовно ще разбереш.
    Аз чета, Чукча, и после пиша!
  • 5 SQ7

    1 0 Отговор
    Дизеловият v8 в панамерата не работи с ел. двигател, а с електрическо турбо, което работи заедно с другите 2 турбини. Няма нищо хибридно нито тук, нито в SQ7.