Last news in Fakti

10 Юни, 2006 21:52 1 252 0

Спасовден

  • бак “ретро”-
  • krupp-
  • opel rekord-
  • renault dauphin-
  • mini cooper

В християнската религия празникът Спасовден почита края на Христовото възнесение. В народния календар този ден е свързан още и с водачите на моторни превозни средства. По традиция Българският Автомобилен Клуб “Ретро” чества на тази дата и своя празник. Миналата седмица най-старата и голяма организация, свързана със старите коли БАК “Ретро”, отбеляза и още едно интересно събитие – 17 години от учередяването на клуба. Празникът се проведе пред Храм паметник “Александър Невски” и събра на площада многобройна публика и най-важното - 150 ретро и класически возила от цялата страна. Млади мажоретки и приятна музика допълваха празничното настроение.

Ретро шоуто премина в два основни етапа - технически преглед на автомобилте и майсторско управление. След този интересен спектакъл на четири колела БАК “Ретро” раздаде своите награди за традиционните категории - най-добре реставриран автомобил, най-старо четириколесно, шампион в майсторското управление, най-автентична кола и не на последно по важност място – награда на публиката.

Дошлите на грандиозния сбор на стари и класически возила имаха възможност да видят едни от най-добре реставрираните антики, намиращи се на територията на България. Всички автомобили бяха много добре подготвени, но най-впечатляващи, естествено, бяха наградените. Класирането за най-добре реставриран ретро автомобил бе разделено на две – производство преди и след 1960 година. При най-старите наградата спечели камион Krupp, произведен през 1936 година и собственост на Георги Григоров. Един отличен Opel Rekord, притежание на Радослав Ангелов, слязъл от конвейера през 1964-та, пък грабна приза при класическите возила. Наградата за най-автентичен автомобил отиде при един от най-големите ретроколекционери у нас Иван Мутафчиев и бе присъдена на неговото Renault Dauphin. Невероятно изглеждащият товарен автомобил Krupp спечели и сърцата на публиката и заслужено взе и тази награда. На особен интерес се радваше и най-старият автомобил на шоуто, който по ирония на съдбата е собственост и на един от доайените на клуба Данчо Лозанов. От участвалите за първи път тази година автомобили отличието “най-добър дебют” бе присъдено на Антон Каракоев и неговия Москвич.

Изключително интересно бе и т.нар. майсторско управление. След доста оспорвана борба най-бърз и точен при изпълнението се оказа Левон Папазян с автомобил Mini Cooper. Естествено не всички четириколесни бяха отличени, но едно е сигурно - всички заслужаваха. Тазгодишният “Спасовден” е доказателство, че българското ретро-движение се разраства с всяка изминала година. Само можем да се радваме, че има хора, даващи “живот” на тези автомобилни антики, за да може ние и децата ни да се докоснем до историята и технологичното израстване на човечеството.

Радослав СЛАВЧЕВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА