Last news in Fakti

3 Юни, 2006 22:17 1 260 0

Апенинско цунами?!

  • fiat-
  • sedici-
  • fiat sedici

Набралата изключителна мощ вълна на SUV-возилата за пореден път заля европейските пазари, като този път ударът бе нанесен от южна посока - от горещите Апенини. Именно италианците от FIAT оповестиха стартирането на продажбите на модела Sedici. Поредното ново попълнение в класа на SUV-автомобилите е натоварено от създателите си с тежки отговорности, но пък в интерес на истината също така не му липсват и нужните качества за постигането на заслужен успех.

Всъщност повечето от четириколесните в този сегмент будят респект със своята преднамерено груба и агресивна външност, докато апенинците избират коренно противоположен път на развитие. С дължина от едва 4 110 мм Sedici по-скоро изглежда дребничък, съотнесен към своите конкуренти, отколкото да внушава респект и неприкрита мощ. За сметка на това обаче дизайнът, разработен от легендата в бранша - студиото Giorgetto Giugiaro, по-скоро събужда асоциация за рафинираност, стил и красота, присъщи на лъскав бутиков екземпляр. Така че ако търсите едновременно елегантен и функционален автомобил, то Sedici идеално покрива стандарта ви.Конструкторите от FIAT явно влагат усилия при разработването на модела и това си личи от факта, че той е еднакво удобен за ползване както в натоварения градски трафик, така и при извънградско шофиране, като не би било проблем и пътуване до отдалечена вила в планината, където асфалт все още липсва. За целта Sedici е оборудван с перманентно задвижване на четирите колела по схемата On-Demand, което преведено на нормален език означава, че водачът би могъл да избира между задвижване само от предните колела или разпределение на въртящия момент между предния и задния мост в съотношение 50:50.

Въпросната операция би могла да се извършва всеки път по желание на водача или автоматично, като в този случай интелигентна система се грижи за оптималното разпределение на тягата. Самото название на автомобила - Sedici, означава “шестнадесет”, което не би могло да се тълкува по друг начин, освен като своеобразна интерпретация на обозначението “4х4”. Явно на юг от Алпите перманентното задвижване е обект на завидна гордост!

Във вътрешността на автомобила всичко е типично по италиански - красиво и разточително. Средната конзола веднага грабва окото с множеството алуминиеви апликации, а подходящото съчетание на цветовете допълва стилното и приятно излъчване на салона. Обемът на товарния отсек обаче е леко разочароващ, тъй като не предлага кой знае колко място за обемисти куфари, кашони с вино и така нужните продукти за барбекю. Все пак 270 литра обем не са много. С прибирането на задния ред седалки (асиметрично делими) все пак се намира изход от положението, като в този случай “багажното” нараства до 670 литра.

Изключително подходяща е гамата от предлагани агрегати, като две от предложенията са изцяло нови. Първото е ориентирано към почитателите на дизела, като в случая става въпрос за четирицилиндров Multijet турбодизел, осигуряващ 120 к.с. Разходът на гориво при него е едва 6.6 литра при 100 км смесен пробег, а максималната скорост на движение е 180 км/ч. За противниците на “нафтовите печки” е по-подходящо другото предложение на италианците - бензинов четирицилиндров 16V-мотор, чиято мощност е 107 к.с. Разходът на гориво при него е 7.1 литра на 100 км и максимална скорост от 170 км/ч.

В страните от Европейския съюз FIAT Sedici се харчи срещу 17 990 евро, като в цената се включва серийно окомплектоване с климатик, пълен електрически пакет, CD-Player и централно заключване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА