Last news in Fakti

22 Април, 2006 11:14 1 779 0

Забранено за възрастни!

  • toyota-
  • scion-
  • fuse-
  • scion fuse

От няколко години насам японският автомобилен гигант Toyota налага марката Scion в Съединените американски щати, като возилата с въпросното лого са ориентирани изцяло към потребителите на възраст между 18 и 25 години. До момента самураите се радват на изключителен пазарен успех, факт, който в голяма степен предопределя “раждането” и на героя в настоящия материал. Той носи названието Fuse и дебютира пред публика в рамките на моторшоуто, провеждащо се в Ню Йорк през тази седмица.

Стилният японски концепткар разкрива визията на Тoyota за това как би могъл да изглежда един расов GT-автомобил в близкото бъдеще. Иначе дизайнът на прототипа е разработван на американска земя - в развойното и дизайнерско студио на компанията в Калти, щата Калифорния и в голяма степен е ползвал донорство от страна на легендарните японски “болиди” от състезателната серия Super GT. Според Марк Темплин, вицепрезидент на Scion, при създаването на Fuse инженерите и маркетинговите специалисти на компанията изключително точно вземат предвид предпочитанията и нагласите на най-младите клиенти в САЩ, като всеки един компонент при студията е издържан изцяло в този дух.

Обликът на Fuse представлява въплъщение на спортната динамика: стилистите на Scion в максимална степен са се стремили да оставят впечатление за агресивност, сила и дори нескрита заплаха при всеки един детайл. Един поглед към ниския силует на автомобила пък е достатъчен, за да ви убеди, че крайният резултат е повече от задоволителен и да събуди любопитството ви към това, което е скрито под пикантната опаковка.

Що се отнася до двигателя, то там ще намерите напълно “стандартен” 2.4-литров шестнадесетклапанов агрегат (2АZ-FE), който е изработен почти изцяло от алуминиеви сплави. Осигуряваната от него мощност е 165 к.с., а стойността на максималния въртящ момент е 217 Нм. Засега допълнителни подробности относно предавателната кутия, задвижването и конструкцията не се предвиждат и явно попадат в категорията “фирмена тайна”...

За сметка на това обаче бихте могли да се докоснете до всеки детайл в салона, който в интерес на истината би могъл да украси което и да е возило, участващо в сюжета на шеметна фентъзи филмова продукция. Интериорът е изработен във форма на асиметричен петоъгълник и се отличава с присъствието на безкраен списък от високи технологии и невероятна функционалност. В рамките на секунди салонът би могъл да претърпи три основни трансформации, определени от създателите му като “драйвърска”, “видео” и “транспортна”. Когато на преден план излезе нуждата от превоз на повечко багаж, задните седалки и тази до водача се прибират с лекота и се образува специфична товарна платформа. Ако пък през уикенда сте планували излет с приятели, Fuse отново идва на помощ. Задната врата и товарният отсек образуват удобна скамейка, която тайфата едва ли ще откаже. Настроението ще се поддържа и от бордовия медия-център, оборудван с перфектно стерео, видео и компютърни игри, като гаранция за качество на изображението дават двата TFT-монитора с размер 10.5 инча. Почитателите на студената бира също няма да са дискриминирани - ня тяхно разположение е вграденият хладилник, чиято задача е да поддържа питиетата винаги добре охладени...

Преди обаче да сте припознали в Scion Fuse вашия автомобил, е добре да знаете, че въпреки очевидният интерес от страна на посетителите в изложбения център в Ню Йорк, от компанията производител все още мълчат относно серийното бъдеще на четириколесното, дори нещо повече - съвсем не е ясно, дали концептът няма да сподели съдбата на редица свои събратя и след няколко месеца да се превърне единствено и само в част от архива на компанията. Последното би било наистина жалко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА