22 Януари, 2017 06:55, обновена 22 Януари, 2017 11:14 17 138 26

Най-продаваният автомобил в Европа

  • продажби-
  • автомобили-
  • европа
Най-продаваният автомобил в Европа - 1

Ежегодната статистика на компанията JATO Dynamics, отчитаща продажбите на нови автомобили в Европа, ни дава представа за това, кои са най-предпочитаните автомобили от европейците. Въпреки спада от 7.8% спрямо 2015-а, през изминалата 2016 година лидер си остава Volkswagen Golf. През 2016-а, германците са успели да продадат 492 952 Golf-а.

Втората позиция е за Renault Clio, продажбите на което продължават да се увеличават. През изминалата година френската субкомпактна кола бележи ръст от 3%, а продадените бройки са 315 115. Тройката се допълва от Volkswagen Polo, от което са реализирани 308 561 автомобила. За разлика от Golf, който бележи спад спрямо 2015-а, Polo отбелязва ръст с 1-9%.

След призовата тройка се нареждат Ford Fiesta с 300 528 продажби в Европа и спад спрямо аналогичния период година по-рано с 4.4%. Петицата се затваря от Opel/Vauxhall Corsa, разпродала се в тираж 264 844 (-1,9%). В топ 10 влизат още Opel/Vauxhall Astra (253 483 бр., +29,6%), Peugeot 208 (249 047 бр., +8%), Nissan Qashqai (234 340 бр., +0,9%), Skoda Octavia (230 255 бр., +5,6%) и Renault Captur (217105 бр., +11,1%).Най-продаваният автомобил в Европа

Като цяло през 2016 година продажбите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 6,5%. Продадени са 15 131 719 автомобила, което е ръст за трета поредна година. Сред автомобилните производители най-много нови коли в Европа за 2016-а са продали Volkswagen, като след тях се нарежда компанията Renault. Третото място е за Ford, а най-голям ръст в продажбите от тройката бележи Renault.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    32 3 Отговор
    Да продадеш 500.000 голфа е постижение, ама трудното е да произведеш 500.000 бройки и то качествено, немците на вид не-много по-различни от нас явно имат доста по-голяма работоспособност, но както казваше един немец живеещ у нас - "немецът не е по-работлив от българина, просто там има железни норми и железни санкции"

    Коментиран от #3

  • 2 гощо

    27 3 Отговор
    ГолфУ пак вдигна купата!!!!! Малко съм изненадан от Рено,но явно хората си го харесват и добри цени дават!?!?
  • 3 Morgoth

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Не е въпрос на работоспособност или работливост. Нито пък на санкции. Въпрос на производителност на труда е. Крайния ефект от един работещ в Германия (бил немец, турчин или български имигрант) е в пъти повече от този в Бъгария.

    Коментиран от #20

  • 4 onq s konq

    3 62 Отговор
    БМВ е най-хубавата кола и не се продава толко много щото явно никои не разбира от коли вече което е ужасен факт а и които има БМВ като мене например знае за какво става въпрос че БМВ още от древни времена се е доказало като извънземна технология недостижима за която и друга фирма на тоя свят и продалжават с ивонативно и модерно развитие като например Х-ДРАЙФ което например японците ще го направат слет 50 години минимум

    Коментиран от #5, #7, #11, #21, #25

  • 5 гощо

    29 11 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Страшно иновативни са,сетиха се да правят 4х4 коли чаааак сега!!! Има една система и една марка която трябва да пробваш!?! Аз лично слезнах от БМВ и сега съм супер доволен! КУАТРО запомни го!!! Що се отнася за японците ...чувал ли си за Субаро...я прочети нещо па после пиши!?!? Ако пък не карай дръгела там и се моли да не вали сняг,че тая Х-драйв система е.....не казвай на никой!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Ал Купоне

    17 18 Отговор

    До коментар #5 от "гощо":

    Да ама гледам нещо го няма никакво в класацията твоето иновативно Субару, уж такова уж онакова, само дето продажбите им не вървят.
  • 7 tost

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Ееееее,друго си е един 18 годишен баварец ,на 129 000 км ,каран от доктор на 77 год. :))).Но иначе е много запазен ,гори само 800гр масло на 500 км. само 204 Коня е ,обаче върви с 245 км. без да сам натиснал гаста до дупка .Зимата не го карам щото на ората им писна да ме вадят от канафките,с коня е по сигурно.Глупави европейци бре,вместо да си карат премиум марките ,горящи само 6 литра на 50 килиметра и по пушек съперничат даже и на Марица изток,тръгнали да ми купуват Гоуфу.
  • 8 Кофти

    13 3 Отговор
    Като човек, живеещ в Германия, бих казал, че за мен изненадите са "Клио" и "Поло". Виждам много, ама много по-често новото "Туинго", направо се скъсват да го купуват, явно "Клио"-то върви повече при франсетата. От друга страна, "Поло" въобще не се мярка вече както преди, за разлика от Голф, просто ми е интересно откъде идват високите продажби?

    Коментиран от #9

  • 9 ИЗ европа

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кофти":

    Реното се кара много у Франция и Испания. А сигурни ли сте че гоуфовете се сглабят само в Германия?
  • 10 до оня с коня

    17 4 Отговор
    Ти май пак не си пил хапчетата си. Като са толкова иновативни и велики, защо не ногат да направят електромобил, или дори свястна 4х4 система. Без генерални изводи, коя е най-добра и велика кола. Всяка си има предимства и недостатъци, така че е въпрос на лична преценка и нужда.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 шифер

    12 7 Отговор
    Това да не е класация само м/у европейски производители !?!? Като гледам из Европа, колко много тойоти, хюндай и пр. има силно ме съмнява тази клсация и информация !!! Нещо на пропаганда на вагините ми намирисва, а графиката изглежада нелепо с тази несъразмерно удължена оранжева лента ;)
    И не на последно място количество не е равно на качество !!!

    Коментиран от #26

  • 13 БООКЕР Т

    6 6 Отговор
    само боклуци кара европееца.
  • 14 БулонСюрМер

    15 4 Отговор
    От тези в класацията бих си купил Пежо 208 или Рено Клио.
  • 15 xaxaxaxa

    8 4 Отговор
    Аз питам къде са топ марките - Мерцедес, БМВ и Ауди?? Може би заради цената тези коли се купуват повече?
  • 16 Гост

    7 8 Отговор
    Реклама . тойота е наи продавана в света . такива саитове ще ги затворят скоро
  • 17 Аритметика

    9 3 Отговор
    Кой беше автомобил на годината в България, избран от безпристрастно бг жури, чу не мога нещо да си спомня?
  • 18 Дженев

    10 0 Отговор
    Като гледам и Европа нещо го закъсва.
    Най купуваните автомобили са все от малкия клас,за разлика от Горубленският пазар.Или Европейците обедняват или поумняват за разлика от нашите глупендъри дето задръстиха форума да обясняват коя е най хубавата кола...............Щот като гледам прехвалените им коли ...нещо не ги купуват много.
    Сега съм си изкарал Еспейса Куадра и редовно си ги подърпвам да освободят пътя поне.Иначе БМВ и Мерджана ги уважавам много,ама придпочитам да си ги гледам на картинка.
  • 19 Евро

    4 3 Отговор
    Голямата игра е тази с N1, всичко друга са само аспекти. Да всички участници имат някакво право и да - относително прави са, изтъкват едно, съобразяват друго, емоционални са за трето, обобщават безогледно и без необходимите познания и опит за четвърто, но да -прави са в някакъв аспект - но само в аспектите и в обобщението - а важното е кои фирми произвеждат и продават автомобили, не по скоро кои "марки"/"собственици" и кои определени "модели" продават с N1. Не, още по-точно, на кои "производители/собственици" им се предоставя тази "европейска" възможност и на кои не ?! Вие кажете !
  • 20 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Като човек работил в заводите на Даймлер мога да кажа, че натоварването не е голямо, но имаш определно време без да се моткаш и без да правиш излишни движения. Телефона може да си гледаш през почивката, часовници и ланци не се носят, даже токата на колана се увива, за да не нараниш някоя кола. Винаги си с чисти ръкавици, уредите се калибрират редовно, всеки си почиства работното място и не се толерира безхаберие. Ако си мундар, предупреждават те и излиташ, ако си мързелив - пак, черните бяха големи мързели и не ги взимаха втори път. Аз съм бил всяко лято там и колегите са свястни, имаш време за храна, плащат ти малко 10евро на час, работното време се спазва и не се разрешават двойни смени.
    Но основното е организация и планиране, само тогава може да се гарантира постоянен поток на линията, работата е нормална, но трябва да си съвестен понеже отговорник линия работи наравна с теб и вижда дали те бива или не.
  • 21 Да го тура на Катъра

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Истина - Истина Ви казвам, там в Гициманската Градина има едно нещо със задно предаване... - Сигурно го е пратил баща ми или е плод на онзи който ще ме предаде с целувка! - Така рече Исус по време на тайната вечеря!
    А в корана е записано от самото начало:
    - Които нямат ЗАДНО, не вземайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллаха! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите!

    Последните 2 седмици вероятно стоиш на прозореца и гледаш жално как другите си карата колите, а ти с глупавия кошник стоите затрупани от "древни времена"
    Много си ..... - Честно!
  • 22 Aduxus

    1 9 Отговор
    Няма изненади :Golf е номер едно .
  • 23 Aduxus

    4 7 Отговор
    Няма изненади:Golf е номер едно.
  • 24 мдам

    3 1 Отговор
    Като чета класацията виждам само и единствено фирмени автомобили като цяло.
  • 25 до onq s konq

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    ей такива комплексарчета като тебе ги дават вечер в новините с най-добрите бенвета усукани като скоби около уличните стълбове ...
  • 26 до шифер

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "шифер":

    за тебе важи с пълна сила историята за шопа дето му показали жираф и той казал "Е те такова животно нема" . Ти не си виновен толкова ти е умствения капацитет но проблема е че такива като тебе дал Господ в нашата мила родина