Last news in Fakti

14 Юли, 2007 12:05 970 0

Отново скок в продажби на нови коли за половин година

  • нови коли-
  • toyota-
  • ford-
  • peugeot-
  • dacia logan-
  • piaggio-
  • yamaha

През първите шест месеца на годината, продажбите на нови автомобили в страната са достигнали ниво от 24 923 сключени сделки. 23 615 от тях са леки и лекотоварни, 1 308 са автобуси и камиони, а 270 са мотоциклети. В групите се наблюдава увеличение в търсенето от съответно 24.3%, 74.2% и 37.8%.

При леките и лекотоварните превозни средства, лидерската позиция по продажби продължава да държи Toyota. За периода януари- юни, дилърите на марката са успели да реализират 2 641 коли, което се равнява на 11.18% от родния пазар като цяло. На второ място застават Ford с 2 386 автомобила и пазарен дял от 10.1%, а на трето са Peugeot с 2 031 единици и 8.6% пазарно участие.

Рекордни продажби през юни

Рекордните 4 807 нови моторни превозни средства са били продадени през юни, отчете статистиката на Съюза на вносителите на автомобили в България(СВАБ). От тях 4 491 са леки и лекотоварни, като повечето сделки са сключени на проведения през месеца софийски автосалон.

Запазва се и тенденцията почти половината от реализациите да са товарни автомобили от най-тежката гама (18-44 т). Като марки най-търсени са камионите Mercedes, следвани от Iveco и Volvo.

При леките автомобили ръстът в продажбите е близо една четвърт, като са реализирани сделки за 23 615 коли срещу 18 992 година по-рано.

Що се отнася до най-търсените класове леки коли, запазва се тенденцията да се предпочитат компактните градски автомобили и тези от масовия среден клас, на което се пада по около една четвърт от пазара.

Dacia Logan пък остава най-търсеният модел, като той е намерил 1500 нови клиенти за полугодието.

Става ли дума за мотопедите и мотоциклетите, заслужава да се отбележи ръстът на продажбите от близо 38%, който обаче се формира от едва 270 продажби. Най-търсени тук са двуколесните превозни средства с обем на двигателя до 100 кубика. Седемнадесет нови автобуса в повече са били продадени през първите шест месеца на тази година в сравнение с миналата, като отчитаните от членовете на СВАБ сделки са 59.

Както и при камионите и мотопедите обаче, далеч повече купувачи са намерили марките, представлявани у нас от компании, които не се отчитат в браншовата организация.

Другият голям проблем за фирмите в бранша е лавинообразното нарастване на вноса на употребявани автомобили, като те са два пъти повече от полугодието на 2006 г. и броят им подминава 130 000.

При двуколесните превозни средства се наблюдава сериозна борба за челната позиция. За половин година с най-много продажби - 101, може да се похвали марката Piaggio. След това се подреждат Yamaha с 68 и Peugeot с 51.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА