Last news in Fakti

27 Юни, 2011 00:00 4 090 4

Гражданският Willys

  • jeep-
  • willys-
  • cj2a-
  • willys cj2a

До средата на миналия век движение в пресечена местност се е осъществявало единствено с конен впряг. Със започването на Втората световна война обаче назрява и острата нужда на армията от моторизирано превозно средство, което да се движи в трудно проходими местности. Така се ражда Jeep. Една от компаниите, които продължават производството на военната разработка, е Willys. След края на Войната компанията започва производство на гражданска версия, наречена CJ2A. Тя се прави изцяло на база на военната версия, но е модернизирана и малко по-комфортна. Базовата цена на модела е малко над $1 000. За много кратко време “боецът” показва, че може да е победител и в мирно време. Автомобилът с висока проходимост се приема с възторг от американските фермери, лесничеи, от всички хора на тежкия труд, на които колата служи не само за развлечения. Репутацията на Willys, освен от сравнително ниската цена, идва и от проверката на всъдехода във военни условия, където той е доказал, че е “верен боен другар”.

Моделът CJ2A е доста опростен, но отличната му проходимост, леснота на обслужване и надеждност го превръщат в хит на американския пазар през 50 години на миналия век. Елементарната конструкция е двуместна. Върху носещата рама се монтира каросерия от фургонен тип. Благодарение на големия клиренс, всъдеходът няма проблеми при движение в тежка пресечена местност. Плоските панели на купето се разглобяват бързо и лесно, което превръща автомобила в многофункционално возило. При нужда откритото купе се покрива с обикновен брезент. Врати липсват. От страничните панели са изрязани неправилни отвори, които са преградени с подобие на колан. При следващите модели се монтират малки вратички, които служат по-скоро за завършване на линията, отколкото да предпазват водача и пасажера от изпадане. Благодарение на тази конструкция и на перманентното задвижване на четирите колела, Willys CJ2A се превръща за много кратко време в бързоходна машина, преминаваща без проблеми през сняг, кал, пустинни местности и джунгли. При разработката инженерите се придържат към схемата перманентно предаване на четирите колела, блокиращ и междуосов диференциал. Максималната скорост е 80 км/ч.

Салонът е без никакви излишни удобства, двуместен е, като в задната част могат да се возят хора (за кратко) и товар. По онова време лебедка все още липсва, но колата е снабдена с дебело въже за теглене, лопата и брадва. Тези аксесоари влизат в задължителното оборудване на CJ2A. Този модел всъщност, е един от родоначалниците на днешните всъдеходи, с разликата, че преди време се е ползвал по предназначение, а днес подобни превозни средства служат предимно за имидж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    19 1 Отговор
    Това е първообраза на всички съвременни джипки. Много е як и по-често трябва да се сещаме за него. Браво
  • 2 Христо

    3 2 Отговор
    Това е истинския джип , както и неговото продължение Вранглер
  • 3 Христо

    5 4 Отговор
    Това е истинския джип , както и неговото продължение Вранглер
  • 4 Ra22b

    0 0 Отговор
    "...колата е снабдена с дебело въже за теглене, лопата и брадва..." Хахаха е това е Джип, а не Porsche Cayenne :D .
    Имам Jeep Wrangler 2005 година и няма нито климатик, нито ел. стъкла, нито ел. огледала. Но мога да ви кажа, че този джип никога няма да ви остави никъде !