Last news in Fakti

9 Юни, 2007 11:21 2 237 2

Renault Laguna

  • renault-
  • laguna-
  • renault laguna

Миналата седмица се състоя презентацията на третото поколение Renault Laguna. След многочислени слухове и шпионски фотографии, най-накрая се появи възможността да се разгледа автомобилът и да се научат първите подробности около него.

Третата генерация, без съмнение, по красота и елегантност бие предшествениците си. Новата Laguna е пълна със съвременни електронни “глезотийки” и широка гама двигатели. Моделът ще бъде представен пред публика на автосалона във Франкфурт през септември т.г. Продажбите в Европа стартират веднага след това през октомври.

Елегантност

Външният вид на новата Renault Laguna е запомнящ се. От пръв поглед се забелязва, че в екстериора липсват остри линии. Преобладават само плавни и вълнообразни форми. Интересни є са новите детайли: големи предни фарове, въздухозаборник, задни светодиодни светлини, нови прагове и хромиран ауспух.

Laguna ще се предлага във варинт хечбек и комби (Grand Tourer). Дължината на първата модификация е 4.69 метра, което е с 10 см повече в сравнение с предходното поколение.

Интериорът

също е изцяло променен. Автомобилът е с нова централна стойка “а-ла BMW” с елементи от дърво и алуминий. От компанията споделят, че ергономичността на возилото е повишена благодарение на качествените материали, използвани при изработката му. Конструкторите са се постарали да подобрят и акустичния комфорт - шумоизолацията е далеч по-добра. Laguna предлага по-усъвършенствана електронна ръчна спирачка, мултимедийна система с блок на управление върху централната конзола във вид на джойстик, модернизиран климатроник. Собствениците на комбито ще имат още една “екстра” - задният ред седалки ще се сваля само с натискането на копче от приборния панел.

Техника

Моделът е построен върху модернизираното шаси на предишното поколение. Возията е станала по-твърда с 30 процента. Усилени са стабилизиращите компоненти. Теглото на Laguna, в сравнение с предшествениците си, е намаляло с 15 кг.

Двигателите

Гамата двигатели е представена от няколко бензинови и дизелови агрегати. За базов мотор в Европа ще се предлага 1.5-литров с мощност 110 к.с. Разходът му на гориво ще е 5.1 л/ 100 км. Двулитровият турбодизел ще може да се поръчва в три варианта с мощност 130, 150 и 175 к.с.

Любителите на бензиновите пари ще избират между двулитров двигател с мощности 145 к.с. и 170 к.с с турбокомпресор. Всички мотори са с възможност за работа в комбинация с шестстепенна механична или автоматична скоростна кутия по желание.

Предполага се, че гамата двигатели ще бъде обогатена, но как - това ще стане ясно на автосалона във Франкфурт. Най-вероятно топ версията ще бъде оборудвана с 3.5-литров мотор V6 от Nissan, познат от моделите Espace и VelSatis.

Безопасност

Според шефа на Renault Карлос Гон новото поколение Laguna е най-добрата в своя клас. Гон допълва, че колата може да получи шест звезди при краш-тестовете на EuroNCAP. Освен стандартните ABS, ESP, електронна система за разпределение на спирачната сила, балансираща система при екстремно спиране, моделът е с уникални странични въздушни възглавници с двойна камера и двойно ниво на разтваряне, които предпазват от травми врата и таза на водача и пътниците. Работата на еърбеците се контролира от датчици, вградени в предните врати и централната стойка. Системата функционира в съответствие с особен алгоритъм, според който скоростта на сработване на механизмите е в зависимост от силата на удара.

Третото поколение се разработваше дълго. Около 120 прототипа Laguna изминаха над 6 милиона километра при изпитания в различни климатични и пътни условия. От Renault заявяват, че автомобилът е не само красив и надежден, а и достъпен. От фирмата допълват, че ще намалят цените на сервизно обслужване и ремонт за новия модел.

Звучи многообещаващо. Остава да дочакаме дебюта на Laguna в България и да проверим лично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefan

    0 0 Отговор
    Mnogo dobur avotomobil na dobra cena ;)
  • 2 kok0

    0 0 Отговор
    MN po-hubava ot SKAPANITE SELSKI PASSATI!!!!!!!