Last news in Fakti

5 Май, 2007 15:48 1 002 0

Номерата на китайцитe

  • rover-
  • rover 75-
  • roewe-
  • w2 concept-
  • meirenbao ii

Подозренията, че китайската автомобилна промишленост е на път да удави всякаква конкуренция доскоро не предизвикваха кой знае каква тревога. За масовата нискокачествена продукция има пазар, но претенциозните пазари в Европа и САЩ не са толкова всеядни, че да се откажат така лесно от традиционните си вкусове. Наскоро обявените планове на няколко марки от Поднебесната империя да атакуват по-престижни сегменти обаче дават поводи за тревога. Щом китайците насочват вниманието си към седани от среден клас и дори спортни купета, работата става дебела. С легендарната си упоритост, незачитане на авторските права и потенциала на хиляди кадри, завършили образование в престижни университети на Запад, азиатците започват бързо да се превръщат в заплаха за големите имена в бранша.Тежката травма, която нанесе на пуристите продажбата на Rover на компания от Китай, вече започва да се превръща в истински кошмар. Азиатците спазариха търговската марка на Ford, но си запазиха правото да произвеждат последния модел на някога голямата британска фирма под сходното като звучене име Roewe.

Сега нападат пазара с еволюция на същия Rover 75, чиито първите ексизи можаха да видят посетителите на Шанхайското автомобилно изложение. Освен че изглежда като всичко друго, но не и като долнокачествена китайска конфекция, Concept изненадва с направо възхитително прецизна сглобка и може би най-ефектният приборен панел със сензорен LED дисплей в този клас. Още по-впечатляващи са показателните уреди, чиято четимост не се променя независимо от външните източнити на светлина и изглежда доста шик.Прототипът е разработен в сътрудничество между собственика на Roewe SAIC (съвсем между другото, отскоро притежател и на контролния пакет от акции на корейската SsangYong) и бивши дизайнери на Rover и MG.

Ако се съди по W2 Concept, китайците определено са наясно какво правят, но успокоение на параноиците все пак има. Дава го друг концепткар от Поднебесната, показан отново в Шанхай от Geely.Meirenbao II явно се кани да се настани в нишата, овакантена преди няколко години от Hyundai Tiburon. Пазарите в Европа и Щатите определено биха приели с овации купе на цената на малолитражка, особено ако изглежда толкова агресивно и нетипично, пък било то и очевидно вдъхновено от Nissan Skyline GT-R.

Онова, което предизвиква лека усмивка обаче, са промоционалните снимки на концепта. В световен мащаб надали има друг производител, който да използва за фон на фотографиите на подобен продукт овошна градина, а подглавниците на седалките в купето да са “тапицирани” с предпазен найлон...

Китайците очевидно има какво още да учат, но място за успокоение на грандовете в индустрията няма. Ако си погледнат стикерите зад батерията на мобилния телефон, големите босове лесно ще разберат защо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА