Last news in Fakti

3 Февруари, 2007 23:13 1 238 0

Състоя се премиерата на новия лекотоварен автомобил и у нас

  • volkswagen-
  • crafter-
  • crafter drive

На 24 януари 2007 г. се състоя официалната премиера на най-новата продукция на Volkswagen лекотоварни автомобили - Crafter. Специалистите определят Crafter като една от най-успешните продукции на марката до момента.

Crafter е наследник на LT - най-едрогабаритния ван на марката, която на 15 Април 2005 г. отпразнува своя 30-ти рожден ден. За три десетилетия LT влезе в историята само с два моделни варианта, което е доказателство за успеха на един автомобил с широко търговско предназначение.

Crafter се предлага в

три каросерийни варианта

товарен ван без или с възможност за остъкляване - Kasten, изцяло остъклен Kombi с възможност за универсално приложение за превоз на хора и товари, както и неизменната за този клас шаси-кабина единично или двойно изпълнение с възможност и за фабрична бордова доработка или последваща трансформация в зависимост от изискванията на клиента. За да е точно разчетен към вашата корпоративна идентичност, Crafter предлага над 230 разработени цвята на каросерията. Моделът може да бъде предложен в общо 378 базови варианта и несравнимо повече с възможностите за надстройки и доработки. Автомобилът е еднакво добре решен за всяка клиентска група - малки, средни и големи предприятия.

Внушителният външен вид

на Crafter в стила Truck-Design е израз за високата стойност на продукта и качеството на сглобката и идва да вмени основната му същност - тотална мощ, всепригодност и абсолютна безкомпромисност както по отношение на качеството, така и към решаването на всички предизвикателства пред бизнеса.

“Името е израз на здравината и издръжливостта и това е, което искахме да изразим и визуално” - заявява дизайнерът Лоран Буле и подчертава “мъжкото” движение на линиите. Перфектно балансирана е общата линия, която се откроява с подреденост на детайлите, изчистени форми и възприятие за автомобил, преценен да се движи с висока скорост при минимално възможно съпротивление. Изцяло поцинкованата каросерия вече е с гаранция от 12 години против ръжда - напълно в духа на Volkswagen.

Новите 2.5 TDI® 5-цилиндрови двигатели се базират на последно поколение Сommon Rail технология с пиезо-инжектори и са с емисионен клас Евро 4. Покриват мощности от 88 к.с. до 163 к.с., а вече има възможност и за автоматизирана скоростна кутия Shiftmatic.

Всеки двигател се изпълнява серийно със 6-степенна напълно синхронизирана скоростна кутия.

Любопитно

абсолютно всеки от двигателите постига максималната си мощност при 3500 об.мин-1, а максималният въртящ момент - при 2000 об.мин-1, с което, на базата на тези ниски нива на оборотите, се гарантира изключителен комфорт от гледна точка на шум, както и икономичен режим на шофиране. Както твърдят обучаващите от ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) - пространството зад волана е работно място. И ако преди време водачът просто трябваше да шофира, а за мястото му беше достатъчно да е просто спартанско, евтино и да върши работа, днес нещата не стоят така. И доколкото при лекотоварните автомобили функционалността започна да отразява ергономичните тенденции от леките автомобили, то Crafter в това отношение директно налага нови мащаби.

Кабина

оразмерена за работа на водач с височина до 1.94 м и ново Joystick-превключване на скоростите в таблото, дават само началото на новостите. Общата ергономичност на кабината, както и лекотата на управление са съпоставими с тези при управлението на лек автомобил, колкото и куриозно да звучи това, предвид габаритите на Crafter.

Crafter стои сигурно на пътя и предлага неповторим

комфорт на управлението и пътуването

Всичко това е резултат от значително подобрените и рафинирани системи за безопасност. Електронната стабилизираща програма ESP се предлага стандартно за всеки Crafter, независимо от дериватния вариант и товарния клас. Тя се куплира с ABS и система за контрол на сцеплението с пътя ASR и електронна блокировка на диференциала - EDS. ESP при Crafter е от ново поколение, отчита начина на затоварване на автомобила и положението на центъра на тежестта му с цел адаптивно действие. От положението на педала на газта, ускорението, моментната скорост, спирачното налягане и забавителното движение, ESP разпознава дори теглото на автомобила и определя адаптивно прага на намеса на електрониката.

Товарните капацитети са с 25% по-високи от тези на предходния LT. С товарни обеми до 17 m3 при Kasten и с полезни товари до близо 2.7 тона, Crafter покрива изключително широк диапазон от възможности за работа.

Официалният вносител стартира интересна въвеждаща програма за новия Crafter - тя носи името Crafter Drive и представлява продължителна тестова програма навсякъде, където марката присъства с официален дилър. Crafter Drive дава възможност за продължителни тестове с автомобил от модела, ще обхване периода на цялата 2007 година и ще предоставя на всеки, участвал в тестовете, специален бонус, под формата на полезен консумативен пакет за всеки закупен след теста Crafter.

Мария Минкова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА