Last news in Fakti

11 Октомври, 2008 13:31 2 129 1

Audi A1 Sportback Concept

  • audi-
  • audi a1-
  • audi a1 sportback concept

Преди време Audi реши да продължи успешната си sportback-стратегия, която видяхме първо в A3, в по-малкия сегмент, с A1. В Париж германците показаха втора концепция на тема А1, която да поддържа интереса на феновете, докато се появи серийният модел.

Първото А1 видяхме в Токио. Там то беше с три врати и предизвика шумен интерес сред публиката. Затова дизайнът на A1 Sportback много силно наподобява първата концепция. Въпреки това на същата дължина от четири метра са добавени още две врати, а линиите като цяло са малко по-стегнати.

По-важно този път е технологичното бъдеще на автомобила. В Париж се видя, че всички производители в по-голяма или по-малка степен работят по хибридно задвижване на моделите си. Пример в това отношение е и A1 Sportback. Компактното Audi се задвижва от 1.4-литров TFSI мотор с мощност 150 к.с. Силата му се предава на предните колела посредством скоростна кутия с двоен съединител. В автомобила е интегриран и електрически модул с максимална мощнст 27 к.с. и въртящ момент от 150 Нм, даващ по-голяма ефективност на системата. Благодарение на новоразработено активно блокиране на предната ос мощността се предава оптимално на пътя, въпреки отпадането на quattro-системата.

Електромоторът е в състояние и самостоятелно да задвижва автомобила, съответно безшумно и без никакви вредни емисии. Пробегът само на батерии ще е максимално 100 километра. Зареждането им ще може да се прави на всеки обикновен мрежов контакт. Въпреки достойното ускорение до 100 км/ч за 7.9 секунди и максималната скорост от 200 км/ч концепцията A1 е с разход 3.9 литра на сто, изхвърляйки 92 грама CO2.

Очакванията са, че продажбите на серийната версия ще стартират в края на 2009 година.

Петър Иванов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 addrak

    1 3 Отговор
    q