Last news in Fakti

30 Август, 2008 10:48 1 827 1

Saleen Ford Focus RC2

  • ford-
  • ford focus-
  • ford focus rc2-
  • saleen ford focus rc2

За разлика от България, където Ford Focus може да се купи във варианти хечбек, универсал и даже купе-кабриолет, в САЩ единствената алтернатива на версията седан е купе с две врати. Именно този спортен вариант на модела попада в полезрението на компанията Saleen.

Тунинг фирмата отдавна не е свързана със своя основател Стиив Салийн, но все така е ориентирана към продукцията на Ford. Основната є дейност засяга култовия модел Mustang, но сега ръководството решава да се заеме с един, значително по-масов и евтин автомобил. Така на бял свят се появява белият Ford Focus RC2. Тази машина бе представена на фестивала Woorward Dream Cruise weekend и бързо се превърна в една от основните атракции. Голяма заслуга за това има и предварителната цена на доработения Focus. Според официално изявление на говорител на Saleen, тя няма да превишава $20 000.

Различният и доста по-ефектен външен вид е за сметка на новия преден и заден спойлер, променената радиаторна решетка и допълнителните декоративни прагове на автомобила. Освен това, към екстериора са добавени и екстравагантни лети джанти с размер 18 цола. Клиренсът на автомобила е снижен благодарение на новото окачване. Последното включва доста по-твърди пружини и спортни амортисьори. Двигателят не е пипан, но мощността му е увеличена с около 15 к.с. Този ръст е постигнат с новата ауспухна система и иновационния преден въздухозаборник, който е проектиран така, че да намалява допълнително температурата на потока, постъпващ в смукателната система.

Интересно е дали този проект ще бъде реализиран успешно, защото запознатите с темата помнят едно творение на компанията, наречено N20 и отново конструирано на базата на Focus, което се появи през 2004 година. Точно заради него калифорнийската служба, занимаваща се с контрол на околната среда наложи на Saleen глоба от $700 000 заради неефективната по отношение на изгорели газове намеса на компанията в стандартните показатели на автомобила. Сега обаче всичко е изчислено добре и от тунинг фирмата уверяват, че този Focus ще е достатъчно “зелен”.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 @

    0 0 Отговор
    Естествено , това е Ford