Last news in Fakti

21 Февруари, 2009 14:55 3 882 1

Ford Ka 1.2 Duratec Ambiente

  • ford-
  • ford ka-
  • ford ka 1.2 duratec ambiente

По време на последното автомобилно изложение в Париж се състоя премиерата на колата, която за първи път подкара украинската актриса Олга Куриленко. Тя нашумя с ролята си на Камила в най-новия филм за Джеймс Бонд. Става дума за новия мъник Ford Ka. Този модел се завръща 12 години след първата си поява и отново е основен притегател за женската част от шофьорите. Автомобилчето е разработено като част от съвместно споразумение с FIAT, а моделът се произвежда в завода на FIAT в Тихи, Полша, на поточната линия на 500. Субкомпактната малолитражка е вече на наша територия и ние, естествено, направихме обстоен тест-драйв, предимно в градски условия. Засега предлаганите двигатели са два - един бензинов и един дизелов. Тестваният от нас мъник беше оборудван с бензиновия 1.2-литров Duratec агрегат на Ford. Ето и по-конкретно за какво става дума.

Екстериор

Този автомобил, както може би е видно за всички, е предназначен предимно за дами. Именно поради тази причина формите му са заоблени, нежни и с минимална доза спортна агресия. Последната личи в предната част, а всички останали екстериорни детайли са стилни и плавни. Визията на новия Ка определено се асоциира с останалите модели на марката Ford, но наред с това има присъщите на конкурентите Citroen C1, Peugeot 107, Toyota Aygo и FIAT 500 сладурски черти. Като опция се предлага и ефектно двуцветно оформление на каросерията, както и хитовите напоследък винилови татуировки. Така автомобилът придобива още по-голяма индивидуалност и шик.

Интериор

Естествено, заради максимално ниската цена се налага да се правят компромиси. Това е така при всички конкуренти, така е при новия Ка. Материалите са евтини, но комбинацията от контрастиращи цветове по различните детайли прикрива до голяма степен този недостатък. Иначе сглобката е на прилично ниво, като изключим факта, че при скорост над 80 км/ч в купето се чуват леки, но дразнещи ухото на специалиста аеродинамични шумове. Двигателният отсек е добре шумоизолиран, но децибелите от съприкосновението на автомобила с пътната настилка са малко по-високи. Последният факт обаче не е недостатък, като се има предвид класът и най-вече ценовият сегмент, в който се позиционира Ка. Багажникът е малък, но функционален, седалките са ергономични, а уредите са информативни. Авангардни нотки се забелязват и в средната конзола, което е още една от притегателите черти за нежния пол.

Двигател и ходови характеристики

1.2-литровият бензинов мотор се характеризира с малко поостаряла концепция заради наличието само на осем клапана, но от друга страна агрегатчето си върши работата чудесно. Стартът от място е много добър, ускорението - прилично. Предавките са добре напаснати спрямо оборотите на мотора, а като се прибави към всичко това и икономията на гориво, нещата си идват на място. Що се отнася до возията, то тя не е мека. Късото междуосие създава допълнителен дискомфорт при по-дълги пътувания, но да не забравяме все пак каква е основната цел на Ка - придвижване в градски условия. С тази задача субкомпактният автомобил се справя страхотно. Маневреността е отлична, електрическият усилвател на волана - също, а видимостта напред и назад е без забележки. Според специалистите на Ford именно 1.2-литровият бензинов двигател, ще бъде най-продаваният в сегмента. Той се характеризира с намален разход на гориво до 21 % в сравнение със стария 1.3-литров мотор, монтиран на предшественика.

Цена

В този сегмент тя е определяща, но в случая с новия Ка трябва да отбележим, че е почти аналогична с останалите конкуренти. Малките разлики се дължат на различно оборудване. Така че всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Модификацията, на която акцентираме бе с най-ниско ниво на екипировка. С нарастването на броя на опциите цената естествено става по-висока и в комплект с дизеловия агрегат достига до 23 590 с ДДС. Ка обаче поразява с едно - ефектната външност се оказа напълно достатъчен фактор, за да бъдат пренебрегнати компромисното ниво на комфорта и почти пълното отсъствие на функционалност при експлоатация извън рамките на града.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 niakoi

    2 0 Отговор
    Много секси кола за секси дами