Last news in Fakti

29 Януари, 2018 13:43 5 434 18

Няколко съвета за безаварийно зимно шофиране

  • шофиране-
  • зима-
  • съвети
Няколко съвета за безаварийно зимно шофиране - 1

Снегът тази година не е толкова много у нас, но пътните условя на много места в страната са си зимни. С риск да прозвучим банално, ще ви припомним някои основни правила, които ако се спазват ще направят шофирането ви през зимата далеч по-приятно и безаварийно.

Проверявайте налягането в гумите. Препоръчваме то да е с една десета под това, указано от производителя.

Огледайте педалите на колата. Ако по тях има лед, останал от обувките ви, то това е предпоставка за ПТП.

Адекватната оценка на вашите възможности зад волана е от голямо значение. Не ги надценявайте.

Даже температурата на въздуха да е +7 градуса по Целзий, знайте, че в усойните места ледът не се е стопил.

Важни параметри при шофирането през зимата, независимо от пътната настилка, са по-ниската скорост и съобразената дистанция.

Правете минимум резки движения - ускорението, спирането и престрояване от лента в лента трябва да стават максимално плавно.

При екстремно спиране не забравяйте да погледнете в огледалото за обратно виждане. Колата зад вас може да не е на необходимата дистанция.

ABS-ът не съкращава спирачния път при заледени участъци. Тази система просто помага за по-добър контрол на колата по време на спиране.

Винаги пътувайте с достатъчно гориво в резервоара и с дебели дрехи, независимо, че парното в колата ви е отлично.

Почиствайте добре стъклата на автомобила от лед и сняг, преди да потеглите на път. Видимостта е от голямо значение, особено при по-тежки метеорологични условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dido

    5 11 Отговор
    За ABS сигурнили сте?!?! Защо лично съм си правил експеримент на прав участък с коли с горе долу еднакви габарити и приблизително еднкави зимни гуми и тази без ABS за да спре като тази с ABS или трябва да имаш усета и възможностите на пилот от серия B или да си с паркинсон и крака ти да трепери върху педала на спирачката с 20 натиска в секунда! А за стабилноста при спиране въобще не коментирам!

    Коментиран от #3

  • 2 олигота

    37 4 Отговор
    Един съвет за всички бмв шофъори - не ходете на Витоша на пътищата, има хора които искат да живеят, мерси!
  • 3 Миро

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Dido":

    Става въпрос за заледени участъци. Иначе абсът има значение, но на лед...

    Коментиран от #4

  • 4 Dido

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Миро":

    точно за лед говоря. С ABS все пак спира, що годе под някакъв твой контрол. Без ABS става шейна, освен ако наистина нямаш сериозни умения и не използваш умело и десния крак и моторната спирачка и с дясната ръка да се кръстиш, а с лявата да палиш свещ :-)
  • 5 асдасд

    16 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: При екстремно спиране не забравяйте да погледнете в огледалото за обратно виждане. Колата зад вас може да не е на необходимата дистанция.

    При екстремно спиране, едва ли ще имап време да се оглеждаш наляво надясно и да прецениш дали този от зад ще спре. Дори и да не може да спре, какво ? Няма да ударя спирачка ли ?

    Коментиран от #11

  • 6 112

    10 2 Отговор
    Проверявайте налягането в гумите. Препоръчваме то да е с една десета под това, указано от производителя.
    Съвсем скоро четох че трябва да е с 0.1 или 0.2 бара над нормалното. Май всеки си пише каквото му падне.

    Коментиран от #10

  • 7 Пост

    4 4 Отговор
    ABS-ът намалява спирачния път точно на лед, там му е най-силната страна и нарушава значително контрола, защото води до неконтролирано недозавиваване. За това пистовите и рали коли имат степени на ABS-а, а при някои при по-слабо натискане на педала дори не се включва.
  • 8 Himler

    3 0 Отговор
    Къде е оня с коня бе
  • 9 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    №5 асдасд го казва точно - най-малко ме интересува колата отзад ! Според пътните условия всеки е длъжен да се движи на безопасна дистанция от превозното средство пред него. Т.е. трябва да може да спре БЕЗОПАСНО, както за ППС пред него , така и за своето . Ама дали асфалта /пътя/ е сух, мокър, с лед или сняг - всеки е длъжен да си прави сметката сам ! Ако някому се наложи да спира аварийно/екстремно/, огледалото за обратно виждане ще му е последната грижа! Този "съвет" е по-вече от глупав !!!
    Петият по ред съвет е важен !
    Скоро имаше случай на "Хемус". Кола на Пътна помощ спира, някакви наркоманчета се нацепват отгоре и ..... и друга кола се врязва във " веселите момчета". Останах удивен, че някой не са успели да проумеят, какво се е случило и защо последната кола се забива в предната. Дали се е движила на безопасна дистанция, мислил ли е водача, че колата пред него може да спре внезапно или не? Случило се е на автомагистрала- там има още една лента /в ляво, в дясно - според случая/ и аварийна!!!!
    И защо аз като съм на пътя , да не оставя 100-150 метра дистанция до колата пред мен ?
  • 10 Ерм

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "112":

    За моя Пасат б5,5 от Фолксваген казват +0.3 бара
  • 11 ники

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "асдасд":

    Гледането в огледалото е рефлекс който се създава с годините опит зад волана. Има няколко неща които може да направиш в този случай.
    1. Ако твоята собствена дистанция позволява (ако караш внимателно ще е така) може да охлабиш леко спирачката за да дадеш така необходимия метър-метър и малко на колата отзад за да се приберете всички вкъщи.
    2. Ако вече си на място едно завъртане на волана вляво/вдясно може да позволи след удара отзад твоята кола да не влезе в багажника на предната. Така колата ти ще ударена само отзад. Не е малко!
    3. При повече време за реакция дори може да се опиташ да потеглиш.
    И избягването на удар отзад не е безразлично на никой, най-малкото заради висенето да чакаш КАТ и после разходките по застрахователи и сервизи. Все тая по закон кой какво е длъжен, имаш ситуация и трябва да се опиташ да се измъкнеш. Най-тъпото е да стоиш и да гледаш в огледалото как някой те удря.

    Коментиран от #16, #18

  • 12 ЪРП

    1 0 Отговор
    ОСВЕН ПОСОЧЕНИТЕ ТОПЛИ ДРЕХИ, АЗ БИХ ПРЕПОРЪЧАЛ СЪЩО В КОЛАТА ВИ ПРЕЗ ЗИМАТА ДА ИМА: МАЛКА ЛОПАТКА, ВОДА, ШОКОЛАД ИЛИ ПОДОБНА ЕНЕРГИЙНА ХРАНА, СГЪВАЕМО ТРИОНЧЕ, ВЪЖЕ, ДОБРА ЗАПАЛКА, ДОБРЕ СГЪНАТО МАЛКО ОДЕАЛЦЕ, АКО ПЪТУВАТЕ В ТРУДНО ПРОХОДИМИ 2-РОКЛАСНИ И 3-ТОКЛАСНИ ПЪТИЩА!

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    1 0 Отговор
    И защо да снижаваме налягането на гумите? От студа то ще падне още повече. И после? Огънати джанти. Помпи се до или малко отгоре на фабричното.
  • 14 fair

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЪРП":

    В зимни условия е препоръчително налягането в гумите да е по ниско от нормалното, тъй като това увеличава контакта на гумата с настилката и респективно сцеплението. Все пак допуска се, че през зимата имаме мокри, заледени или заснежени пътища.

    Коментиран от #15

  • 15 fair

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "fair":

    Отговора ми беше към коментар №13
  • 16 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "ники":

    евалата ники, таман се канех да напиша нещо подобно. Случвало ми се е и мен да ме спасява предния, минавайки в съседна лента при екстремно спиране и аз да избягвам удар отзад правейки същата маневра. Но за целта трябва да се следи непрекъснато пътната обстановка и поведението на съседите.
  • 17 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    КАРАЙТЕ audi quattro и няма да имате проблеми
  • 18 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ники":

    направи го това нещо рязко наляво и надясно на лед
    и да видиш как се пързаля колата перпендикулярно на пътя
    завърта се и падаш в канафката И
    БОГ да те пази да не улучиш някое дърво