Last news in Fakti

28 Март, 2009 13:53 2 642 0

Chevrolet Camaro SS

  • chevrolet-
  • camaro-
  • chevrolet camaro ss

Преди няколко години Ford първи взеха инициативата по възраждането на скоростните купета от 60-те години на миналия век, като съвременните “реплики” бяха приети възторжено от почитателите на подобен род четириколесни. Именно по тази причина Dodge побързаха да наваксат изоставането със студията Challenger Concept, а General Motors показаха предизвикателния концепт Camaro. Миналата година се появи и серийната версия, която от броени дни фигурира в ценовата листа на компанията. По-интересна обаче е най-наточената версия SS.

Принципно разликите с концептуалната разработка не са много, но все пак ги има. Различията от стандартната версия също не са малко. Основното е значително по-широкият въздухозаборник, интегриран в предната броня. Освен това впечатление правят прорязаният преден капак, задното антикрило, значително по-големите ауспухни накрайници и не на последно място оригиналните 20-цолови лети джанти. Върху тях са монтирани гуми с размер 245/45 R20 отпред и 275/40 R20 отзад.Техническото превъзходство на SS спрямо базовото Camaro е още по-голямо. Предлагат се две версии. Първата разполага с алуминиев мотор L99 V8, който е с обем 6.2 литра, мощност 400 к.с. и 556 Нм въртящ момент. Този агрегат впечатлява с това че може да изключва половината от цилиндрите - действие, зависещо от натоварването. L99 се комплектова само с автоматична трансмисия Hydra-Matic 6L80.

Вторият вариант е за истинските почитатели на скоростното каране. Под капака се намира отново алуминиев осмак, носещ обаче индекс LS3. Той също е с обем от 6.2 литра, но мощността и въртящият момент са съответно 426 к.с. и 569 Нм. В комплект с този двигател се предлага и шестстепенната механична скоростна кутия Tremec TR 6060. Интересното е, че второто и по-мощно изпълнение на SS е по-леко от първото с 24 килограма. Общата му маса е 1 746 кг.

Интериорът е екстравагантен, като впечатление прави уникалната аудиосистема Boston Acoustic, разполагаща с мощ от 245 вата и девет високоговорителя.Цената на SS може да се определи като отлична - $30 995. За тези пари може да се купи само Mustang GT с мощност 315 к.с. Ако съпоставим SS с аналогичния Dodge Challenger SRT8, който разполага с 425 коня, то ще видим, че цената му е с $11 000 повече от тази на най-наточеното Camaro.

За съжаление този модел едва ли ще дойде у нас. Само преди дни в специално интервю за “АВТОпазар” Уейн Бранън, изпълнителен директор на Chevrolet Europe, заяви: “Дилърите са тези, които трябва да проследяват желанията на клиентите. Ако възможностите на пазара са твърде малки, ние не може да ги притискаме да предлагат определен модел. Но, разбира се, ние искаме да продаваме този автомобил. Та това е икона в автоиндустрията. 400 к.с. обаче изискват сериозно захранване. Когато бях дете, бензинът в САЩ струваше 70 цента. Днес нещата са различни. Затова трябва да сме сигурни какво предлагаме и на кого.”

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА