22 Август, 2009 17:03 1 203 0

Kia Venga

  • kia-
  • venga-
  • kia venga

В компактния европейски клас предстои оживление. Без да вдигат особена патърдия, от Kia оповестиха дебюта на изцяло нов модел, който ще замени противоречивия като пазарни резултати Rio. В-сегмента в гамата на марката ще заеме Venga - симпатичен хечбек с повишена вместимост, който се цели право във Ford Fiesta.

Новакът ще използва платформата на Soul и ще разполага с едно от най-дългите междуосия в категорията. При база от 2 615 мм Venga ще бъде дълъг 4 068 и висок 1 600 мм. Въпреки компактните си размери моделът ще предлага завидно вътрешно пространство. Корейците дори твърдят, че хитроумната вътрешна архитектура ще позволява сравнение с полезния обем на возила от по-горния C-сегмент.

Името Venga е вариант на испанския глагол “идвам” в повелителна форма и се превежда като “ела”. Около името има и друга забавна подробност. На тамилски думата “vange” има абсолютно същото значение. Новият корейски автомобил обаче няма нищо общо с Азия. Проектиран е в и за Европа и тук ще бъде основният му пазар. Това се познава лесно по дизайна на колата, който остава учудващо верен на прототипа №3, показан в Женева през март. В оформлението се забелязват явни стилови заемки от масово одобрявани европейски модели. Носовата част, например, напомня едновременно на FIAT Bravo и дизайнерската линия на новите Ford-ове, а задницата откровено намига към Audi. За плагиатство обаче трудно може да се говори - Venga изглежда свежарски и определено хваща окото, за което корейците заслужават похвала.

Наследникът на Rio няма амбиции да посяга към територията на наточените хечбекове. Засега се предвиждат само два варианта за моторизация. Бензиновата версия ще се оборудва с 1.4-литров четирицилиндров двигател с мощност 75 к.с. Дизелът ще бъде доста по-жилав. Мощността на 1.6-литровия агрегат е 115 коня. Независимо от модификацията Venga ще се екипира стандартно със система ISG (Idle Stop & Go), която гаси мотора на светофар и го стартира автоматично при потегляне. В списъка с екстрите има панорамен покрив, чиято предна част ще може да се отваря напълно.

Цените на новата компактна Kia ще станат ясни на автосалона във Франкфурт, където моделът ще дебютира официално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА