Last news in Fakti

10 Май, 2018 15:04 4 838 9

Всичко за Rolls-Royce Cullinan

  • rolls-royce-
  • cullinan

Rolls-Royce представи официално първия всъдеход в историята си. Cullinan е кръстен на най-големия диамант в света. Скъпоценният камък краси короната на Британската империя.

За разлика от конкурента Bentley Bentayga, построен на базата на Volkswagen Touareg и Audi Q7, Rolls-Royce Cullinan не споделя платформата си с масовите модели на BMW. В основата му е залегнала т.нар. "Архитектура на разкоша" - оригинална модулна платформа, използвана за лимузината Phantom VIII.

Специално за първия си всъдеход от Rolls-Royce са разработили изцяло ново предно окачване с двойни напречни носачи, двойно предаване и система за завиване на задните колела. За по-мека возия са използвани пневматични възглавници с увеличен обем.

Създателите на Cullinan сравняват возията по пресечен терен с комфорта на летящо килимче. За активирането на офроуд режим на шасито трябва само да се натисне специален бутон на централната конзола.

Каросерията е монтирана върху пространствен скелет от алуминий. Благодарение на авиационния метал британските инженери са успели да постигнат относително скромно тегло от 2 660 кг.

Ръбестите форми сродяват Cullinan по-скоро с флагманския Phantom, отколкото с по-"зализания" Ghost. От Rolls-Royce са особено доволни, че дизайнерът Джайлс Тейлър е успял да пренесе характерните черти на марката върху всъдехода.

Всички нови модели на компанията се отличават с висока каросерия и монументална предница без наклон. Двуобемните пропорции с малка чупка на багажника не изглеждат чужди на традициите. Такъв дизайн е характерен за автомобилите на Rolls-Royce до 50-те години на миналия век.

Задните врати се отварят обратно на посоката на движение. Това решение е по-скоро стандарт за марката, но е напълно чуждо на този сегмент. Cullinan е единственият всъдеход в света със "самоубийствени" врати.

Първият всъдеход на Rolls-Royce превъзхожда по дължина Bentley Bentayga с цели 30 сантиметра и конкурира Cadillac Escalade ESV с дълга база. Разстоянието между осите от 3 295 мм обещава кралски простори. Външните габарити са внушителни, но Cullinan не е огромен - дължината е 5 341 мм.

Под гигантския преден капак ще се монтира само един двигател. Той е 12-цилиндров, има работен обем от 6.75 литра и развива 571 к.с. Максималният въртящ момент от 850 Нм е достъпен от 1 600 об/мин.

Интериорът е изпълнен в традиционния за марката стил със симетрично арматурно табло, изобилие от естествена дървесина и кръгли отвори на вентилационната система.

На втория ред седалки може да има или триместен диван, или две индивидуални кресла, разделени от масивен подлакътник с поставки на чаши с шампанско. В багажника има сгъваеми столчета за пикник (подобно решение може да се види и в Range Rover).

Стъклената преграда, която разделя салона от багажника, обаче е уникално предложение от Rolls-Royce. Тя не само намалява нивото на шума в пътническия отсек, а и не разсейва прохладата в жегите.

От Rolls-Royce са започнали да приемат поръчки за Cullinan още по време на закритите презентации тази година. Базовата цена на всъдехода е €265 000, а първите клиенти ще получат автомобилите си през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    15 3 Отговор
    Това е нещо монументално.
  • 2 РАЗБИРАЧ

    3 17 Отговор
    Не ме кефи - Рино КАПУТ опа КАПТУР е мудиериен грацки кросовер и много по ми е мудиерну - туй е устарялу и ръбиесту
  • 3 675v12

    15 3 Отговор
    абе по-добре изглежда от Бентли Бенщайга
  • 4 Бухахахахахха

    4 3 Отговор
    Стъклената преграда, която разделя салона от багажника, обаче е уникално предложение от Rolls-Royce.

    Уникално е за Ролса.Това съм го виждал 90-те години при Ситроен ХМ.
  • 5 Перуката

    5 10 Отговор
    Това си е Бантаяга (Туарег и Ауди Q7) и няма що да ни лъжат че е на друга платформа! Това грозно превозно среддство искат да го изкарат ВЕЛИКО но истината е, че изглежда много обикновенно и изостанало особенно отвътре където масовите модели на Мерцедес, БМВ, Ауди и Порше иглеждат със години предимство! Единственото велико нещо на този Грозник е ЦЕНАТА!

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Антон

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перуката":

    Ти май не си съвсем в час.
    Бентлито и , аудито и vw са на ваг.
    Ролса е собственост на бмв.
    Така че няма как да са на една платформа
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селянин от село

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перуката":

    мого си прос
  • 9 Димитров

    0 1 Отговор
    Комшията вече го има и си кара черешите на пазара