Last news in Fakti

24 Юли, 2018 10:12 19 346 26

В Германия изтеглят дизеловите "панамери"

  • porsche-
  • дизел-
  • дизелгейт

Срещу трима мениджъри на Porsche се води разследване, а единият от тях е задържан. Производителят на емблематичния 911 е дълбоко в аферата за манипулиране на отделянето на вредни емисии на дизеловите си модели и по всичко изглежда, че скандалът няма да приключи скоро. Даже напротив – Федералната транспортна служба в Германия(KBA) скоро ще наложи задължително изтегляне и на Porsche Panamera. В дизеловия модел е открита недопустима манипулация в системата за пречистване на отработените газове, която води до увеличено отделяне на азотни оксиди.

До сега бяха изтеглени дизеловите SUV Cayenne и Macan. Именно заради скандала преди няколко месеца компанията спря да продава всички дизелови модели.

Porsche попадна в скандала за манипулирани емисии благодарение на разследване на Spiegel през лятото на миналата година. С тестовете на TÜV Nord в Есен бе демонстрирано, че различните софтуерни програми в Porsche Cayenne гарантират, че граничните стойности се наблюдават само по време на лабораторния тест, а не при реални условия. KBA успя установи измамата, а тогавашният федерален министър на транспорта Александър Добринт нареди официалното изтегляне на SUV моделите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плъх

    43 12 Отговор
    Ей не се научиха че за това не е виновно Порше.
    Не правете лабораторни тестове а реални такива и всичко ще е наред мързеливи чиновнически плъхове.
  • 2 Марио

    49 31 Отговор
    Хахахаха.Изведнъж всички излъгаха,така ли????Това с тези емисии е една лъжа и измислица, с цел да се забранят дизелите и да забогатее някой от батерии.Пълна глупост е това замърсяване.Всичко с цел ПАРИ.Да не мислите,че автомобилите замърсяват много.Ами циганите,които горят и пушат с най различни гуми и др.Ами влаковете,печките,горящите каквото им падне и др.За тях няма нищо,нали???😂😂😂Защото не можете да вземете пари.Затова.Изобщо от ЕС само глупости се измислят.Нали спряхте каруците по пътища(никой не им казва нищо и си ги карат)та направихте държавата.Пълен провал сте.И вие и тези преди вас още повече.

    Коментиран от #3, #5, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 gqz

    45 22 Отговор
    Поредният немски гигант падна. Спечелили са милиарди немците заради тази лъжа. Другите производители трябва да спазват ограниченията и заради това производителността им спада. А немците лъжат по най-кирливия и долнопробен начин. Трябва потребителите вкл. и немските да им забият звучен шамар сега и никой да не купува тези "автомобили".

    Коментиран от #14, #15

  • 5 Реалист

    28 15 Отговор

    До коментар #2 от "Марио":

    Недей рева - продавай дизелака и си купи бензинка. Нафтовите печки ще останат само по камионите и то не за дълго.

    Коментиран от #7, #9, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 GTE

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    "Не за дълго" е нещо съвсем относително.
    Може да е 5-10 години, а може и 25-30 години.
    При леките автомобили 1.5 дизелите като този на Рено и този на ПСА ще останат още известно време. Което никой не знае колко, но поне 20 години след като спрат да се продават, а това няма да се случи в идните 5 години.
  • 8 ДизелТраш

    26 5 Отговор
    Сега ли разбират, че е невъзможно дизелът да покрие стандартите от Евро 4 нагоре в реални условия и същевременно да става за каране?
  • 9 Всичко под ножа

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    А те щото ФВ не спират GTIto на голф a??
    А Ауди наскоро и за тях новина че бензинките им пълни със сажди.
    Ако ще се жертва дизелът тогава всичко под ножа и това е.
  • 10 Мани бегай

    20 8 Отговор
    Не знам само защо чак сега се сещат че лъжат за емисиите и то не само немците и други производители го правят. Няма как кола 350-400 коня по каталог да дава 7/100 разход само защото е дизел, не съществува толкова ефикасен двигател и няма и да съществува. Просто за да се премести опледелена маса на определено разстояние е необходимо определено количество енергия независимо дали е бензинова, дизелова или електрическа просто при последната емисиите са предварително отделени от централата, а не от колата. И ако някой започне да ръси глупости за слънчева или вятърна ЕЦ да си тледа работата, енергиините нужди на човечеството са много по големи отколкото е свободната площ за подобни съоръжения. Истината е в АЕЦ просто трябва да се примирим, че от време на време някоя ще гърми и това е, с радияцията се свиква.

    Коментиран от #16, #20, #25

  • 11 xXx

    4 3 Отговор
    Само така :-)
  • 12 ВИН ДИЗЕЛ

    2 2 Отговор
    БОЛИ МЕ ЧЕПУ
  • 13 Емил

    14 5 Отговор
    Винаги "дизелово порше" е звучало тъпо! Нали и във Формула 1 се опитаха да наврът нафтови печки?! Тези дни минавах Шипка - дизелите бяха 80% - не се дишаше!
  • 14 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "gqz":

    Ти пиян ли си?
  • 15 АЛФА Q4

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "gqz":

    НАПРОТИВ ЩЕ КУПУВАТ..НЕВИЖДАШ ЛИ КОЛКО КОМПЛЕКСАРИ ИМА. ТОВА ЧЕ СА ОГРАНИЧЕНИ НЕ ПРЕЧИ.ДА ИМАТ ПАРИ И ДА СЕ ПОКАЗВАТ.А БАЯ ПАРИЧКИ ИМ ТРЯБВАТ СЛЕД КАТО КУПЯТ КОЛАТА ЩОТО Е БЕЗПОДОБНА ТРОШКА И ЯКО СЕ НАЛИВАТ СРЕДСТВА.
  • 16 АЛФА Q4

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мани бегай":

    НЕ СЕ СЕЩАТ СЕГА АЕГА ГИ.РАЗКРИХА ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ..НО МИСЛЯ ЧЕ ДЪРЖАВИЦАТА ИМ СТОИ ЗАД ТЯХ..КОФТИ ПЛЕМЕ СА ШВАБИТЕ
  • 17 СССРБарета

    4 5 Отговор
    Всичко на запад е една огромна измама!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Калбо

    3 6 Отговор
    Ти неси добре или си расит смотан селяндур циганите били виновни за замърсяването на въздуха т модератора и ти си същия селяндур защо истри ваш мойте коментари
  • 20 кои

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мани бегай":

    И ти говориш само вятър да си правиш. Съвсем реални са си колите с разход 3-4/100 и ползват точно тези технологии, които ти задрасваш - комбинация от електромотор, леко купе и аеродинамика. И е напълно възможно кола 400 коня да харчи 7/100, АКО се кара според ограниченията. Давам пример - при каране с 50км/ч градско ти не ползваш тези 400коня, ползваш сигурно 20% от мощността, съответно впръскването на горивото се контролира по друг начин, няма нужда всички цилиндри да работят едновременно.

    Коментиран от #21

  • 21 Мани бегай

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "кои":

    Ти правиш повече вятър, кой кара според ограниченията, всичко живо е газ/спирачка и като свърши батерията след 80-100 км пак оставаш на ДВГ и теоретичния разход от 4 остава във фантазиите. Средната градска скорост за София е 70-90 км/ч, тия 50 са в междублоковите пространства и по малките улички покрай училища и децки градини навсякъде другаде потока от коли се движи доста по-бързо и като се весне някой който кара според ограниченията всички започват да го псуват и изпреварват защото пречи на движението.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Правила

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мани бегай":

    Ужас как ще караш с 50км/ч в междублоковите пространства, вземи научи правилника!!!
  • 23 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мани бегай":

    Детски,се пише и говори!
  • 24 Марио

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Каква нафтови печка бе мойто момче.Ти кола виждал ли си.Каква печка евро 5 или 6 на максимум 4 години.За какво печки ми говориш тука без да знаеш.Или ти си още с 20 годишния гнилоч.
  • 25 Марио

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мани бегай":

    Никой не лъже.Това е клевета и лъжа,с цел да спрат дизела и да си продадат батериите.
  • 26 ВАГ

    0 0 Отговор
    Форумните утайки начело с Алфа4 които са виждали такава кола само от автобуса или на картинка пак развиват теории.