Last news in Fakti

11 Декември, 2018 11:37 2 499 10

1.35 млн. души умират в катастрофи всяка година

  • световна здравна организация-
  • сзо-
  • доклад-
  • статистика-
  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие

Стряскащи данни за смъртността по пътищата изнася нов доклад на Световната здравна организация (СЗО). Според документа всяка година в резултат на катастрофи живота си губят по 1.35 млн. души или цялото население на град като Копенхаген.

Пътните инциденти са основната причина за смъртта на деца и млади хора на възраст между 5 и 29 години. Единствената положителна тенденция, която отбелязва докладът с обем 424 страници, е стабилизирането на съотношението между броя на инцидентите с фатален изход и увеличаването на световното население.

Запазва се зависимостта между брутния вътрешен продукт и броя на смъртните случаи в катастрофи - в богатите страни те са средно три пъти повече, отколкото в бедните. С 26.6 жертви на пътнотранспортни произшествия на 100 000 души на първо място сред най-опасните региони се подрежда Африка, а на последно с 9.3 на 100 000 - Европа. В сравнение с доклада си от 2015 г. СЗО отчита намаляване на смъртността в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Западния Пасифик.

Статистиката сочи, че най-голям дял от жертвите на пътя дават пешеходците и велосипедистите. Те са най-застрашени в Африка (44%) и Източното Средиземноморие (36%). 28% от загиналите в катастрофи са мотоциклетисти и пътниците им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сектант

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ElnoraPerry":

    ама имаш ли за новия дъстър?

    Коментиран от #3

  • 3 Само Дъстър

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Сигурно има , ама няма да му ги дам.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алфа Ромео

    3 0 Отговор
    Има ли нещо чудно, почти в цял свят стана кола върху кола, стана някво безумие вече от прекалено много коли.
  • 6 Алфа Ромео

    6 2 Отговор
    Света вече е доста враждебно място, всеки ден си играем на руска рулетка, сядаме зад волана и се надяваме да не попаднем в затвора или във гроба. Аз лично предпочитам гроба пред това да съм потрошен цял живот, но квото господ си е наумил....
  • 7 Зорлем

    5 0 Отговор
    Всъщност, поета още преди повече от 100 години е казал, че "Всяка секунда някой се ражда и всяка секунда някой умира". Както обаче още тогава един негов математик-съвременник му е обрънал внимание, раждащите са дори по повече от един на секунда. Накратко казано, народа на тази планета си мре яко откакто свят светува. Просто днес благодарение на телевизията, радиото и Интернет постоянно ни залива потоп от информация за катаклизми и катастрофи, случващи се на гъ...а на географията. Преди светът да стане такова "голямо село" човек най-много да разбере, че е умрял или направил простотия някой жител от съседното село, а не какво се е случило на някоя междуградска автобусна спирка в северо-източна Бирма например.
  • 8 Фен

    2 0 Отговор
    В Европа намалява процента на ПТП, защото се продават все повече нови Тойоти, които са много надеждни автомобили.
  • 9 Аман от разбирачи

    3 0 Отговор
    Докато културата на шофиране е такава -ще има умрели. Още повече , че у нас автопарка ни е със средна възраст 800 години , а болшинството от шофьорите са пъпчиви тинейджъри с изсъхнали мозъци от треви и леущяни и поглед тип куха лейка . Когато се събудят сутрин със нагласагата , че днес ще бъдат у*лигуфрендли и започват Войната по пътищата. Това е положението Минке- оправия няма тук.
  • 10 МАК

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само Дъстър":

    Тоя измислено подобие на кола може да си я биеш у главата!!!