Last news in Fakti

14 Януари, 2019 15:14 5 840 5

В САЩ измислиха как да спрат кражбите на знаци

  • пътен знак-
  • табела-
  • кражба-
  • сащ

България не е единственото място, където пътните знаци изчезват по куриозни причини. Американците имат нулева култура за приготвяне на зимнина на двора, но въпреки това само в щата Вашингтон през последните две години са били откраднати 608 табели, обозначаващи разстояние.

Общото между огромна част от изчезнали табели са числата 69 и 420 на тях. Популярността на първото е очевидна - мнозина го асоциират с едноименната поза в секса. 420, 4:20 или 4/20 пък е жаргонен израз, използван като символ на канабис културата и употребата на марихуана.

За да осуетят кражбите на така желаните табели, от пътните служби до този момент често пропускали да ги монтират на 69-ата и 420-ата миля по пътищата. Този метод обаче не сработил в отдалечени местности, където точното разстояние понякога е единственият надежден начин да се открие нужната отбивка.

Чиновниците в Транспортния департамент на щата Вашингтон обаче са намерили начин да предпазят знаците. Вместо 69 и 420 на тях вече ще бъдат изписани числата 68.9 и 419.9. Решението не е новост - в Колорадо, където през 2014 г. бе легализирана употребата на марихуана с развлекателни цели, надписът на табелата на 420-ата миля от междуградския път I-70 е сменен с "419.99" още тогава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат' Вал

    48 1 Отговор
    А дали в България знаците не ги "краде" самата фирма, която ги поставя? Сложат го, след седмица-две го свалят, и го монтират на друго място! После се оправдават, че, видите ли, ние ги слагаме, но ги крадат!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Банго Васил

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бат' Вал":

    А, дали и бургуджиите не правят тави от указателните табели, че са от халумин.
  • 3 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бат' Вал":

    Е то новите знаци няма за какво да ги крадеш. Те се стават на юфка след година и не рефлектират на фарове, за какво са ти.
  • 4 Вечния кмет

    15 4 Отговор
    Наркомани и чикиджии ги крадат само!
  • 5 от БГ

    2 1 Отговор
    Новите знаци са с по-малки размери, с по-слаб профил /на тръбата/ и най-много пестят с по-къса тръба - забита в земята. Забивали ги на 20-25 см и при първото почистване на снега се килват...Муфтят от всякъде герберастките фирми.