Last news in Fakti

3 Май, 2019 18:46 12 559 62

Още един европейски град забранява ДВГ

  • замъсряване-
  • двг-
  • двигател с вътрешно горене-
  • забрана

Властите в Амстердам въвеждат пълна забрана на превозните средства с бензинови и дизелови двигатели, съобщава The Guardian. Ограниченията ще се въвеждат поетапно от началото на следващата година, когато по околовръстното шосе на града няма да бъдат допускани нафтови автомобили на възраст над 15 години.

Новите правила ще засегнат и градския транспорт - от 2022 г. автобуси и таксита с ДВГ няма да могат да влизат в центъра на Амстердам. През 2025-а такава ограничението ще бъде въведено също за лодките и мотопедите.

Пълната забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще бъде наложена през 2030 г. Съгласно плана на градските власти до тогава в Амстердам броят на зарядните станции за електромобили трябва да бъде увеличен от сегашните 3 000 на 25 000.

Решението за пълна забрана на ДВГ е мотивирано от екологични съображения. Замърсяването на въздуха в Нидерландия надвишава допустимите норми на Евросъюза и се свързва най-вече с интензивния автомобилен трафик в големи градове като Амстердам, Ротердам и Маастрихт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оонето

    89 5 Отговор
    А тецовете кога ще забранят?

    Коментиран от #4, #7, #17

  • 2 Мен

    96 5 Отговор
    И корабите на Ротердам на пристанището да забранят. Ама много пара се върти там.

    Коментиран от #11

  • 3 Bubbles

    32 81 Отговор
    Дай Боже скоро в цяла Европа!

    Коментиран от #6, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Meganoob BG

    62 11 Отговор
    2030 година до Амстердам само с подводници ще се стига.

    Коментиран от #61

  • 6 Авто спеца

    44 13 Отговор

    До коментар #3 от "Bubbles":

    И като забранят в БГ.то канво ще карате? Нали знаеш че ел.каляските батерии са за 400 000 км. са направени после колата отива на бунището, не стават за каране втора ръка освен ако някой няма 20 000€ за нови батерии! Благодаря ще се върне към каручките!

    Коментиран от #16, #54

  • 7 Post na gost

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Оонето":

    Нион плащат яко. А и докато Германия изплаща репарации всичко ще е топи.
    И сега коли евро3 не влизат , че глобите са към 250евро. В центъра направиха такива промени с идеята да улеснят пешеходци и велопедисти , че не е истина. Пуснаха и Норд-Зауд лайн(метрото от Амстердам Север до Амстердам Юг) и това си се очакваше плана за забраната да стане офицялен.
  • 8 Batushka

    33 29 Отговор
    Последна в галактиката България ще се откаже от нафтовите печки!Ганьовците ще биват погребвани в могили заедно с бавареца !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Антон

    49 10 Отговор
    Заглавието звучи бомбастично, а при внимателен прочит се оказва че забраната ще важи за дизели над 15 год от следващаъа година, а чак 2030 щели дс забранят всички двг. Смях смях, а какво правим с локалните замърсяввания в районите където се добиват ресурси влагани в батериите. Или викате тези мини са далече от нас така че няма страшно.
  • 11 ShoreSupply

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мен":

    Там се върви към преминаване на брегово захранване. А от много години в районите на западна Европа се ползват горива с ниско съдържание на сяра. Като цяло екологичните норми в корабоплаването се затягат постоянно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОЧА

    6 2 Отговор
    АБЕ КАЖИ ИМАШ ЛИ КАТАЛИЗАТО - В ИТАЛИЯ ТАКИВА ГИ СПИРАТ И ИМ ВЗИМАТ НОМЕРАТА .....ШУШИ СТОП НОМЕРАТА И БУГАИ ПИША ........
  • 14 Антиелектрика

    17 6 Отговор
    Замърсяването на въздуха може да бъде най-различно. Не разбрах дали става въпрос за СО2 или фини прахови частици? Ако забранят ДВГ и после се окаже, че ФПЧ не намаляват, какво правим? "Електрическите автомобили не са решение на кризата с въздуха. Те също произвеждат прахови частици – ОТ ТРИЕНЕТО НА ГУМИТЕ и спирачките, запрашавайки въздуха, което е свързано със сериозни здравословни проблеми" - https://greentech.bg/archives/73254 Проблем са задръстванията и огромния брой превозни средства, но да живее еко фашизма!
  • 15 Driving pleasure

    10 3 Отговор
    Идиоти е казал Айнщайн са безкрайна величина! Що ли в Брюкелен и Маартенсджик немат проблем със замърсяването па в Ротердам и Амстердам имали...
  • 16 Хайл

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Авто спеца":

    То се обяснява на разбран човек-утре ще ревне че батерии за тоя модел не се правят и коша на белканто...тока да ще им направят на промишлени цени и пак рев...
  • 17 Хайл

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Оонето":

    Обясни им на тези електрокаристи че електрокара им замърсява повече от двг и като спрат теца дето зареждат ток,чак тогава ще са ЕКО

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Бачо Киро

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хайл":

    Тц, не е само ТЕЦа, АЕЦа... Батериите замърсяват много повече - производство, изхвърляне... Без увеличение на съществуващите АЕЦ никога няма да има дори шанс всичко да мине на ток - потреблението ще е огромно... Хем да няма ДВГ, хем да няма ТЕЦ, хем да няма АЕЦ... Ако не измислят начин да карат на пръдня по 1000км, не ги виждам...

    Коментиран от #20

  • 19 Тецо

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хайл":

    По ирония на съдбата, тецовете не могат да се затворят, докато не се събере един пределен капацитет акумулатори, които да балансират електрическата система. Преди това не става.
  • 20 Тецо

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    За да се премине на 100% електромобили, потреблението на ток ще се повиши с 10%, колкото в момента е износът на България. Трябва ти само половин реактор на АЕЦ. Почти толкова енергия ползва Лукойл, за да рафинира петролни продукти. Дори мижавите проценти ВЕИ към днешна дата, осигуряват повече електроенергия. Ако ги утроим, можем да затворим тецовете напълно през 10 месеца от годината, без да намаляваме износа, ако имаше поне 500 000 електромобила, да балансират системата.

    Коментиран от #21, #58

  • 21 Хайл

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тецо":

    Докато не се измисли двигател който да захранва сам себе си и да върши работа същевременно забрави за еко...вечен двигател има само един,но той не движи автомобили-ЖИВОТА Е ВЕЧНИЯ ДВИГАТЕЛ

    Коментиран от #22

  • 22 Нема такова нещо, де не цапа

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хайл":

    Дори пеш да се придвижваш, пак ще цапаш. Факт е обаче, че електромобилите, особено тези които се произвеждат с повече ВЕИ енергия, като Тесла например, които захранват най-енергоемкото производство - това на завод за батерии със 100% възобновяема енергия, изчистват въглеродният си отпечатък след само 50 000 км. При програмиран живот още 20 пъти по толкова. Автомобилите с ДВГ се произвеждат по-чисто, но още с първия си километър продължават да трупат въглероден отпечатък и го правят до края на живота си, като колкото по-голям е пробегът им, толкова по-неекологични стават, защото с износването на двигателя и задръстването на филтрите, емисиите за изминат километър стават по-големи.

    Коментиран от #25

  • 23 jdm

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Bubbles":

    И с какво ще се возим? С велосипеди или с електрически курници.

    Коментиран от #24, #51

  • 24 Хайл

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "jdm":

    И с цървули не става-ще ревнат еколозите че избиваме животни да си правим цървули 😂👍
  • 25 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Нема такова нещо, де не цапа":

    Намери за Джон Серл-там има истинско нещо

    Коментиран от #42

  • 26 кво

    3 10 Отговор
    Нека, най после.
  • 27 Да да

    8 11 Отговор

    До коментар #12 от "Колелото не е транспортно средство":

    Говорим за Холандия! Депутати и милионери карат колело и ходят на работа с тях! Истински велоПЪТИЩА по които можеш да пътуваш от град в град

    Коментиран от #32, #48, #59

  • 28 Obey The Law

    12 4 Отговор
    Дори и от утре, и в целият да забранят всички дизели, глобалното затопляне няма да изчезне.

    Коментиран от #29

  • 29 Obey the Law

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Obey The Law":

    *Целият свят*
  • 30 Аз само да кажа

    18 2 Отговор
    Ние сме едни мишки тия политици по цял свят се ебават с народа по един или друг начин за да има гориво за талибаните където карат джипове по 5.0 кб мотори!! Я да бягат няма да ме задължат да карам тролей не и в този живот, както каза един човек по горе ами тецове камиони кораби тех що не ги спрат ами нафтовите транспортьори на жп то наречени маневри дето думкат по цял ден на празен ход а и замърсяват колкото автомобилите на малък град?!?! Повръща ми се от тия политици и още повече от привържениците им!!
  • 31 Зелено човече

    13 2 Отговор
    Е че то в Амстердам нали тревата им е позволена, та какво им пука че ще забраняват ДВГ ...
  • 32 Jdm

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да да":

    Не всички живеят в някаква равнина за да могат без проблем да си карат колелото до работа. Аз като живея в планината обясни ми как всеки ден ще се потя по баира нагоре уморен след 12 часа бачкане.
  • 33 Нететал матарбайтер

    7 0 Отговор
    Абе,тука в Германия,не сьм виждал магарета вьобще??! Кончета има в почти всички бауершафти. Да ме видят по главната яхнал магаре,ще ме дават по новините в 19:00 часа.....интересно!
  • 34 бай Даньо

    7 7 Отговор
    В Холандия няма проблем да забранят ДВГ-та защото са неимоверно по напред от БГ-то с елекромобилите. 2017 година бях в Амстердам и се изумих че половината от такситата бяха Тесли ( другата половина бяха големи класи Мерцедеси...), нещо което не е верно за Германия за сравнение . В Холандия няма да бъде такова сътресение според мен има цели държави които са по напред Норвегия например , въпреки всичкия петрол са обещали до 10 години никакви коли с въглеродни емисии. Изобщо българите защо се шашкат че някой ще ги накара да правят нещо за което не са готови , нито като инфраструктура нито като манталитет не знам .
  • 35 дизела

    3 2 Отговор
    да бе,ДА!САМО С ЛОДКИ И КОЛЕЛА ОТ УТРЕ.сТИГА ПИСАХТЕ глупости.отидете там и вижте!
  • 36 Германия

    3 10 Отговор
    Германия си изплати репарациите и вече нищо не плаща....техният план е да минат изцяло на зелена енергия и мисля че в момента са към 80% от колектори и вятърни турбини. Дизелчетата в Германия вече не се котират. До две години ще можете да си вземете баварка в БГ дизелова кажи речи безплатно...ама...нафтата ще стане 4-5 кинта литъра

    Коментиран от #44

  • 37 Германия

    5 3 Отговор
    Кола под наем дизелов е в момента не може да си наемеш....на летището например има 4-5 фирми за коли с автопарк от по няколко стотин автомобила - нито един не е дизелов...мисля че по показно от това няма как да е
  • 38 Германия

    7 9 Отговор
    И за пичовете с двойка по физика само да поясня, че електрическия курник превъзхожда по КПД всяко ДВГ...ускорява за 2-3 секунди до 100...поради простата причина че енергията преминава моментално във въртящ момент за разлика от горенето, разширяване на газове, бутане на бутала, валове, диференциали скоростни запчатки, кардани....нека погледнем тесла S....със 730к.с....на МБ съм привърженик ама на 200м едва ли S65 AMG ще успее да и се опре

    Коментиран от #40, #41, #49

  • 39 12345

    12 2 Отговор
    Еко-джендитата да се успокоят малко. Забраната е за автомобили над 15 години. На мен ми е интересно с какви камиони/тирове ще се возят товарите от и за пристанището? Сигурно с тролей, ама такива още няма и скоро няма да има.
  • 40 Антиелектрика

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Германия":

    О да, само че има една малко подробност - батерийката, която понастоящем се пали без причина и отделя толкова токсини, че ум да ти зайде. Изобщо няма да споменавам ЕМП на 500 000 W колко са "готини" за организЪма. Няма пълно щастие и забрана на една от технологиите е проява на малоумна диктатура - все едно някой умира от кеф да се бута по задръстванията, за да ходи на работа.
  • 41 kbyuff

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Германия":

    А на пичовете с тройки по физика какво ви обясниха за КПД-то на батерията и една проста туба с нафта?
  • 42 Хитлер

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хайл":

    Ти имаш ли такъв генератор за безплатна енергия в къщи? Познаваш ли някой който да има? Поне виждал ли си на живо работещ такъв? И аз мога да ти кажа че дядо Коледа ще носи на всички безплатна енергия. Колко сериозно ще възприемеш тази моя идея?

    Коментиран от #43

  • 43 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Хитлер":

    Ти явно не си разбрал нещо много важно-този генератор е създаден от този човек,но умишлено не е се повтаря производството му защото няма да бъде ползван за мирни цели-този човек е лежал почти година в затвора заради генератора....вместо да пишеш за дядо ти коледа или мраз се заври малко в нета и прочети...прочети и за един от Рига как и той е направил такъв генератор и защо са дошли определени хора и е загубил и работата си,като съветник на президента,домът си и още много...недей да мислиш че всичко ти се казва-трябва да си зависим от определени хора и фирми

    Коментиран от #50, #56

  • 44 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Германия":

    И като се напълните с електрокари и ще вдигнат тока

    Коментиран от #45

  • 45 Те това е идеята,

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хайл":

    има търсене на ел.енергия,което автоматично вдига цената й.Така се получи и с дизела преди двайсетина години.
  • 46 Още по авангардно е да забранят

    0 3 Отговор
    тотално личните мпс-та.Ако ти потрябва мпс,наемаш си с още двама или трима и се возите до село.

    Коментиран от #47

  • 47 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Още по авангардно е да забранят":

    А гражданите нека се бутат в автобуси
  • 48 Колелото не е транспортно средство

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Да да":

    Депутатите карат колелото 2мин за пред камерата и като се изпотят, хайде, хоп, обратно в климатизирания дизеляк! А ако си със сърдечни проблеми ще го караш това колело, но само до гробището.....
  • 49 Госта

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Германия":

    Глупостите ти не се котират тук,айде със здраве
  • 50 рпхфт

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хайл":

    Е, щом нещо го пише в Интернет, значи няма начин да не е вярно. Да ти пратя ли линкове към статии и за кемтрейлсовете или сам ще си ги намериш?
  • 51 Bubbles

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "jdm":

    5 пари не давам, аз съм пешеходец!
  • 52 Германия

    2 3 Отговор
    Абе незнам ама тубата с нафта е за химията баце...не в тоя раздел....а икономиката се движи по друг начин не като нагласената в БГ.
    При свръхпроизводство - цените падат...
    При свръхтърсене - цените падат освен ако имаш някви единични ценни бройки и няма производство...
    Само в БГ може да има строене на апартаменти в несвяст и цените да са високи...
    И другото стига с тия генератори за безплатна...има квантова физика те ще си кажат...ама има и соларни панели нали?
  • 53 наред

    1 0 Отговор
    И червените фенери щели да забраняват там.
  • 54 Bubbles

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Авто спеца":

    А защо трябва да е втора ръка?
    Нормалните хора си купуват нови коли на изплащане, като я изплатят тя вече е на около две години може и малко повече, търкалят я още някоя и друга година и после я връщат за което получават отстъпка при покупката на новата кола.
    Ама Ганьо предпочита да кара 20 годишна кошница ама щото била мерцедес или ауди, нищо че пърди като зазка и токувиж вземе че се разпадне някъде поп пътищата.
    После сигурно ще кажеш че нямате пари...
    НЕ Е ВЯРНО!
    Пари имате, ама не плащате данъци, доказват собствеността ви върху една камара мобилни и компютърни устройства последна дума на техниката на стойност хиляди левове, собствеността ви върху недвижими имоти все по-често повече от един и два, факта че България е на едно от първите места по собственост върху автомобили от най висок клас в НОВО СЪСТОЯНИЕ, както и факта че всеки ден по една камара баби мятат безброй хилядарки през балконите.
    Къде тогава е проблема?
    Проблема е в това, че Ганьо все си мисли че искат да го прецакат и гледа да цака всичко и всеки включително държавата, а в същото време той пропуска факта че цакайки държавата всъщност цака СЕБЕ СИ. От там идва и парадокса - "БЪлгария бедна държава", а в същото време хората харчат повече от всеки друг европеец.
    От там идва и феномена "Оразнично увеличение" съществуващ само в България, както и факта че дори да опиташ да си купиш кола по гореописания начин, ще ти резнат главата с няма такава надценка при изплащането а и отстъпката при

    Коментиран от #55

  • 55 Bubbles

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "Bubbles":

    ...ще ти резнат главата с няма такава надценка при изплащането а и отстъпката при връщането на старата кола с цел замяна и купуване на нова ще е пъти по-ниска от тази в нормалните държави.
    На кратко в клозета нямате бъдеще, не и стова мислене!
  • 56 Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хайл":

    "Ти явно не си разбрал нещо много важно-този генератор е създаден от този човек,но умишлено не е се повтаря производството му защото "

    Много добре разбирам. Все още вярваш в Дядо Коледа. Нали и книга с принципите на двигателя е написал, която е продадена в хиляди екземпляри, НО Я НЯМА ОНЛАЙН, защото няма как да печели автора. Защо тогава никой не може да го възпроизведе този безценен двигател? На този начин за печалба му се казва ИЗМАМА и се лежи в затвора!
  • 57 Чудно

    1 2 Отговор
    "А ако си със сърдечни проблеми ще го караш това колело, но само до гробището....." Интересно защо препоръчват на хората с проблеми със сърцето ... Да карат колело или в най-лошия случай велоергометър. "За да подобрите сърдечносъдовата и дихателната си издръжливост, състоянието на мускулите и костите си и да поддържате добро здраве, Световната здравна организация препоръчва да практикувате умерено интензивна физическа активност за издръжливост общо два часа и половина седмично."

    Коментиран от #60

  • 58 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тецо":

    Стига с тези ВЕИ-та. Ползата от тях е нулева. Служат за ограбване на хората и забогатяване на една престъпна прослойка.
  • 59 Само малоумници - соросоиди,

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да да":

    като тебе ще хукнат семейно на море с колелета.
  • 60 Ицко

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Чудно":

    Не пиши глупости, за жалост имам проблем със сърцето и карането на велосипед ми е противопоказно. Велоергометър карам само омотан в жици и в присъствието на кардиолог и на 3-тата минута ме спира.
  • 61 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Meganoob BG":

    Дааа,те са с ядрени батериййй....
  • 62 Путин

    1 2 Отговор
    Айде да се махат пушляците повсеместно! Бръм-бръъъм ще си правите из полята и нивите, където винетки не требат