Last news in Fakti

21 Август, 2010 15:02 6 256 16

Кой колко печели във Формула 1 през 2010-а?

  • formula 1

Оказва се, че годишните заплати на пилотите от Формула 1 изобщо не съответсват на моментното им класиране в шампионата. Колкото и абсурдно да звучи лидерите в надпреварата - състезателите на Red Bull печелят далеч по-малко пари от своите конкуренти.

Марк Уебър има договор за 4.2 млн евро, а Себастиан Фетел - само за 2 млн. Повече от Фетел прибират дори опашкарите от Lotus Ярно Трули и Хейки Ковалайнен. Техните годишни заплати са около 3 млн. евро.

Най-голяма заплата във Формула 1 получава състезателят на Ferrari Фернандо Алонсо. Годишно сумата, която заработва Алонсо е 30 млн. евро, като в нея не са включени приходи от лични спонсори и продажба на предмети с неговото име.

Практически същата сума получава и Кими Райконен, който през този сезон не се състезава във Формула 1. Предсрочно разтрогнатият контракт на финландеца с Ferrari обаче му осигурява неустойка, която заедно със заплатата му от рали шампионата се приближава пак към 30 млн. евро.

Сред действащите, този сезон пилоти във Ф1 втората позиция по критерия най-висока заплата се държи от състезателя McLaren-Mercedes Люис Хамилтън. Той заработва годишно 16 млн. евро. На трето място се красира другият пилот на Ferrari Фелипе Маса, който изкарва 14 млн., на половина по-малко от съотборника си.

Настоящият световен шампион и съекипник на Хамилтън в отбора McLaren Mercedes Дженсън Бътън, пък взима годишно само 9 млн евро. Милион по-малко от него получават германците Михаел Шумахер и Нико Розберг от тима Mercedes GP.

Полската звезда на Renault Робърт Кубица е със 7.5 млн годишна заплата, а най-опитният пилот във Фолмула 1 Рубенс Барикело е с 5.5 млн. Най-ниската заплата през този сезон получава състезателят на HRT Бруно Сенна. Контрактът му за 2010 година е в размер на 150 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    3 13 Отговор
    Е как може Фетел да взима по-малко от Алонсо. Той е сто пъти по-добър от него. Няма справедливост ей.

    Коментиран от #6

  • 2 hamilton

    9 21 Отговор
    дано хамилтън да стане шампион
  • 3 Alonso

    11 7 Отговор
    до [#2] Сега ще му кажа, че го подкрепяш. Тук пред нас е и рови в една кофа за боклук. А, и кара каруца

    Коментиран от #8

  • 4 majuna

    9 4 Отговор
    Само че Фетел не може да завърши и едно състезание без проблем!
  • 5 NANDO

    11 6 Отговор
    FERNANDO E NAI DOBRIQ I ZASLUJAVA
  • 6 NQKOI SI

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калоян":

    Справедливост има, но някой не разбират, че в сегашно време победата повече зависи от колата отколкото от пилота.
  • 7 diaqn

    2 4 Отговор
    красира хахахахах
  • 8 hamilton-2

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Alonso":

    Алонсо пък проси пред входа , сложил е една скъсана тениска на ферари от Магазина "Всичко по 1 лев", преди малко като се прибрах със Е63-ката и той като чу рева на великия двигател и се разплака , дадох му 20ст. да си купи една фафличка ,че ми каза че във Ферари нямат победа от 3-4г. и не им дават парички !!!
  • 9 maksito

    4 2 Отговор
    I tova ako sa malko pari za tezi s1stezateli prosto nqma na kade.
  • 10 NQKOI SI

    4 3 Отговор
    Можи пък да са е разплакал като е видял колко грозна е колата!
  • 11 ma6ai

    3 2 Отговор
    koit go moje go moje za tova ne moga da govora
  • 12 ma6ai

    3 2 Отговор
    koiTO
    go moje go moje za tova ne moga da govora
  • 13 jordan

    2 4 Отговор
    tezi koito pla6tat na pilotite ne smqtam 4e razbirat po malko ot tezi koito pi6at tuk.
  • 14 nz

    1 1 Отговор
    spored mene teq kude vzimat po 3-4-5 miliona sa malko vse pak nekvi tupi futbolisti vzimat poveche
  • 15 gogo

    1 2 Отговор
    Това ли е най-важното,кой колко пари взима?! Формула 1 си е една от най-големите мафии.Колко пари има замесени никои няма и да си направи труда да каже,защото на никой няма да е от полза...Най-голямата човешка простотия е клюкарството,доносничеството и одумването,но пък има една приказка по-добре в на хората устата,отколкото в краката!Мен не ме интересува колко взима Шумахер или някой друг,а как се развиват състезанията.
  • 16 Hamilton

    0 2 Отговор
    do [#3] eeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiii karai si ferarito