Last news in Fakti

9 Юли, 2019 16:57 2 143 7

Първото серийно MINI на ток

  • mini-
  • cooper se-
  • електромобил

MINI представи официално първия си сериен електромобил. Cooper SE има силова установка от BMW i3S, може да измине до 270 км с едно зареждане и ще струва £24 400 (€27 144).

Задвижването е поверено на електромотор с мощност 184 к.с. и въртящ момент 270 Нм. Тези параметри са съпоставими с характеристиките на бензиновия Cooper S.

Акумулаторният блок има капацитет 32.6 кВтч. MINI Cooper SE ускорява от 0 до 100 за 7.3 сек. и достига максимална скорост от 150 км/ч.

11-киловатово зарядно устройство попълва капацитета на батерия за 3.5 часа. Бърз терминал зарежда акумулаторите на 80% за 35 минути.

Външно Cooper SE се отличава от "минитата" с ДВГ по затворената радиаторна решетка и броните (предната увеличава дължината на автомобила с 19 мм). Клиренсът също е по-голям с 18 мм, а страничните огледала имат по-обтекаема форма.

В салона се е появила електромеханична ръчна спирачка и нов приборен панел с диагонал 5.5 инча. Оборудването включва мултимедия с 6.5- или 8.8-инчов дисплей и поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto, круиз контрол, безжично зарядно за телефони, превключвател на работните режими с четири профила, двузонов климатик, навигация и светодиодни фарове.

През 2009 г. започна тестове на експериментален електромобил на базата на стандартния хечбек в САЩ, Германия, Франция и Китай в рамките на проекта BMW Project i. Компанията дори построи няколкостотин бройки, но до серийно производство така и не се стигна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не става

    7 12 Отговор
    Макси е цената за такава прахосмукачка.НЕ СТАВА Ц-Е-Н-А-Т-А!!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 фауВе

    3 14 Отговор
    Много по-добър избор от всяка Тесла. Макар и по-слабо, има по-добър вид и е с достатъчни характеристики. Ще се кара с кеф.
  • 3 фенче

    4 1 Отговор
    От Спарка да купуват, по-евтино е от eUp
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    3 1 Отговор
    Значи 2009г. започнали да го разработват, тествали и след 10г. взели наготово платформата на и3 с реални 220км и давай да го продаваме и ние. Смешни са. Как си осчетоводяват парите за развойната дейност? На каква база ги изписват? Какво са постигнали? И има ли въобще смисъл да пускат такова нещо на пазара с различна от ПР цел? При положение, че корейците предлагат двоен пробег за същите пари въобще не ги виждам Мини как ще си продават колите. Това може да е конкуренция на Хонда Е, която пък е доста по-евтина.
  • 7 0000

    1 0 Отговор
    Те тези на бензин още не са ги направили да вървят ,тръгнали електрокари да сглобяват