Last news in Fakti

5 Октомври, 2010 13:12 7 160 10

Octavia минава на ток

  • skoda-
  • octavia-
  • green e line-
  • париж 2010

Чехите също се включват "зелената" вълна, която залива автомобилостроенето през последните няколко години. Във френската столица Skoda показа първия си изцяло електрически прототип. Изпитания на Octavia Green E Line в реални пътни условия започват догодина, за да се събере допълнителна информация са бъдещото серийно производство на колата.

Прототипът е базиран на конвенционално комби и се задвижва от електромотор с постоянна мощност 60 кВт (80 к.с.) и пикова стойност 85 кВт (114 к.с.). Както при всички агрегати на ток, въртящият момент от 270 Нм е наличен от 0 оборота в минута.

Електрическата Octavia ускорява до 100 км/ч за 12 секунди, а максималната скорост е ограничена на 130 км/ч.

За захранването на мотора се грижи 26.5-киловатчасова батерия, съставена от 180 йон-литиеви клетки. Тежи 315 кг и се намира в средата и задната част на пода, навлизайки честично в багажника. От Skoda обаче твърдят, че почти не влияе на вместимостта му.

Напълно зареден, акумулаторът осигурява пробег от 140 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хари

    25 6 Отговор
    Несмеим нищо да кажем че чакаме Баце Чочко пръв да се изкаже!
    Неговата ЯГА (айго)може да мине поне 200км с бетерията от телефона му!!!
    Даите да направим една статия спецялно за него и фенуменалната му консерва!!!!
  • 2 keranisimo

    7 5 Отговор
    "Неговата ЯГА (айго)може да мине поне 200км с бетерията от телефона му!!! " в градски условия.
  • 3 ТРОШАЧА

    8 7 Отговор
    МНООООГО СЛАБО ПРЕДСТАВЯНЕ !С ТОЗИ ПРОБЕГ ОТ 140 КМ Е ЗА НИКЪДЕ !ДА СЕ УЧАТ ОТ ТЕСЛА МОТОРС!!!!!!!!!!
  • 4 ВДВ

    2 7 Отговор
    Какво бях чул скоро - ще правим Тесла в Пловдив, или греша? Много проекти вече на ток - изглежда засега нататък се насочват производителите. Ако снижат времето за зареждане, няма лошо, че пробега не е голям. Спираш, едно кафе и продължаваш. Но ще стават големи струпвания. Трябва да се организира като хората. Бъдещето ще покаже. Аз има и друга идея, ама пак зависи от тези, които ще развиват този вид автоиндустрия и колко ще се разпространи. Над шосетата електрически трасета като при тролеите, а батериите при страничните отбивки където няма трасе. Така автономността ще бъде много по-голяма - хем се движиш, хем дозареждаш.
  • 5 Lelelelele

    3 18 Отговор
    Абе тия хора кво са полудели с тия трамвай,.аси недодялана,къде да го заредя като няма от каде после да го чакам цял ден докато се зареди,па и отгоре на тва ограничена на 130 :О:О е.ати аз ако отида в германия на аутобана ще я запаля някаде тая кола от яд,такъв боклук никога няма да си взема!!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 mediator37

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Lelelelele":

    При последните модели зареждането на акумулатора до 80% се постига за 30 минути. Лично аз по-малко от 30 минути на бензиностанция не престоявам- зареждане, припомпване на гумите, тоалетна, кафета, сладоледи и шоколади и пр. глупости и ей ги на- станали 30 минути. Тъй че времето за зареждане не е проблем. А вече, като се прибереш - рагаци в контакта и след 6 часа батериите са на 100%.
    Дженерал Мотърс още през 2000г. направиха електромобил и изградиха в Калифорния инфраструктура по бензиностанциите и тяхна лична за зареждане. Поинтересувай се, аз няма да ти разказвам повече. Само ще ти кажа, че притежателите на електромобили са правели стачки и са се били за да си върнат колите, когато от Дженерал мотърс им ги изземват след 3 години безаварийна експлоатация (всички са лизингови с условие, че компанията има право да ги изземе). Познай кой е натискал да се случи вс. това?
  • 7 Анти-мутра

    8 0 Отговор
    На всички Бай-Филднивци всезнайковци ще кажа, че само след 2012 (до когато важи спораумението за непускане в серийоно производство на ел. автомобили) супер солено струвашите фосило изгаряши двигатели ще бъдат вече анахронизъм. И сбогом на авто джамбазите от Горубляне и тем подобни недоклатени бизнесмени :-)))
  • 8 случаен

    4 3 Отговор
    Баце Чочко, евала, много ме разсмиваш, търся ти коментарите всеки ден, евала батенце, номер 1 си :)
  • 9 cv_kostov

    8 0 Отговор
    Каквото и да кажете колата си е супер.Дано скоро почне да се продава.Електрическите автомобили са голямо постижение.Помислете и за разликата в обслужването-няма антифриз,маслото е малко,не се сменяват маслен, горивен и въздушен филтри.Няма да има проблеми с паленето.Ако пък зареждаш акумулатора през нощта,или със соларна клетка си МНОГО на сметка.БРАВО НА ЧЕХИТЕ.
  • 10 alec

    9 0 Отговор
    140km ot nas do rabotata i obratno - tochno za edna sedmica shte mi stigne toka!