Last news in Fakti

7 Октомври, 2010 11:28 8 844 15

MG се завръща в Англия

  • mg-
  • saic-
  • mg6-
  • roewe-
  • 550-
  • 350

Старата фабрика на MG Rover в Лонгбридж ще заработи отново, след като китайският собственик на легендарната марка SAIC взе решение да започне серийно производство на първия нов модел от 15 години насам във Великобритания. От догодина заводът ще сглобява MG6, който се позиционира в долния сегмент на средния клас.

Първоначално ще се предлага само хечбек с пет врани, но по-късно гамата ще се обогати със седан. Пред Financial Times представител на компанията оптимистично сравнява MG6 с Ford Mondeo, Skoda Octavia и дори малките модели на BMW, като се позовава на социологически проучвания сред потенциалните купувачи.

Shanghai Automotive (SAIC) се сдоби с интелектуалните права върху марката MG, повечето автомобили и двигатели след фалита на Rover през 2005-а. Две години по-късно Nanjing Automobile откупи по-голяма част от производственото оборудване на завода. Днес двете китайски компании са обедидени.

SAIC поддържа централа в Бармингам, където работят 300 инженери и 30 дизайнери. Тяхно дело са седаните Roewe 550 и 350, продавани на китайския пазар, както и концептът MG Zero, който бе показан на автосалона в Пекин тази година.

SAIC се надява най-сетне да постигне пробив на европейските пазари именно благодарение на британския си развоен център - успех, който досега се изплъзваше на азиатците.

Дейвид Линдли, шеф на бърмингамското бюро на SAIC обяснява ситуацията: "В Шанхай все още не разполагат с необходимия инженерен и дизайнерски капацитет. Би им отнело години да разработят конкурентен автомобил от нулата."

От пазарната съдба на MG6 зависи не само бъдещето на завода в Лонгбридж, а и цялостната дейност на MG в Европа. В момента фабриката произвежда само незначителни количества от остарелия роудстър TF.

Марката обаче има запазено място в сърцата на британците и новият модел може да постави ново начало за някогашните "гаражи на Уилям Морис".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BESO

    16 0 Отговор
    Съвсем обикновенна нова кола...
  • 2 gogo

    13 2 Отговор
    prilicha otpred na nova jetta

    Коментиран от #3

  • 3 VW

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "gogo":

    съгласен съм с теб!
  • 4 Ogi

    10 0 Отговор
    Нормално е да искат да възродят марката. Всичко зависи от съотношението клас/качество/цена.
  • 5 BAT_J

    6 2 Отговор
    Otpred e smesica mejdu VW GOLF 6 i Honda Civic Hatchback. V siluet e novia Focus Sedan. No si e super priatna kato cialo
  • 6 Rogi

    5 2 Отговор
    Нормално е вижте всичко ново,прилича на нещо
    от други модели.Няма нищо кото нови линии или
    мисъл в дизайна отвън.Гледай цената и евентуално вътре
    ако ти харесва нещо различно.
  • 7 4

    3 4 Отговор
    преличами ба vw
  • 8 wuqjb

    3 1 Отговор
    Дизайна залъгва окото че колата е със задно. Уви няма да е така. Жалко.
  • 9 realnothing

    3 1 Отговор
    Тея пичове (китайците, защото МГ е китайско от известно време) са си харесали 5 модела и хоп айде наведнъж....
    Нормално е колите да си приличат в основни линии, все пак като тръгнат да покриват дадени аеродинамични критерии се свеждат до минимум възможните спекулации с изчанчените форми и други дизайнерски гении... Но все пак всяка марка си има някаква отличителна черта, детайли, които и предават облика на бранда... Тук виждам светлини на поло, решетка на поло, броня на поло, таван на Инфинити, задни светлини на Инфинити, осанка на Тоьота и багажна врата стил Панамера...
    Така не става (според моето скромно мнение) особено за английска марка, която колкото и да е има някакви традиции... Предпочитам опел или форд, поне си ги знаем, на тази никога не можеш и отгатнеш бъдещите дефекти (а те ще са много понеже е китайска, и то първа от много време за марката).
  • 10 prilepa_mg

    4 2 Отговор
    колата си е много добре направена,и със сигурност ще е много по издръжлива от всичките смотани голфове и фиести и т.н.все пак да не забравяме че 80%от продукцията в света(електроника,дрехи,храни)е китайска и то от години.друг е въпроса че българина е свикнал да кара квото и комшията и не обича да е по различен.и ако се огледате ще видите че в бг се напълни с ровъри последните години.явно мисленето се променя

    Коментиран от #12

  • 11 натурално

    5 0 Отговор
    Колата външно е като хибрид между немска и японска, отпред определено прилича много на фолксваген (поло голф, отзад на корола малко тунингована, като цяло дизайна е слабичък, нищо интересно, ако и двигателите са същите боклуци, тая коля няма да я бъде дълго и Ровър скоро пак ще хлопне врати.
  • 12 мимо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "prilepa_mg":

    Пич, прав си че колата наистина не изглежда лошо. За качество не може да се дава мнение преди да е тръгнала по пътищата и да се минат поне още 5 години. Но за ровърчетата не съм съгласен с теб. Наистина се понапълни с тях , ама според мене това не се дължи на някакви по-новаторски настроения на българина, а просто съотношението - година на производство и екстри спрямо цената не е никак лошо. За здравина и цена на подръжка не мога да давам мнение, защото нямам преки впечатления.
  • 13 BENZ

    3 0 Отговор
    a znaete li 4e vsi4ki bebeta si prili4at...za novorodenoto MG moga da predpologa 4e shte ima yspexi , yvno se vigda i ot reklamata 4e avtomobila shte ima dosta sistemi za bezopasno shofirane,krasiv e i ot van i ot vatre ako i cenata my e kato na nova DACIA [mnogo veroytno] i podragkata normalna za klasa...GARANTIRAN YSPEX
  • 14 ТРОШАЧА

    2 1 Отговор
    НЕ Е ЛОША НО КАКТО И ПО ГОРЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО ПРЕДНИЦА БИХ КАЗАЛ МИКС М-ДУ ГОЛФ И ПОЛО ! ТОВА НОСИ И ПЛЮСОВЕ НО И МИНУСИ ! КИТАЙЦИТЕ СА СИ КИТАЙЦИ ИМИТАЦИЯТА Я НЯМАТ ЗА НИЩО НЯМА КАКВО ДА ГОВОРИМЕ!
  • 15 FLEX

    0 0 Отговор
    napalno sum saglasen sas prilepa mg