Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 13:44 16 068 25

Защо гумите са толкова важни за SUV-тата?

  • гуми-
  • автомобили-
  • suv
Защо гумите са толкова важни за SUV-тата? - 1

Високите и тежки SUV модели се нуждаят от подходящи гуми както за лятото така и за зимата. Тези модели обикновено използват гуми с различна каучукова смес и по-здрави материали в сравнение с гумите за леките автомобили.

Висококачествените SUV гуми се открояват при всички сценарии на шофиране. Първокласните гуми са тихи при добри условия, тоест на сухи и прави асфалтови пътища. На мокри или заледени пътища можете да усетите разликата при управлението на гуми с по-високо и по-ниско качество. В екстремни ситуации, като например внезапно спиране или аварийна смяна на лентата за движение, разликата е огромна.

По-високо налягане в гумите за SUV

Шофьорите на SUV-та могат сами да повлияят на безопасността при шофиране като редовно проверяват налягането в гумите си. Добре е да проверите ръководството на автомобила за препоръчителното от производителя ниво на налягане в гумите. Шофьорите, които са свикнали с леки автомобили е възможно да оставят твърде ниско налягане в гумите, когато сменят автомобила си с SUV модел.

Защо гумите са толкова важни за SUV-тата?

SUV моделите изискват малко по-високо налягане в гумите от препоръчителното от производителя, отколкото леките автомобили и разликата е значителна. При извършване на рязка маневра с тежък автомобил – като например аварийно избягване на друго превозно средство, е важно гумите да реагират правилно.

В интерес на стабилността по време на шофиране, специалистите от Nokian Tyres например, препоръчват винаги да напомпвате зимните си гуми с 0.2 бара налягане над препоръките на производителя.

Много компании, включително и Nokian Tyres обръщат специално внимание на издръжливостта на SUV гумите. Финландската компания например, разработи уникалната технология Aramid Sidewall, която подсилва страницата – зоната на автомобилната гума, която често се смята за най-слаба. Страницата подсилена с арамидни влакна предпазва гумата изключително добре срещу пробивания, удари и прорези. Това е важно както на лоши, осеяни с дупки пътища, така и по време на ежедневно шофиране в градския трафик.

Гумите за SUV обикновено имат висок профил, което означава и повече пространство за повреди. Те също така са често карани доста по-грубо отколкото леките автомобили. Там, където шофьорите на леки коли натискат спирачка, водачите на SUV решават просто да преминат, което обаче води до по-твърдо взаимодействие с настилката и по-силни удари върху гумите.

Защо гумите са толкова важни за SUV-тата?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CRV

    45 8 Отговор
    така си е, по-тежки са, по -трудноуправляеми и с по-високопрофилни гуми. за това трябва да са по-добри, но много от собствениците на SUV си мислят, че като колата им е 4х4 не м трябват добри гуми, а е точно обратното.

    Коментиран от #14

  • 2 Идиоти

    41 18 Отговор
    Точно Nokian са едни от най-големите боклуци за цената си. Почнаха да ги правят основно в Русия и качеството падна драстично. Като карате с пренапомпани гуми освен, че намаляват комфорта на возене, то и в пъти повече унищожавате ходовата част на SUVa. Карайте с препоръчаното налягане от конкретния производител, като в зависимост от пасажерите и полезния товар може да варира.

    Коментиран от #3

  • 3 Марио

    24 29 Отговор

    До коментар #2 от "Идиоти":

    Точно нокиан са едни от най-добрите гуми за СУВ, а за зимни такива - са номер 1.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 гхост

    24 3 Отговор
    един СУВ, много СУВ-ове
    а СУВ-тата - какво ли е ?

    Коментиран от #24

  • 5 Boxer 3.0

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Марио":

    Нокиан са добри, но се състаряват прекалено бързо!
    (говоря за купени чисто нови, лично наблюдение)

    Коментиран от #10, #13

  • 6 Алфа Ромео

    19 15 Отговор
    Щото са тежки слонове и с леко изтъркани гуми стават неуправляеми, те и по рождение са по-лошо управляеми от нормална лека кола, така с теглото и височината си стават опасни за хората каращи нормални леки коли.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    25 1 Отговор
    Айде пак реклама на гуми, тез гумаджий голям бюджет отделиха тая есен.
  • 9 Друг Сектант

    12 15 Отговор
    Дъстъра няма прблем , лесно се кара и си има гуми Гудиар
  • 10 Blackthorn

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer 3.0":

    Карай и да не ти пука!
  • 11 Kris

    21 3 Отговор
    Най смешно е като видя Сув с нископрофилни пистови гуми
  • 12 Дедо ви

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....Nokian Tyres например, препоръчват винаги да напомпвате зимните си гуми с 0.2 бара налягане над..."...Хей, знаете ли какво е 0.2 бара? Това е пренебрежимо малко налягане. Специалистите дори препоръчват, че когато помпате гумите и разликата е в границите на +- 0.5 бара просто да се остави така. При каране гумите се загряват и налягането на въздуха в тях се променя значително повече. Ха-ха-хааа - 0.2 бара, че то точността на манометрите с които мерим е с по-голяма грешка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 type-R

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "CRV":

    Напротив, по-нископрофилни са. Излиза че + това друсат повече, по-нестабилни са, но пък, хей, за сметка на това са и по-скъпи. Хахахаха!
  • 15 Бай хой

    1 0 Отговор
    Важни са гумите защото се въртят. Или поне двайсет процента от тях.

    Коментиран от #16

  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    Опс 80 % се въртят. Двайсет си пасуват.
  • 17 xyz

    8 1 Отговор
    Та, от опит, на предишната, оригинални Бриджстоун, зимните Гудиър. Никакви оплаквания. Пробутаха ми Нокиан летни, никога повече тази марка. Следващите гуми - "Ще ми доставиш ли Мишлен или да отивам в друг сервиз", "А добре, ама ние щото, ама добре...". Още ги кара приятеля, дето купи колата. Та, така. И със сигурност по-високата първоначална цена излиза накрая по-изгодно.
  • 18 Баш Гумаджия

    4 2 Отговор
    Нокиан зимни да,летните са боклук не са за топлите страни като нашата цепят се много бързо.По добре китайска или евтина европейска поне те държат 2 сезона

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гощо

    3 0 Отговор
    У БГ-то гъзарите карат с гуми за мъгла!
  • 21 ГУМАДЖИЯТА

    3 1 Отговор
    Трябва да въведат гуми за четни и нечетни дати.За мъгла отделно.Само така ще ги стигнем хамериканците.
  • 22 Bochi

    1 1 Отговор
    Аз карам тоарег 5.0 литров v 10 и съм със 19 с зимни гуми нa мишелин и не усещам затруднения при рески движения въпросамие към шофйорите на сув всеки месец давлизат на контролен преглед желателное за сув
  • 23 Случаен

    0 0 Отговор
    Няма съпа или евтина гума. Има спокойно натискане на газта , спирачките и без стресови ситуации върху волана. И си ти ЧОВЕКА!!!😁 Без загуба на контрол върху Слонските SUV-чета. Това е .
  • 24 Байчо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "гхост":

    Ами не е СУВ, а е Ес Ю Ви и затова е SUV-тата. Панимаеш?
  • 25 Reptile

    0 1 Отговор
    Nokian - 100% по-скъпа, но само 10% по-добра от китайска или турска Petlas! Тествано на лек автомобил и SUV - лично!
    Всесезонни турски - караш 2 години, продаваш и качваш новите!