Last news in Fakti

22 Декември, 2010 12:29 1 276 2

Формула 1 и в Украйна?

  • формула 1-
  • русия-
  • украйна

След Русия и Украйна може да стане домакин на кръг от Формула 1, съобщава Интерфакс. Властите планират строежа на писта в Полески или Иванорски район, а по думите на председателя на местната администрация Анатолий Присяжнюк вече има осигурен инвеститор за проекта.

В момента бъдещото трасе очаква експертна оценка "в Европа", твърди Присяжнюк. Автор на проекта е Херман Тилке, създател на повечето от международни писти в календара на големите състезания, включително и руската в Сочи. Освен самото трасе край Киев ще бъде изградена и цялата необходима инфраструктура за провеждането на старт от такъв мащаб.

Преодполагаемият срок за завършването на проекта е две години. Строителството започва през 2011-а, а обемът на инвестициите се изчислява на 1 млрд. украински гривни ($125.5 млн.).

За сравнение по предварителни оценки пистата край Сочи ще струва $150-200 млн. Половината от тази сума ще бъде използвана за строителството на пътна и улична мрежа в Олимпийския парк.

Гран при на Русия ще бъде по-скоро улично състезание. Като трасе ще се използва част от пътната мрежа на Олимпийското село. Окончателният проект за пистата все още не е одобрен, но първото състезание вече е насрочено за 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mttsg

    1 0 Отговор
    a za6to ne i v indiq -vsqka sedmica da ima sastezaniq :D
  • 2 4i4o Stefcho

    1 1 Отговор
    $150-200 mln, dali da ne sponsoriram i az edna pista v BG da si imame i nie !!!