Last news in Fakti

25 Април, 2020 10:30 1 876 10

Близо 20 млн. по-малко коли ще се произведат през 2020-а

  • автоиндустрия-
  • lmc automotive-
  • коронавирус-
  • рецесия

Очаква се през 2020-а световното автопроизводство да се свие с над 20% до около 71 милиона коли в резултат на коронавирусната пандемия и последвалата рецесия. Това съобщи LMC Automotive, предаде Reuters.

Този рязък спад, който е далеч по-голям от очакваното в началото на тази година, вероятно ще струва на световните автоконцерни 19 милиона коли в загубено производство през 2020-а. Това гласи доклад на LMC Automotive, като компанията предупреди, че тези прогнози могат да се окажат дори по-лоши, в зависимост от това колко бързо се възстановяват големите пазари.

В Северна Америка, където по-голямата част от автомобилните фабрики остават затворени през април, автоконцерните са принудени да забавят увеличаването на производството на някои нови модели, включително Tesla Model Y, Ford Mustang Mach E, както и кросоувърите на General Motors.

Според анализаторът, през април продажбите на коли ще достигнат най-ниската си точка в Северна Америка и Европа, като възстановяването след пандемията „едва ли ще бъде бързо“.

Китай вече рестартира повечето си автомобилни заводи и прогнозира спад на продажбите от едва 12% през тази година, заяви LMC.

Очакванията за бързо икономическо възстановяване обаче се изпариха, след като вирусът обхвана по-голямата част от земното кълбо и потопи всички основни региони в рецесия, съобщи компанията за проучвания IHS Markit.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е добре

    11 4 Отговор
    Една идея по-малко въглероден отпечатък
  • 2 ЕЕЕ

    10 4 Отговор
    Браво,нека планетата си отдъхне.Поне за малко.
  • 3 Калоян

    5 2 Отговор
    Това нас не ни засяга.Колко процента от населението в България може да си купи нова кола???
  • 4 Иван

    3 1 Отговор
    До номер 3
    Засягани и то много ,Много голяма част от българите са заети точно в сферата на автомобилостроенето . Друго е че българите ,които могат да си позволят нов автомобил са малко.
  • 5 Hellish

    2 1 Отговор
    Точно, много от нас работят в тази свера и в момента сме на тъмно какво ще се случи с работата ни
  • 6 Съвет

    2 2 Отговор
    Цените на колите и по автокъщите тепърва ще падат драстично до 2-3 месеца, така че не бързайте да купувате. Досега ни цакаха с високи цени, сега се обърна мача. Нека им постоят малко и да им дойде акъла.
  • 7 Точно обратното е

    3 0 Отговор
    Цените на автомобилите втора ръка ще се качват заради недостигът. Първо западняците няма да си сменят колите и още на запад цените на автомобилите втора ръка ще се качат, а и автоджамбазите няма да има откъде да купуват толкова много бройки. Второ дори да имат, заради карантината не могат да отидат да ги приберат. И ако второто ще мине, то първото само ще се задълбочава. Продадени 20 милиона по-малко тази година, означава и 20 милиона по-малко автомобили втора ръка излезли на пазара. Автокъщите така или иначе ще се опразнят, защо имена автоджамбазите да продават на ниски цени, като няма откъде да купят други автомобили, а ако купят така или иначе ще са на по-високи цени?
  • 8 Търговец на автомобили

    3 1 Отговор
    Имам автосалон и ще споделя с вас,че вече цените в европа са на горе с 15-20% на автомобилите втора ръка,хората нямат пари за нови коли заради кризата,карат си старите, съответно цените се вдигат в европа.
  • 9 ЗЛАТНА МИНА

    0 0 Отговор
    ТОЧНО ТИЯ 20 МИЛИОНА КОЛИ НИЕ НЯМА ДА ГИ ПРОИЗВЕДЕМЕ , КОЙ МОЖЕ ДА НИ НАСТИГНЕ СЕГА !
  • 10 ЛЪЖЦИ

    1 1 Отговор
    ПРИ ЛИПСА НА ТЪРСЕНЕ ЦЕНИТЕ САМО ЩЕ ПАДАТ НА СТАРИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ