Last news in Fakti

17 Януари, 2011 12:37 4 394 8

Български фирми правят станции за електромобили

  • електромобили

До  два-три месеца фирмите от индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ) ще имат прототип на българска зарядна станция за коли, които се движат с електроенергия. Станцията във форма на малка колона ще може да се инсталира на паркинги и други публични места, съобщиха от ИКЕМ.

За зарядните станции се създава и оригинална българска интелигентна система - „смарт грид”, която дава възможност за мониторинг и контрол на т. нар. „зелена енергия” от производителя до електромобила. Системата се разработва от членове на ИКЕМ и техни партньори от БАН и ЧЕЗ България.

Зарядните колонки, разработвани в България,  ще работят с променлив ток от мрежата  и ще захранват батериите на колите за 3-8 часа (в зависимост от капацитета им). Има и зарядни станции за постоянен ток, които ще могат да пълнят акумулатори и за 30 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 narkoman

    13 13 Отговор
    Тва сигурно бръмчи кат тролей :D:D
  • 2 gorgoi

    16 6 Отговор
    Не бръмчи.
    Електромобилите почти не се чуват.
  • 3 benz

    10 13 Отговор
    bramchi ti glavata
  • 4 bat`Rambo

    3 1 Отговор
    И като мине мангал и свие кабела да го продава на вторични направо ще си заредиш колата.... одрямваш се кат шибек.:))
    Или селските тарикати като вземат да паркират до колонките без да ги интересува кой ще си зарежда колата...кво става.Идеята е много хубава ама за Бг-то не става, зависливите комшии ще натрошат станциите до 2 месеца...... ясно вие как е ... всяко чудо за 3 дни.
  • 5 М

    4 0 Отговор
    Ще си носиш кабела с тебе,а и разклонител си вземи да даваш ток :)
  • 6 Ludia_Alfonso

    2 0 Отговор
    По скоро да си направят система за "сигански мониторинг"
  • 7 Ogi

    2 0 Отговор
    Тази система е изцяло ПОГРЕШНА. Трябва да се въведе френската система на "Рено", както я правят в цял Израел. В зарядните станции да има заредени акумулатори - сменяш изтощения за две минути и заминаваш. А не да висиш с часове или да си оставяш автомобила и да се връщаш да го взимаш. като въвеждат чуждия опит да вземат най-доброто. Ама от тиквеници от БАН и мошеници от ЧЕЗ какво добро да очакваш?
  • 8 byldera

    0 0 Отговор
    То няма 1 метър асвалт без да има дупки .... те тръгнали да ми правят станций за електромобили , не стига че на всеки 2 метра има бензиностанций ,а сега и тези непотребни елктростанций.Държавата първо трябва да си оправи пътната инфраструктора и след това да мисли за подобни неща.

    п.с НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА