18 Май, 2020 10:38 10 364 29

Революционни новости за Dacia Logan

  • dacia-
  • logan

Следващото поколение на Dacia Logan ще получи хибридна силова установка E-Tech, за да покрие екологичния стандарт Евро-7, твърди френското издание L'Argus. Освен това румънският бестселър се остане без съединител и синхронизатори и ще потегля на ток.

Третото поколение на Logan ще бъде построено на платформата на актуалното Renault Clio и ще използва неговата умерена хибридна система E-Tech, съставена от 1.6-литров бензинов двигател, два електромотора и скоростна кутия с три вала без съединител.

Компактна батерия с капацитет 1.2 кВтч ще позволява изминаването на едва 1-2 километра на ток, но пък няма да има нужда от зареждане. Последователно-паралелната силова установка E-Tech ще се приспособява към режима на движение, като изглажда максимално придърпването при превключване на предавките.

Хибридният Logan обаче ще излезе на пазара най-рано през 2023 г., а дотогава Dacia ще предлага по-прости модификации 1.0-литров трицилиндров бензинов двигател и 1.5-литров турбодизел. Конструкцията ще позволява дори базовите версии да бъдат оборудвани с 48-волтова умерено-хибридна система, за да бъдат избегнати глоби за превишаване на максимално допустимите нива на въглероден двуокис за моделната гама.

Новият Logan ще се прости с ръбестите форми и аскетичния интериор. Третата генерация на модела ще получи мултимедийна система с вертикален сензорен екран и вътрешна архитектура в духа на новото Clio. От гамата ще отпадне комбито MCV, който ще бъде заменен от изцяло нов модел.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барабус

    46 8 Отговор
    Кат чуя трицилиндров двигател и почвам да попържам.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Чукча

    7 12 Отговор
    Кой от кого краде, Дачия от Лада или Лада от Дачия ?

    Коментиран от #8, #10

  • 3 balgarin

    33 9 Отговор

    До коментар #1 от "барабус":

    бавно ама настигат Вартбург.......

    Коментиран от #4

  • 4 Алфа Ромео

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "balgarin":

    Малко им остава още, само трябва да направят трицилиндровия и двутактов.
  • 5 Капитан Америка

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "барабус":

    Абе и аз бях така, докато не покарах за известно време една фабия 1.4 тди. Оказа се учудващо приятна за каране

    Коментиран от #7

  • 6 Йозеф

    21 4 Отговор
    Следва двуцилиндров, 4 тактов битурбо с въздушно охлаждане и 4 врати от импрегниран картон.

    Коментиран от #16

  • 7 Новобранец

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Капитан Америка":

    100хил. км ще е така ама после ще ти скъса нервите.
  • 8 Тихомир

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Чукча":

    те и двете са на Рено така че мама дава децата папат
  • 9 сектанта

    7 8 Отговор
    Като прочетох се просълзих от кеф, от мен 50*

    Коментиран от #26

  • 10 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чукча":

    Ми то до 2023 и двете ще са абсолютно еднакви със изключение на емблемата ! А и във време , когато се гонят разходи до 0,1 литър , решаващо за формата става аеродинамичното съпротивление , а не "фирменото" виждане , щото законите на аеродинамиката са еднакви за всички !
  • 11 Bmw

    17 7 Отговор
    Трябва да си мазохист , за да си купиш дачия.
  • 12 Това от всякъде е

    18 6 Отговор
    съблечен Меган седан, от тия дето ги правят в Турция никаква нова инвестиция, просто с евтини материали и наличната технология нова емблемка и готово

    Коментиран от #14

  • 13 Як Копелдак

    11 13 Отговор
    Ха ха, Дачия и революционно, това са двата полюса, пълен абсурд, коли годни само за третия свят и БГ Туулуупи!
  • 14 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това от всякъде е":

    Меган не е на платформата на Клио , така че не ти се урежда фантазийката !!! Щеше да е прекалено добре за Дачия , а за Лада просто мечта !!

    Коментиран от #15

  • 15 Пламен

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Ти я виж за новата Приора в Ютуб.

    Коментиран от #17

  • 16 Пламен

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    С едно голямо "W" отпред и базова цена от 35хил. евро.
  • 17 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    И какво да и видя на "новата Приора" ?? А ти можеш ли да четеш или караш по опорки ??
    На бизнес срещи в рамките на XI международен форум "Автопром. Автокомпоненти", който се проведе в Толиати, бе обърнато специално внимание на новата индустриална платформа на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, към която през следващите три години възнамерява да премине най-големият производител на автомобили в Русия "АвтоВАЗ".

    ВСИЧКИ модели, които се произвеждат, ще бъдат подложени на значителни промени до 2021 година. С въвеждането на новата индустриална платформа ще се промени и LADA Vesta, както и цялата линия на модела, обяви вицепрезидентът на "АвтоВАЗ" Венкатран Мамилапале
  • 18 Наблюдател

    8 4 Отговор
    Каквото и да правят, както и да я магерят, колкото и цена да и свалят все си остава "презряната марка". Да ме прощават потърпевшите.

    Коментиран от #27

  • 19 Владислав

    5 2 Отговор
    Оххх котьооо ,е сега Ганьо му светнаха очите ! Нова кола за никакви пари па и на ток ,чако ,че е само 1-2 км ,Па и "евро 7" малииии ще спести и от данъче,а като е 1,6 или 1,5 дизелче майкоооо ,кеф баце кеф ,и горивото евтино и каскет нафта гори ,за 20 лв Наеш ли що км ще изкара? Ми той месеца готов бе ! А дали не може и една гасчица така лекинко а ? За всеки случай ! Кво ме боли мен за шумоизолация ,качество на материалите ,завива ли недозавива ли ,окачване друса ли ,рейката Ел ли е или не е ,па ние до преди 30 г караааме ,лади и москвиче ,пффф па то това си е направо космипеско бе ! Па и ново с найлонете !!

    Коментиран от #23

  • 20 Владислав

    4 2 Отговор
    Оххх котьооо ,е сега Ганьо му светнаха очите ! Нова кола за никакви пари па и на ток ,чако ,че е само 1-2 км ,Па и "евро 7" малииии ще спести и от данъче,а като е 1,6 или 1,5 дизелче майкоооо ,кеф баце кеф ,и горивото евтино и каскет нафта гори ,за 20 лв Наеш ли що км ще изкара? Ми той месеца готов бе ! А дали не може и една гасчица така лекинко а ? За всеки случай ! Кво ме боли мен за шумоизолация ,качество на материалите ,завива ли недозавива ли ,окачване друса ли ,рейката Ел ли е или не е ,па ние до преди 30 г караааме ,лади и москвиче ,пффф па то това си е направо космипеско бе ! Па и ново с найлонете !!
  • 21 Умният

    1 3 Отговор
    Пълен дроб...
  • 22 С У Л А

    11 3 Отговор
    Не мога да разбера комплексарите, дето иронизират Лада. От малкото останали народни коли. Ние в БГ, ако имахме подобен аналог като съотношение цена-качество, щеше да се купува като топъл хляб. При това говорим за нова кола! Само, че в последните 30 г. ни върнаха в банановата ера и караме стари таралясници. Не случайно Китай инвестира в Сърбия, Гърция, Албания, но не и тук. Русия има традиции в автопроизводството, а бай Ганьо, дето и гума не може да смени, тръгнал да се подиграва. И румънците ли са тъпи, че създадоха Дачия?!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Владислав

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "С У Л А":

    В предния си коментар визирах точно това "българско" мислене като твоето ! Няма значение каква е ,важното е да е нова и да е евтина .Ами съжалявам приятелю,но не всички сме така .Някой от нас са карали доста коли и са станали критици и знаят какво да ценят в една кола,какво могат да преглътнат за сметка на едно или друго .Българина може да смени не само гума ,ама е по-лесно да плюваш без да знаеш .Такива майстори съм виждал в България,че могат да им завидят инженерите в Иглощад.Другото което е ,може да са ни върнали назад последните 30 г,ама в България има едни от най скъпите коли на планетата ! Когато излезе Бугати Вейрон в света бяха само 20 бр произведени когато го видях по жълтите павета с 6-цифрен номер 222222.Не коментирам какви мафиоти и какво мошеници са ги купили ,казвам само ,че уж лимитирани бройки суперкари в света но в България винаги има поне една.А това ,че Китай ,или който и да е не инвестира в Бг е на политическа основа а не заради друго ама то и за това си трябва акъл преди да говориш .
  • 25 Владислав

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "С У Л А":

    Не разбирам защо да сме комплексари ,че критикуваме такива дупотопни автомобили като лада.Именно ,народна кола ,евтина ,с некачествени материали,с лошо или никакво пътно поведение ,безопасност равна на колело ! Комфорт равен на това да седнеш на пералнята отгоре докато центрофугира .Същото съветско изобретение като панелните блокове .Евтино ,ненадеждно и не можеш да очакваш нищо от него .И не говоря само за руските автомобили ,мога да ти изброя още много такива ,американските са същия х.....й .Прочети малко история и виж най-значимите открития и иновации при автомобилостроенето кой ги е измислил и тогава ми ги хвали .Американци и руснаци коли не могат да правят ,факт .Само за пример ти давам ,5-точково захващане на колана -АУДИ ,Самозавиващи фарове -СИТРОЕН ,И ОЩЕ МНОГО МОГА ДА ИЗБРОЯ .Ама то не може до преди 50г да си се радвал на каруцата и коня и сега да очаквам че ще оцениш какъв прогрес има при автомобилите и както и написах по-горе ,да оцениш окачване ,шумоизолация ,недозавива ли завива ли ,качество на пластмасите вътре ,или удобство на бутоните на седалките и т.н Важното е да е ново и евтино ако ще и шамар да е .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Дали ?? Или само ти се ще ?? То и Киа и Хюндай преди 20 години бяха "презрени" марки , пък сега са по-реномирани от някои "премиуми" !!! Ама нали за вас само "немско" важи , ама само в повредените ви междуушия , хахах !!!

    Коментиран от #28

  • 28 Владислав

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ми и сега са си смотани марки ,каквото и да правят и копират и насират ,и вибрират и пулсират .Виж какво само това ще ти кажа: Ауди -rs6 -c8
    Провери го в търсачката или най-добре you tube и след като изгледаш някой клип за автомобила имаш позволението ми да се гръмнеш .Защото след като видиш тази кола нито една Кия или Хуйдай няма да ти мине през мозъка а патрона е точно за момента в които пак помислиш за тях след като я видиш .
  • 29 Текирда Ракъ

    1 1 Отговор
    Аз си карам вече 7 година Дачия с 1.2 TCe и друго освен обслужване и смяна на 1 акумулатор не е правено, поздрави на всички, които разправят как ще се счупи на първите 37 метра пробег.