Last news in Fakti

25 Май, 2020 12:00 11 771 22

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

  • audi-
  • a6-
  • c4-
  • s6-
  • s6 plus-
  • търг-
  • продажба

Един от 97-те произведени седана Audi S6 Plus С4 ще бъде предложен на търг на аукционната къща RM Sotheby`s в началото на юни. Това е първият автомобил, разработен независимо от подразделението quattro GmbH и дори носи вътрешнозаводски индекс Q1, а цената му през 1996 г. е 116 300 германски марки.

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Боядисаният в класическо синьо Nogaro S6 Plus има 4.2-литров V8 с атмосферно пълнене, мощност 326 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. С него тежащият 1 695 кг седан ускорява до 100 за 5.6 сек. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

В quattro GmbH стандартната S-шестица получава доработено окачване с по-нисък клиренс и по-широка колея, по-производителни спирачки и всички налични по онова време екстри. Оборудването включва предни седалки с електрическо позициониране и памет, люк, 17-цолови джанти Avus тапицерия от кожа и алкантара. В продавания екземпляр комбинацията е синьо и черно.

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Предлаганият от RM Sotheby`s екземпляр е принадлежал на маркиза на Антея, който искал да има същия модел като тогавашния испанския крал Хуан Карлос I. През 2005 г. благородникът къса ангренажен ремък и двигателят е пратен за основен ремонт в quattro Gmbh, а неотдавна автомобилът е бил реставриран до заводското си състояние. Прогнозната цена е между €40 000 и €60 000.

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)

Продава се рядък седан Audi S6 Plus (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ганю селски

    26 9 Отговор
    Ох леле лей да туря газчица.
  • 2 Наркомана

    4 19 Отговор
    Бе друго си е да пришпориш танка Q7 ...
  • 3 Karaormanji

    3 12 Отговор
    Хубави автомобили все още нямам моя но ми е мерак Ауди тт

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Karaormanji":

    Защо ТТ няма значение каква е гледай да е най малко 500коня и да "дига"300 най малко.Келеш.......

    Коментиран от #8

  • 5 Странно

    22 2 Отговор
    как кола стопанисвана от толкова специални и заможни хора,къса ангренажния ремък?Обикновено това се случва на мърлячи пестящи от подръжка.
  • 6 Притежател

    8 1 Отговор
    Аз пък съм хвърлил око на следващата S6 C5.
    Мерак ми е да покарам атмосферен V8.

    Коментиран от #11

  • 7 Хаха

    2 7 Отговор
    Спреляк.Разтрелях по- новия модел с Астра Бертоне турбо около 240 к.с. на газ при това :-)
  • 8 Karaormanji

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Колата я искам за кеф на 45 г съм на магистралата съм с 90 км извода си е за теб а иначе просто ще седнем с жената цигарка кафе лежерно вятър в косите и така

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не ти препоръчвам

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Притежател":

    Имах такова S6 и то фейслифт от 2002-ра с 360кс.Подръжката е много скъпа а съобщенията за повреди излизащи на дисплея,непрестанни.Разхода в града е около 22\100 дори и да галиш педала на газта.Държа да подчертая,че бях купил колата от дилър на Ауди в Мюнхен и пробега от 88000км беше напълно реален и доказан.В момента карам Хонда Сивик Тайп Ер 9-та генерация с 310кс. и освен към ''дървеното'' окачване нямам други забележки.Ако искаш вярвай но харчи почти наполовина на Ауди-то а удоволствието което доставя е неописуемо макари с механична кутия свързана само с предния мост.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Az карам

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не ти препоръчвам":

    Не бих заменил Ауди за Хонда. 310 к.с при какви обороти? И какъв е въртящия момент? И с предно предаване ! Нищо общо със стабилността на куатро, тръгване влизане-излизане от завой. А относно разхода - не е вярно. За сравнение карам А6, 4,2 FSI, 360 ps S-line 2014. Комбиниран разход 10. Разбира се на кикдаун достига 35+, но това е за секунди.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Татко ти

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не ти препоръчвам":

    Не пиши глупости.Този модел Ауди S6 С4 се произвежда до 1997 и цените на добрите екземпляри започват от 15000 евро като стигат до 24000 евро. Само за скъпата поддръжка си прав.Ти си имал следващото С5,а там нещата вече са много по-различни.

    Коментиран от #14

  • 14 Прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Татко ти":

    точно С5 имам предвид и пиша до #6 който мисли да си купува такова защото едва ли подозира колко ще му струва това "удоволствие".

    Коментиран от #18

  • 15 Голям Слон

    4 1 Отговор
    А какво е Антея?! :-)) Някаква приказна държава? Сериозно питам. От беглите ми знания по гръцка митология зная какво е, но все пак говорим не за артефакти, а за автомобили от средата на 90-те.
  • 16 Грешиш

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Az карам":

    Разхода на FSI двигателите е много по нисък от този на по старите.4.2 FSI няма нищо общо с предишния освен работния обем. Хонда-та има перфектна динамика при всякакви обороти и "турбо-дупката" почти не се усеща.При Ауди-то си спомням,че тръгваше мудно и едва след като се "развърти" получаваше тягата като "ритник".При Хонда-та също не ми липсва двойното задвижване защото стабилизиращата програма е перфектно сметната и настроена което винаги дава усещане за сигурност.
  • 17 Голям Слон

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Az карам":

    :-) Среден десет? На кикдаун 35+?
    Само четейки това ми е ясно какво и колко караш. 4,2 в града твърдо харчи над 17-18 литра. На дълго не можеш да го свалиш под 11. Това с попътен ватър, наклон надолу и безумно много късмет. Ех, писатели-мечтатели.

    Коментиран от #20

  • 18 Притежател

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Прав си":

    Какви проблеми по-точно си имал колега?

    Коментиран от #21

  • 19 Алфа Ромео

    0 1 Отговор
    Ко има газова вземам го!
  • 20 Az карам

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Голям Слон":

    ... много добре знам какво карам. И как върви и колко харчи. Не ми се спори с диванни тролове. Не съм на 20 години да си измислям.

    Коментиран от #22

  • 21 Не ти препоръчвам

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Притежател":

    Не е имало интервал между смените на маслото в който колата да не е била в сервиз.Най напред протече масло от кормилната рейка и последва смяната и.Не след дълго на екрана излезе съобщение за дефект на ABS.Наложи се смяна на управляващия модул,естествено с оригинален.Лятото в най големите жеги отказа климатика.Последва смяна на компресора и някакво реле което чаках близо месец.Най накрая започна да капе масло от семеринга на коляновия вал откъм скоростната кутия. Тогава сипах добавка STOP LEAK и го обявих в Мобиле.Бг.Първия позвънял хареса колата защото интериора беше в почти заводския си вид и никъде отвън нямаше следи от удари и нескопосни ремонти но и до днес ми тежи на съвестта,че му спестих информацията за предстоящия скъп ремонт.Нямам нищо против марката и модела просто разбрах,че тези коли и на старо изискват средства за поддръжка които надхвърлят семейните бюджети на повечето домакинства.През 2018-та купих Хонда-та и досега освен масло и предни накладки,друго не е налагало посещение в сервиза.Освен това данъка и застраховките са по евтини от тези на Ауди-то а е произведена през 2015-та.
  • 22 Голям Слон

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Az карам":

    А знаеш ли, че това, което караш, всъщност не съществува? Т.е., съществува само във въображението ти. Въображариумът на д-р Пърнасъс :-) Гледай го.