Last news in Fakti

16 Септември, 2012 12:26 2 143 11

Възрастните немци ще полагат изпит на 2 г.

  • книжки-
  • шофьорски изпит-
  • германия

Германските власти смятат да задължат автомобилистите над 80 г. да полагат изпит за запазване на шофьорските права на всеки 2 години. Инициативата е на партията на "Зелените", които смятат, че подобна мярка ще предотврати много катастрофи.

Предложението идва след инцидент в началото на септември, причинен от 80-годишна жена. Възрастната шофьорка загубила контрол над колата си и излетяла на тротоара, в резултат на което били ранени 12 човека, а дете постъпило в болница в критично състояние.

Аналогичен случай разтърси неотдавна Щатите, където стогодишният Престън Картър помете 11 души пред училище в Лос Анджелис. Водачът обясни произшествието с отказ на спирачките, но въпреки това правата му за управление на МПС са отнети.

През 2007 г.  предложение за периодична проверка на шофьорските умения на възрастните шофьори направи транспортното министерство на Великобритания. Английските чиновници искаха да въведат проверовъчни изпити за граждани на възраст над 70 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IceHeart

    0 4 Отговор
    Направо трябва да им отнемат свидетелството стане ли пенсионер, книжката в КАТ! Повечето са не способни да шофират! Вярно има и такива дето знаят какво правят, но днес се обедих в обратното как един дятка с вектра, влеза в забранена улица, срещу мен директно, за да си направи обратен завой, те такава простотия няма честно!
  • 2 Д.

    3 0 Отговор
    Сега смятам, за правилно и тука да има същата мярка, понеже, възрастните застрашават много повече движението, отколкото един "млад водач" до 25 годишна възраст!
  • 3 гост

    4 0 Отговор
    до IceHeart...
    Първо не е лошо да станеш по-грамотен и тогава ще се Убедиш в други - по- умни неща!
    Периодичната проверка за възрастните водачи не е лоша идея, но подобни кардинални изказвания са несериозни. Военните, дето се пенсионират на 40 години - и те ли да сдават книжката в КАТ?!
    А простотии, подобни на тази с влизането в забранена улица, правят хора на всякаква възраст...
  • 4 дани

    2 1 Отговор
    Мога да кажа, че шофьорите над 80 са опасни, но по-опасни от тях са младите джигити на по 18 - 20 години!
  • 5 Петко Политов

    1 0 Отговор
    Твърдо симпатизирам на всички зелени, но тия се оляха с тоталитаризъм.
  • 6 ghosttown

    1 1 Отговор
    по опасни са 18-23 годишните ;)
  • 7 натурален българин

    1 1 Отговор
    щом е пенсионер значи вече не е годен да шофира и трябва да му се взима книжката а тези дето се пенсионират на 40 и тежат на нашите плещи с огромните си пенсии ще се замислят дали да се пенсионират ако загубят правото си на работа и на шофиране защото ако е способен човека не трябва да е пенсионер а работещ който внася осигуровки а що се отнася за младите шофьори до 25 годишна възраст то трябва да им се сложат тахографи и да се следи дали някога не са превишавали скоростта същото да важи и за автомобилите със специален режим на движение защото щом има максимално разрешена скорост то всяка друга по висока от указаната би застрашила живота на много хора така ще започна да слагат и адекватни знаци за да могат да си карат нормално
  • 8 Ники Николов

    0 0 Отговор
    70% ot 6ofiorite v Germania sa nad 70 godini
  • 9 цецко

    1 0 Отговор
    Според мен това зависи изцяло от човека и от това колко е деен и жизнен,но след 60 години трябва да се ограничи с някакъв периодичен изпит или тест за да докаже че все още може да е пълноценен водач. Може да звучи лудо но моя баща е на 62 години и кара толкова невнимателно че на мен ми е идвало да му скъсам документа и да хваща автобуса но не е само той а има още много като него който се държат нелогично на пътя и са непредвидими това ги прави опасни за движението.

    Коментиран от #11

  • 10 Хулиган :)

    0 0 Отговор
    Трябва да се полага изпит над 60 а не 80 на 2 години. Така или е годен или не. Младите шофьори трябва да карат задължително с правоспособен водач до тях!
  • 11 Клаус

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "цецко":

    Баща ти заради възрастта ли кара невнимателно?
    Според мен човек на 62 години е с рефлекси на млад човек. Познавам и над 70 годишни в перфектна кондиция.