7 Февруари, 2011 11:58 19 032 35

Дневните светлини стават задължителни

  • дневни светлини

От седми февруари влиза в сила ново изискване на Европейския съюз, според което всички нови автомобили трябва да са оборудвани с т. нар. дневни светлини. Разпоредбата се отнася за всички возила, продавани на територията на страните от ЕС.

Едно от допълнителните условия е тези светлини да се включват още със завъртането на контактния ключ. Хубавото за родния автопарк е, че това решение не касае старите автомобили. В много от европейските страни е задължително да се кара на дневни светлини, а при отсъствието на такива е необходимо основните фарове да са включени в режим "къси".

Както е известно това се отнася и нашата страна, но в момента в България светлините са задължителни само през зимния период. Предимството на новите LED-светлини е, че те консумират многократно по-малко енергия, отколкото стандартните къси. Освен това се виждат по-добре, като не заслепяват насрещнодвижещите се автомобили.

Освен това диодните светлини запазват акумулатора по-дълго време и водят до икономия на гориво. Изчисленията сочат, че с диодни дневни светлини автомобилът харчи средно с 0.1-0.2 литра по-малко на 100 километра пробег.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсурд

    14 18 Отговор
    Браво ... тези юнаци в евросъюза стоят стоят па на магарето чуш кажат ....
    Подозирам заговор от търговците в Илиенци на автърмаркет дневни светлини - явно са купили комисията и сега стоката ще върви .... :) :)

    Коментиран от #2

  • 2 :)

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "Абсурд":

    Чети по-внимателно бе. Не се отнася за стари коли, с които е бъкано у нас. Ние още сме далеч от ЕС. :)
  • 3 КАТ

    30 9 Отговор
    Те повечето стари коли у нас имат диоди :)
  • 4 rumpi

    24 14 Отговор
    БРАВО-О-О-О-О НАЙ- ПОСЛЕ НЕЩО ХУБАВО!!!
  • 5 diwanel

    31 9 Отговор
    нищо че ние със старите коли нямаме ЛЕД фарове, ще си сложим. колко му е? :D най - малко от любов към тунинга ще сложим! :D :D :D
  • 6 shopeto

    38 9 Отговор
    Яз неам гръне по колата он че ме кара коледните лампи да си турам ! :D
  • 7 Fero_B

    18 11 Отговор
    lqtoto bez svetlini i tfa e..samo iskat da uveli4at razhodite.
  • 8 Aleks

    14 14 Отговор
    Защо слушаме европа като кротки агънца. Да не би да са много умни.

    Ако караш бързо винаги има катастрофи ако ще и сфетофар на колата да си сложиш. По добре ли е да ти падне акумулатора и да седиш на пътя особено ако е -20. голяма "сигурност"- хахаха.
    Още от на4алото на това безуми си сложих два диода.
  • 9 dadrl

    14 11 Отговор
    Глупости! Светодиодните коледни украшения на Audi заслепяват повече от стандартни къси.

    Скоро LED технологията да бие и слънцето по яркост.
  • 10 didol

    4 2 Отговор
    "angel eyes" причисляват ли се към "daylight running"
  • 11 Audi

    13 9 Отговор
    хехе сложели снимка на АУДИ на наи-красивата кола !
  • 12 vdoshev

    11 3 Отговор
    "Новите предни светлини за шестата генерация на Golf ще са достъпни в качеството на опция. Цената за тази екстра в Германия е 1,310 евро."

    http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/led-dnevni-svetlini-i-za-golf.html

    Миналата година VW са продали 7 милиона леки коли. Тази година ще приберат допълнително по 1310 евро на бройка, покрай новата задължителна "екстра". Значи, с елементарна китайска светодиодна пръчка, VW правят едни скромни 9 МИЛИАРДА евро отгоре.

    Коментиран от #14

  • 13 незнаещ

    17 2 Отговор
    а, недостатакът им е, че около 500 пъти по скъпи от обикновенните халогенки
  • 14 ddinchev

    10 16 Отговор

    До коментар #12 от "vdoshev":

    Аха, само дето тези 1310 евро ги смяташ все едно са чиста печалба?

    Аз се радвам, че тези светлини вече са задължителни. Особено, който е карал по европейски страни като Франция, Италия, Словения знае, че там зимата не е задължително карането на къси (или поне до сега не беше), привечер в сумрака повечето хора още не са пуснали късите и сивите и черни коли се виждат много трудно. Задължението за ползване на някакви фарове през целия ден съм сигурен, че намалява катастрофите.

    В крайна сметка хората е добре да разберат, че колата е скъп ЛУКС, а не първа необходимост. Имайки предвид жертвите по пътя заради автомобилни катастрофи - приветствам това да правят всичко възможно те да намалеят. Който не може да си го позволи, има градски и извънградски транспорт за тази работа.

    А че винаги ще има тъпанари, които карат все едно света е техен, това е извън нашия контрол.

    Коментиран от #23

  • 15 stefan

    2 10 Отговор
    Taka trqbva.
  • 16 Асен

    12 4 Отговор
    Че какво е значението дали ще караш с обикновенна крушка на светлините или тези нови дневни светлини.С тези 200гр./л. не е никаква икономия. Нестига, че изкуствено прават криза и цените се вдигат всяка секунда,а пък и сега и тези дрънкулки! Кой каквито светлини има,такива ще си кара.
    И аз карам чисто нов джип и ще си карам с обикновенните къси светлини.Такива изгъзици не ми трябват!!
  • 17 nqkoi

    11 3 Отговор
    maloumnici
  • 18 Hepi

    10 6 Отговор
    Смятам , че това е поредното копиране. При тая дневна светлина особено при слънчево време - фарове. Глупости!
  • 19 PISNA_MI_OT_EU

    8 4 Отговор
    EVROKRATI..... EDNA IDEQ PO UMNI OT 4ERVEITE !
  • 20 maksito

    6 12 Отговор
    Po xybavo taka 6te ima po malko proi6estviq na p1tq.
  • 21 AWA

    14 5 Отговор
    ako slojim po 1 sin burkan,po 1 sirena,i boqdisame kolite v elektrikovo oranjevo 6te se zabelqzvame o6te po dobre i o6te ot po dale4e-dano stane zadaljitelno.hahaha,sme6nici
  • 22 mitko

    11 4 Отговор
    ako iskate da si slojim bi-xenon i da si bichim na dalgi po cql den zadani vijdat kioravite :) i spqshtite zad volana
  • 23 dadrl

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "ddinchev":

    ddinchev, в пръчка с няколко светодиода няма и 1 евро. Хайде, нека ги направим 10 или даже 100, ама 1310?! За същата сума индийците произвеждат цяла кола.

    Съществува ли корелация между прожекторите на колата ти и инцидентите? Да, това пречи на другите да гледат в пътя и инцидентите скачат.

    В България преди да стане задължително имахме 960, 943 и 957 убити на година, предходните - около 1000. След това стана задължително: 1043, 1006 и 1061. В Австрия пробваха същата работа, но ги отмениха от януари 2008, защото инцидентите скочиха с 12%. В Полша също я наложиха тази глупост и след 2007 имаха 6% скок.
    В Хърватска също я спряха тази работа от 2009 година.

    За повече информация: dadrl.hit.bg
  • 24 Ghost_town

    12 5 Отговор
    Зиме лете,ден и нощ на фарове си карам аз :)
    Няма рима но е правилно :D :D :D
  • 25 yamaha_fen

    11 2 Отговор
    Малка реклама на Ауди хихи ;)
  • 26 .

    9 1 Отговор
    Със или без светлини или със светещ г.з балканското говедо зад волана ще си остане балканско и няма да се интегрира и на сантиметър към европейската култура на шофиране ....

    Което всъщност си е и очарованието на нашите геогравски ширини ...
  • 27 M5

    4 10 Отговор
    grono Audi.selsko
  • 28 audi fen

    5 3 Отговор
    Да задължат да си сложим буркани отгоре,че тогава още по хубаво и сирени може по нататък така държавата ще придобие реален облик-луна парк,панаир:)
  • 29 irina

    2 3 Отговор
    kakvo shte reche starite avtomobili da karat bez farofe i tova li posledno ostava cqla godina s farove

    Коментиран от #31

  • 30 audi A3

    3 4 Отговор
    s farove i bez farove pak stavat katastrofi daje pove4eto katastrofi stavat s po novite koli s LED-farove :D:D:D:D koi 6te ni zadulji da gi puskame
  • 31 Боби

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "irina":

    Ирина типично по женски естествено не е разбрала."Дневни светлини" са специални светлини от диоди ,които имат само по-новите коли.А който няма ще си кара на къси kakto do sega.
  • 32 PlimP

    3 1 Отговор
    i to kvo izliza, 4e selskite gazari sas svetulki po kolite im sa spored evro normite :D,seleniato opredeleno e zastignala evropata, sled niakoi druga godian EC 6te se razpadne 6toto nie 4lenuvame v nego :D, skandinavskite strani go otmeniha toia zakon za vinagi pusnati farove, deto tam ima meseci v koito no6tta e non stop oba4e v EC, kato unikalni genii si go poddarjat tova smotano pravilo, kato se nau4im da ne minavem na darto 4erveno i da ne karame, kato besni, mislia 4e e napalno dostata4no
  • 33 2002

    1 1 Отговор
    А кои коли се смятат за нови , че незнам какво да правя.
    Моята е 2002???
  • 34 Freedom

    2 0 Отговор
    Нови коли са тези, които предстои да бъдат произведени след 7-ми февруари. Много сложно за разбиране. С тази 9 годишна кошница няма за какво да се притесняваш.
  • 35 Phantom

    1 0 Отговор
    Аз съм свикнал целогодишно да карам на фарове, качвам се, паля и включвам късите, няма значение дали е през деня декември или през деня август, лошото е, че в последно време до толкова съм свикнал, че понякога си мисля, че са включени постоянно и забравям да ги светна... само да не ми изграе лоша шега това