Last news in Fakti

16 Февруари, 2011 12:32 7 720 22

Взеха книжката на Петер Солберг

  • wrc-
  • петер солберг-
  • citroen

Световният шампион във WRC за 2003 г. Петер Солберг се прости със свидетелството си за управление заради нарушение. Миналия петък норвежецът бил засечен да кара със 112 км/ч при ограничение 80 км/ч. Според шведските закони всеки шофьор, който се движи с повече от 30 км/ч над ограничението, незабавно получава забрана да управлява МПС.

Поради тази причина зад волана на състезателния Citroen DS3 седна навигатора Крис Патерсън. Той пое управлението на колата точно преди преди 22-та отсечка в неделя, тъй като Солберг бе хванат в нарушение в петък следобед. Според шведските закони забраната влиза в сила 48 часа след нарушението, което означаваше 14:00 часа местно време в последния ден от ралито.

Така Патерсън трябваше да завърши надпреварата. Той даде най-слабо време, но въпреки това класира екипажа на пето място в крайното класиране. Отнетата книжка няма да попречи на представянето на Солберг във WRC. Наказанието важи само за територията на Швеция, а то ще изтече преди следващото издание на Рали Швеция.

Статистиката сочи, че това е първият случай за последните пет години, в който навигатор кара в състезание си вместо своя пилот. До този момент подобна размяна се правеше единствено в преходите и то за млади пилоти като Бринилдсен и Новиков през 2008 година, когато и двамата пилоти официално не притежаваха състезателен лиценз заради ненавършените години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BO

    21 6 Отговор
    Що не им бутна 20 кинта xD

    Коментиран от #3

  • 2 //////////////

    15 2 Отговор
    Все говориме да се внимава бе Пепи
  • 3 VISKQRECO

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "BO":

    Mn qsno 20lv e dobre Ama sig toq e kazal 4e sa dvama i za tva sig sa e bez knijka :D
  • 4 111

    6 17 Отговор
    Това са манипулации за сплашване на хора като нас - "Вижте той е пилот и на него му взехме книжката, та на вас ли няма".Пълна тъпотия
  • 5 жжж

    5 2 Отговор
    вижте на клипа обаче как петер му включва скоростите
  • 6 Geleto

    1 2 Отговор
    Малко глупости има в статията, обаче - не завършиха седми в етапа, в който кара навигатора, а последни на 50 секунди зад първия. Четете малко.
  • 7 Georgi

    5 3 Отговор
    Къде видя че му включва скоростите бе?!

    Коментиран от #8

  • 8 навигатор

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Georgi":

    на 20-тата секунда от клипчето
  • 9 D

    9 0 Отговор
    Това било "пълна тъпотия" просто нямам коментар на разсъждението, а то явно е начин на мислене/Извинявай 111 ама така мисля/. Там се глабяват всички, безпърдонно, но се пише само за най известните. Познайте защо? По голям ефект за възпитание здраве му кажи! Невероятно любопитен съм какви са коментарите на любители като нас в Швеция, ако те изобщо си правят труда да коментират нещо законно направено!

    Коментиран от #20

  • 10 bat vas

    1 11 Отговор
    maleee mn zle :D dai mi go tva wrc 6a go pukna :D

    Коментиран от #18

  • 11 gan4u

    6 0 Отговор
    ООхххх завалията, съдбичка какво да се прави, но пък кога друг път навигаторът ще покара.........
  • 12 izvunzemen

    6 2 Отговор
    Взеха книжката на Петер Солберг
    бил засечен да кара със 112 км/ч

    ТОВА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СА ГО КОПИРАЛИ ТУКА
    А ИНАЧЕ ИКОНОМИКАТА СА Я КОПИРАЛИ ОТ НИГЕРИЯ

    ОСИГУРОВКИТЕ СА КОПИРАЛИ ОТ КАНАДА
    А ЗАПЛАТИТЕ КОПИРАНИ ОТ БОЛИВИЯ

    АБЕ САМО ЛОШОТО КОПИРАТ ДА ГО ЕВА !
  • 13 2

    1 1 Отговор
    На 3:46 също му превключва скоростите.
  • 14 rud

    3 0 Отговор
    za karaneto e neveroqten....kefi me...nqmam dumi.
  • 15 тъп съм

    2 0 Отговор
    относно 20-тата секунда (на 1:27 има по-ясно повторение на старта)
    та това май май не е точно лоста за скоростите, освен ако има два такива (ха-ха-ха)
    иначе за 3:46 съм съгласен
  • 16 Solberg

    4 0 Отговор
    Вземането на книжката на Петър едно на ръка...на навигатора му друго..обаче вижте как запалиха Ситроена на Льоб! Евала на Петър фен съм му от когато гледам и следя Световен рали шампионат! Няма друг такъв емоционален състезател като него! Страхотен състезател! http://www.youtube.com/watch?v=jelQXiBiYbg&feature=player_detailpage#t=447s
  • 17 kacko

    4 0 Отговор
    Pichove tova ne sa skorostite. Toq drygiq lost e za rachnata spirachka. Samo edinpat my smeni skorostite i to sled kato finishira. Evala na navigatora za proqvenata smelost, da sedne zad volana. A otnosno knijkata mislite li, che ako tova se beshe slychilo tyka shtqha da my vzemat knijkata? Bravo na " Shvecite" kakto im vika Penata:).

    Коментиран от #19

  • 18 Bat Pas

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "bat vas":

    Bate po dobre nedei, che nemoim te izvadi ot prespite. E sigyrno sha go pyknesh WRC-to ama ot smqh.
  • 19 тъп съм

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "kacko":

    ами те хлапетата откъде да знаят кой лост за какво е
    те WRC само на картинка са виждали
  • 20 111

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "D":

    За начина ти на разсъждаване не спорим, психиатрите ще се изказват. Пълна тъпотия е да му вземат книжката на човека, при положение, че с това си вади хляба
  • 21 z24

    2 0 Отговор
    Тоя па номер 20 под мен... да не му взимат книжката, че с това си вадел хляба... ахахахахх... Ми дай и на бакшишите да не ги взимат като карат като луди, че и на шофьорите на автобуси... то тук не ги и взимат де, резултатите се виждат - около 1000 човека на година си заминават заради рейсъри по пътищата. Инвалидите не ги броим, нали? по това се различават европейските държави и бантустаните.
  • 22 тоя па

    0 0 Отговор
    на 20тата секунда му държи ръчната спирачка понеже стартират а чак към края на клипа му бута веднъж предавка надолу от лоста който е по-близо до волата!