Last news in Fakti

16 Февруари, 2011 12:41 16 431 33

500 коня и броня за новото Audi A8

  • audi-
  • a8-
  • a8l security-
  • w12

Audi представи бронирана версия на флагмана си A8. Автомобилът отговаря на изключително високи стандарти, които по европейската скала се причисляват към клас VR7. По този начин, най-общо казано водачът и пасажерите в купето са защитени от стрелба с автоматично оръжие, както и от взрив под автомобила.

От компанията уверяват, че отделни части от каросерията отговарят дори и на недостиганите досега категории VR9 и VR10. Сумарната маса на допълнителните детайли или т.нар. бронежилетка тежат 750 килограма, което налага и някои изменения в конструкцията на шасито.

360-килограма тежат само вратите на бронираното Audi. Поради тази причина са снабдени с допълнителен механизъм, подпомагащ отварянето и затварянето им. В конструкцията на автомобила са интегрирани доста допълнителни детайли, изработени от високоякостна стомана и други от алуминий, които да компенсират тежката броня.

Керамика и кевлар са другите използвани материали. Освен тях многослойните стъкла са подсилени със специално поликарбонатно покритие, което се намира от вътрешната страна на автомобила. По този начин дори и стъклото да бъде спукано, водачът и пасажерите остават защитени.

Заради повишеното тегло на бронираната кола се налага и сериозно подсилване на окачването. Спирачните механизми също са заменени с доста по-мощни, а цялата електроника на автомобила е препрограмирана в съответствие с по-голямата тежест.

Бронираният автомобил е оборудван още със система за изкарване на дим от салона, пожарогасителна и такава за подаване на чист въздух от специални "балони". Последната се използва в случай, че колата попадне под газова атака. Тогава притокът на въздух отвън се блокира напълно и се използва този от гореспоменатите "балони".

Има и още една екстра, която е патентована само от Audi. Става дума за т.нар. екстремно напускане на лимузината. В този случай специални пиропатрони, интегрирани в пантите на вратите, отстраняват мигновено цялата врата. Бронираната версия на Audi е снабдена още с мегафон, синя лампа, допълнителни камери за задно виждане и със сателитен незаглушаем телефон.

Първоначално ще се бронира само удължената версия на A8. Този вариант е снабден с 6.3-литров дванадесетцилиндров двигател с мощност 500 к.с. Въртящият момент се предава и на четирите колела и минава през осемстепенна автоматична трансмисия.

По данни на производителя ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7.3 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 210 км/ч. Audi A8L Security W12 ще бъде достъпен за клиентите от лятото на тази година, а останалите модификации на бронираната кола ще се появят през 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 G777

    10 40 Отговор
    NO NE E USTOICHIVO NA R.P.G. A I TOZI PATENT S PANTITE IDVA OT SISTEMATA NA SLS PRI KATASTROFA DA SE OTSTRANQVA VRATATA OT PANTITE

    Коментиран от #2

  • 2 инголщадски пич

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "G777":

    патента е направен от ауди, а относно това, че не е устойчива на РПГ - ти още малко ще искаш и на атомна бомба да е устойчива

    Коментиран от #6

  • 3 //////////////

    32 10 Отговор
    КРАСОТА
  • 4 xaxa

    11 43 Отговор
    xaaxaxax 500 konq i samo 210 km/h vdiga
  • 5 KILLER

    26 10 Отговор
    Да си я купи Бойко Борисов, че както вървят нещата- ще му трябва.
  • 6 G777

    8 23 Отговор

    До коментар #2 от "инголщадски пич":

    VKARAI ME V SXEMATA KAK SLS E PUSNAT PREDI TAQ A8-CA I SISTEMATA E NA AUDI,PROSTO AUDI PAK GEPQT,TE DR NE MOGAT,VS TEXNOLOGII IM IDVAT OT VW.PROSTO SA NAPRAVILI DORABOTKA VURXU SISTEMATA NA BENZ I SA Q PATENTOVALI S PROMENITE.

    Коментиран от #23

  • 7 Георги

    32 6 Отговор
    Само за мега-"познавачите" да обясня, че целта на бронираната кола е не да устоява на ядрена атака, а целта й е в случай на необходимост да имаш допълнителни 10 секунди, за да се измъкнеш. Мислите ли, че ако празните пълнители на автоматично оръжие върху колата от 5 различни точки, няма да почне да се разглобява ли? Целта е да се измъкнеш, за това при бронираните коли е не само колата важна, ами и шофьора.

    Коментиран от #15

  • 8 Joro

    14 11 Отговор
    xtra
  • 9 VAG

    23 27 Отговор
    Красива, мощна, здрава, скъпа.... Просто АУДИ

    Коментиран от #12

  • 10 KOCHA

    15 19 Отговор
    tva bronirano a4 li a axaxaxaxaxaxaxaxaxa,kakto imashe edna reklama ''mi to sushtoto kato predishnoto'' taka e i pri audi uj noviqt im model e sushtia kato rpedishnia jalki saaaaaaaaaa
  • 11 VAG-FEN

    21 8 Отговор
    Audi si e markata krasivo,nadejno,super e dano pove4e hora uspeiat da si go kupat,ne vijdam realna konkurencia na AUDI i v tozi model i v drugite,SUPER-PREMIUM MARKA imam STARO audi i moga da vi kaja 4e italianskite,frenskite,japanskite mu nabori otdavna sa pretopeni,a to si varvi i e v super dobro sastoianie otgovaria6to na fiat ot 2007g AUDI FOREVAR
  • 12 xaxa

    10 20 Отговор

    До коментар #9 от "VAG":

    И кошница забрави да кажеш...Да сравняваш МБ и БМВ с Ауди е все едно да сравняваш най-яката порно звезда с майка ти :D

    Коментиран от #14

  • 13 4ipi

    5 11 Отговор
    isklu4itelno grozno A8 staroto be6e v 104013285429034856902349806938046893896757980 p1ti po dobre. !
  • 14 VAG

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "xaxa":

    Не обичам да псувам, но такива лапета като тебе от друго не разбират. Гледкаш яко клипчета във вебокса и се правиш на разбирач, а всъщност си повтарящо 7-ми клас не от най-умните деца. Мнението, макар и по-глупаво от на говорещо куче си го давай, но не обиждай поне. Айде ПОЗДРАВИ
  • 15 не си добре

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    имаше едно клипче по дискавъри което явно не си гледал!!
    Та в тва клипче имаше брониран автомобил с бронировка B7 вътре са вързани балони с вода който висът навсякъде при пътниците и шофьора и тази кола се дърпаше от някъв трактор около 20-40 метра и по нея стреляха около 6 човека с автомати с различен калибър включително и АК-47 после със самоделна бомба взривиха отстрани колата като едновременно с тва имаше същата кола без бронировка еми казвам ти че на бронираната кола НЯмаше един спукан балон, като външно изглеждаше на Г-З а обикновенната кола балоните бяха спукани вътре беше сичко на мармалад и отвънка на мармалад така че незнам за кви 10 секунди говориш ако примерно те заклещят според мене трябва да държи доста повече една бронерана кола от най висок клас!!!

    Коментиран от #24

  • 16 Бай ти Ганя

    6 5 Отговор
    Няма кой да ме стреля 10 секунди с АК-47 или М16, освен в CS-а... А и тази кола не мога да си я позволя!
  • 17 Pone tva razbiram

    5 13 Отговор
    Pone kato pishesh info pishi pravilnoto be kvi sa teq izmislici digalo 210 i ot 0-100 za 7.3 axaxaxa begai se skrii nekade to karuca s 500 konq da e shte vdigne min. -250 a ot 0-100 po 5 max.. pff...

    Коментиран от #18

  • 18 Georgiev Kristian

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Pone tva razbiram":

    da beshe prochel, che e broniran li.. ili za teb niama razlika
  • 19 DBS

    11 1 Отговор
    явно и т'ва не разбираш
  • 20 perono

    13 9 Отговор
    AUDI I SAMO AUDI I ZAVINAGI AUDI
  • 21 go-UFO

    11 0 Отговор
    "pestin konq" :D
  • 22 123

    1 3 Отговор
    винаги ми е било интересно ако се целят в гумите няма ли някаква защита и там щот ако са обикновени само по джанти не виждам как ще продължи тази кола ако има гонка примерно.
  • 23 po4eto

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "G777":

    Абе G777 много знаеш все си компетентен щто не вземеш да го даваш по айляк а??? :D
    Колкото до темата ако на някой му трябва подобен автомобил това е избора.

    Коментиран от #26

  • 24 Дошо

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "не си добре":

    Ако и шестимата са били с Калашников картинката щеше да е друга.Особено ако вместо стандартния дъгов пълнител са били с кутия за 75 патрона.За 10 секунди ще претърпи сериозни щети и ще поддаде отнякъде и то доста.Абе мъртви ще има.
    Иначе Ауди обикновена кола немогат да направят надеждна та какво остава за бронирана.
  • 25 user

    5 3 Отговор
    Браво, страхотна кола - и отвън и отвътре е изпипана, харесва ми. Колкото до скоростта - някакъв пубер писа ,че вдигала само 210 км.ч. - еми колата е бронирана бе дете, провери в речника какво значи бронирана и ще ти стане ясно защо е такава скоростта. Ако тези 500 к.с. са на твоята 28 год. Джета Cat - тя ще лети ... но са на доста по-тежка кола, чиято цел не е състезание, а луксозна защита ! И като чета през смях великите специалисти като Дошо - на теб ли да вярвам (вероятно киселяк от краен квартал, който никога не е имал и няма и да има чисто ново Ауди, кара старо БМВ 318 на газ и мрази всичко, което не може да си го купи) или на грамотните инженери от Германия, които са дали клас VR7 на този автомобил ? Въпроса е риторичен - не съм се и замислял на кой да вярвам ха ха Колата е уникално добра - това и седмицата са може би най-надеждните в този клас в момента, Бенца се чупи веднъж месечно ... от горчив опит го знам, за мое съжаление ...

    Коментиран от #28

  • 26 G777

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "po4eto":

    AZ NE SUM RQZAN FES CHE DA GO DAVAM айляк,PREVEDI MI GO
  • 27 bbbb

    7 7 Отговор
    audi sa gotini koli ama ot A1 do A9 nqmat nikva razlika osven duljinata na karoseriqta mnogo ednoobrazni sa
  • 28 Дошо

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "user":

    Непозна не съм киселяк, а съм по известен като Дошо веселяка.И не карам 318 на газ(не съм толкова откачил да си купя БМВ)мислех Аудитата за здрави ама се оказаха боклуци.И аз от опит с А4 Б5 ти го казвам.Не желая да имам някога ново Ауди.Опазил ме Бог да дам астрономическа сума за чисто нов немски боклук.Аз искам да имам нова Хонда Акорд.Е това е кола, не кош.А за бронираното А8 трябва да са му сложили, по ,,яки" носачи, в което се съмнявам, защото с тая допълнителна тежест ще ги хвърля през 1000км сигурно.Скоростните кутии на Ауди последно време се чува, че са гола вода, в което съм склонен силно да вярвам.Грамотните инженери от Германия вече са назад, назад от японските си колеги.
  • 29 pb

    3 4 Отговор
    Да говориш за Ауди А8 и Хонда Акорд в рамките на един абзац е меко казано смешно. Да казваш за нещо което никога не си виждал и не познаваш в детайли, че е "гола вода" е просто абсурдно. Всеки има право на собствено мнение и предпочитания, но аз смятам, че когато говорим за Ауди А8, БМВ серия 7 и Мерцедес клас S само може да се поклоним, да замълчим и възхитим и после да породължим да си говорим за останалите превозни средства. Хубав ден на всички.

    Коментиран от #30

  • 30 Дошо

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "pb":

    Да се покланям на автомобил?Абе ти наред ли си?Меко казано смешно е да ми хвалиш някакъв кош за 200000лв дето всеки месец е в Юнитрейд на ремонт.
  • 31 G777

    0 1 Отговор
    AZ SE KLANQ NA W124,W126,W140 I W463,NA BMW KOLATA E E38,SUSHTO MN UVAJAVAM SUBARU I NQKOI DR MODELI OT IZTOKA.VS DR E BIZNES I MASOVO PRIZVODSTVO ZA KOMERSIALNA CEL.KOLITE KOITO IZBROIX NE SA ZA SLUCHAINI XORA!
  • 32 ganio

    3 4 Отговор
    audi e nay qkata kola i e udobno za 6ofirane
  • 33 bniki

    0 0 Отговор
    golia glva brato 4ikqa