Last news in Fakti

15 Март, 2011 12:23 2 221 12

Renault се извини на "шпионите"

  • renault-
  • шпионски скандал-
  • карлос гон

В началото на годината във Франция се разрази грандиозен скандал. Френската компания Renault обвини трима от топ-мениджърите си в промишлен шпионаж в полза на Китай. Твърденията стигнаха дотам, че се заговори за цяла органицирана група, която се занимава не само с шпионаж, а и с подкупи и още един куп престъпления.

Обвинения бяха повдигнати на Жан-Мишел Балтазар, Бертран Рошет и Мат Тененбаум. Още в началото и тримата заявиха, че са невинни и нямат нищо общо с престъпленията, в които ги обвиняват. Тогава обаче никой не им повярва. Те бяха позорно уволнени и се превърнаха в едва ли не главни врагове на френската автомобилна промишленост.

Разследването по случая продължи и след отсраняването им от заеманите ръководни длъжностти и въобще от структурите на Renault. Неочаквано ангажираните със случая органи оповестиха, че има ясни доказателства, че нито един от тримата мениджъри няма нищо общо със скандала.

Както се оказва от официалните доклади, делото е било изфабрикувано от службата за безопасност на Renault. Става въпрос не за цялото звено, а за един сътрудник от него. Защо обаче той (името му не се съобщава) е натопил тримата мениджъри?

Официален отговор на този въпрос няма и едва ли ще има, но според слуховете този човек получава от френската компания голяма сума пари, за да проведе разследване за евентуален шпионаж. Той обаче ги прибира за себе си и решава да хвърли несъществуващи обвинения върху тримата ръководители.

След това неочаквано развитие на скандала шефът на Renault Карлос Гон беше принуден да се извини публично на несправедливо обвинените. В официално изявление до медиите Гон казва: "Получената от нас информация се оказа неверна и искам от мое име и от името на Renault да се извиня публично на Жан-Мишел Балтазар, Бертран Рошет и Мат Тененбаум".

Извинения бяха поднесени и на семействата на засегнатите, както и на техните близки и познати. Гон увери обществеността, че тримата мениджъри ще бъдат върнати на работа в компанията, като за допуснатата грешка ще им бъдат изплатени и подобаващи компенсации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ogi

    10 3 Отговор
    Мръсници има навсякъде.
  • 2 Niki

    7 16 Отговор
    Типично за Рено! Каквито им колите, такива и шефовете.Ба..и гей-дружинката.Добре, че държавата стои зад Рено иначе щяха да продават коли на кукуво лято.
  • 3 Spas

    15 4 Отговор
    Абе приятел, като ти чета поста, се убеждавам, че повечето хора пишат без да мислят. Ти си един от тях. Карал ли си Рено, имал ли си Рено? Караш сигурно 35 годишен дарак на газ и някой ти е казал, че Рената са кофти и ти да напишеш чутото.
    И да, Мръсници навсякаде. :)
  • 4 Ogi

    3 8 Отговор
    Естествено, че е галош и никога не е карал Рено.
  • 5 G klasa

    11 8 Отговор
    tazi marka e v pati po zle ot drugite frenski proizvoditeli i svrah mizerna sravnenie s nemskite rasovi avtomobili a imenno mercedes i BMW
  • 6 alfa 159

    9 6 Отговор
    darjavna mizerna firma.kakvo ochakvate ot tazi marka.super darveta sa tia koli.citroen e po dobre ama pak sa posni
  • 7 Prelude

    11 2 Отговор
    Всеки прави грешки, респект към Рено че са имали силата да излязат от ситуацията честно. На мен лично тази компания ми се вдига в очите след този случай.

    Коментиран от #8

  • 8 benz

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Prelude":

    mani mani prodavam benza i pravo v renault.
  • 9 Prelude

    5 1 Отговор
    Е ти ако си с Бенц няма изобщо какво да говорим на такава тема. Каквато компанията, такива и собствениците.

    Коментиран от #11

  • 10 MMD

    3 1 Отговор
    Изводите са за вас,ако искате мразете ако искате хвалете,НО това долу е факт:Renault Sport department - very high performance here !
    http://www.youtube.com/watch?v=voY2Eu4JzWw
  • 11 benz

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Prelude":

    ti kefesh li se na stari Hodni i renault a razbirach?

    Коментиран от #12

  • 12 Fool

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "benz":

    За него незнам ама аз да - ако имат какво да дадат =]