21 Септември, 2021 09:53 10 649 18

Toyota спира производството на новия Land Cruiser. За нов всъдеход ще се чака... четири години

  • toyota-
  • land cruiser-
  • производство-
  • дефицит
Toyota спира производството на новия Land Cruiser. За нов всъдеход ще се чака... четири години - 1

Спирането на производството на Land Cruiser 300 (и не само) е свързано с липсата на резервни части и разпространението на коронавируса в Югоизточна Азия. Според японския автомобилен гигант всички 14 автомобилни завода в Страната на изгряващото слънце ще бъдат спрени, което ще продължи поне две седмици.

Проблемът ще удари най-вече конвейера на новия Land Cruiser, където се произвежда изцяло новият модел Land Cruiser 300. Именно тези поточни линии ще бъд спряни за най-дълго време. И това въпреки факта, че търсенето на иновацията е такова, че вече има дефицит...

Между другото, в момента в самата Япония "опашката" за Land Cruiser е невиждана - за новия модел се чака повече от 4 (ЧЕТИРИ!) години. Налице е вълнение и в чужбина, където предприемчиви вносители и дилъри (включително и тези в сивия сектор) спекулират с цените доста сериозно поради недостига.

Toyota спира производството на новия Land Cruiser. За нов всъдеход ще се чака... четири години


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Царь Батюшка

    11 43 Отговор
    Вече съм на Шкода, може да фалирате, ако искате.

    Коментиран от #9

  • 2 Тупан

    21 28 Отговор
    То пък един всъдеход е тоя....
    Най-накрая бясната лакомия, алчност и безконечни лъжи на производителите се срещат с откровената глупост на потребителите. Да правиш модел, който да се очаква да се замени след една година с фейслифт и след още една с нов такъв е контрапродуктивно и цапа планетата.
  • 3 Blackthorn

    20 22 Отговор
    Не е голяма загуба... Това на снимката е един огромен автомобил, но не и всъдеход! Беше каквото беше!
  • 4 иван негрозни

    20 1 Отговор
    Богатите пак ще плачат, четири години страдание.
  • 5 файт

    8 39 Отговор
    Нормално освен в Бг в Нормалните страни има изисквания за замърсяване и такива барутници от 20-ти век не се допускат

    Коментиран от #11

  • 6 wow

    9 14 Отговор
    В едно ревю в тубата имаше сравнения на всички нови всъдеходи и този конкретно се представи зле спрямо конкуренцията и не беше някое рекламно ревю беше правено някъде в руските степи или не знам точно къде но беше показателно!
  • 7 Георги

    13 55 Отговор
    Всъдеход на 4 колела и близо 3 тона няма. Нито в сняг, нито в кал. Едно Субару Форестър или Ауди ще му разкажат играта.

    Коментиран от #8

  • 8 Komapak

    48 5 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    Иди в Исландия да им го обясниш, че там друг suv освен тойота е много рядко срещано явление. Същото е и във френските алпи над 2400м височина. Иначе можеш да си тролиш на воля. Важното е да си вярваш че като ти гледам мкнусите май са ти малко. Още ще ти нащракат 😀
  • 9 Kon6pirator

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Царь Батюшка":

    И аз минах на шкода, но се надявам да не я чакам 4години… поръчах я март месец 2021 - още не дават дата за производство.

    Коментиран от #16

  • 10 Ши чакам 4 години....... ??????

    12 2 Отговор
    Че това си жив комунизъм

    Коментиран от #14

  • 11 ВикиЛексъсВарна

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "файт":

    Само че Ленд Круизер 300 е само с новият 6 цл. бензинов мотор 3.3 литра би турбо 350 коня с 10 ст. автоматик. И не се продава от Тойота ЕС дилърите! За Евро съюза е новия Хайлендър 2021 Хибрид - който обаче е много по-малък от Ленд Круизър 300.

    Коментиран от #12

  • 12 Komapak

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "ВикиЛексъсВарна":

    Абе пак е танк! 😀
  • 13 Каква стана тя?

    8 3 Отговор
    Ако само преди няколко дни някой ми беше казал, че за Toyota ще се чака повече отколкото за Тесла cyber truck, щях да му се изсмея!

    Коментиран от #15

  • 14 Абе,

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ши чакам 4 години....... ??????":

    Ние ефките ги платихме и ще ги чакаме 10 години,та сега някакви 4 ,ли ще ни уплашат ?!
  • 15 Komapak

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Каква стана тя?":

    Едно не ми е ясно. След като китайците шантажират целия свят с чиповете, японците вече шест месеца трябваше да са го измислили. Още по лошото е че утре китайците ще ни шантажират с друга стока и ние отдавна сме забравили това как се произвежда. Въпросът тук не е дали, а кога ще се случи...

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 kkk

    4 1 Отговор
    За кой ли пореден път ще питам:

    Що китайците нямат проблем с чиповете и си произвеждат колкото щеш коли?

    Да ви обясня ли подробно или сами ще се сетите кой произвежда огромната част от електронните компоненти в световен мащаб, кой се дървеше на Китай, кой започна търговска война с тях и т.н.? И как отговориха китайците- "случайно" се появи рязък недостиг на чипове и "случайно" това важи САМО за заводите на фирмите по света, тези които имат заводи в Китай спокойно си произвеждат коли за китайския пазар...
  • 18 Не се притеснявай

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Komapak":

    Вече доста фирми се впуснаха да си произвеждат чипове. Дори за Тесла има непотвърдена информация, че са започнали подготовката още от миналата година. Най-сложната част е проектирането на чиповете, а Тесла така или иначе си има отдел която сама им проектира чиповете, които само физически се произвеждат от външни фирми.

    Другата сложна част е огромната инвестиция в милиарди за заводът за физическото производство. При Тесла и този проблем не съществува, защото имат в банката около 20 милиарда Кеш които се чудят в какво да вложат за да не стоят.

    За европейските автомобилни производители също се чуха слухове, че са стимулирани от Меркел да си изградят заводи, но там дори втория проблем да е решен и да ги финансират безвъзмездно, ще стане малко по-бавно заради липсата на специалисти, но и този проблем не е нерешим. Дето се казва, китайците вместо да извадят очи, май ще изпишат вежди. Поне за чиповете не се изискват големи количества редкоземни елементи като при батериите.