25 Септември, 2021 10:30 6 584 49

Вижте как Tesla Model 3 с включен автопилот се удари в патрулка (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model 3-
  • автопилот-
  • патрулка

Няма тежко пострадали при инцидента

Вижте как Tesla Model 3 с включен автопилот се удари в патрулка (ВИДЕО) - 1
Снимка: Twitter

Вчера ви показахме видео в което се вижда защо не трябва да се вярва на автопилота на Tesla, особено когато става въпрос за спрели отстрани на пътя автомобили. И докато във вчерашното видео шофьорът пое управлението на автомобила, когато забеляза, че системата може да не реагира, то в днешното видео нещата не стоят по точно този начин.

Инцидентът за който ще ви разкажем днес се е случил на 29 август тази година на магистрала в Ориндж Каунти. Жена шофирала бяла Tesla Model 3 с включен автопилот се удря в патрулен автомобил, докато той е спрян отстрани на пътя.

Патрулката е спряла с включени светлини, за да помогне на закъсал водач на Mercedes, когато Tesla-та връхлита със сериозна скорост в задната и страничната част на служебния автомобил. За радост на всички, пострадали няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Личност

    31 3 Отговор
    Нормално, и още ще има. Важното е продажбите да вървят, какво тук значи някаква си личност....... освен ако тя не е Мъск.
  • 3 Komapak

    37 5 Отговор
    Не разбирам защо само разследват а не ги спират автопилотите след като никаква работа не вършат. Илончо си ги ползва тъпите американци за опитни зайчета ибте глупавичките не само че не разбират ами и ръкопляскат!

    Коментиран от #6

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    35 3 Отговор
    Всички ДЖАДЖИ в колата са само помощници на ЧОВЕКА зад волана ‼️
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    27 2 Отговор
    Не е нужно да ползвате еърбега, добрият водач рядко използва и спирачните асистенти, не е нужно всекидневно да използвате цялата конюшня под капака...
  • 6 На ръба

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Komapak":

    Защото има едно нещо наречено на ръба на закона. Та в случая е на ръба на закона. Тесла казва автопилота не е готов, трябва ръцете ти да са на волана и да реагираш във всеки момент. Е да ама човека не е робот не може нищо да не прави като пусне автопилота стои 10 мин съсредоточен и после му писва и се разсеива и бууум. После Тесла казва шофьора е виновен що не гледа😊.

    Коментиран от #10

  • 7 Пръц

    3 8 Отговор
    От 2022 в “ЕС” ще има нови правила за движение по пътищата с рязко намаляване на скоростта.Някой запознат ли е в подробности и защо не се съобщава за тези изменения?

    Коментиран от #9

  • 8 Хаха хаха ха

    16 6 Отговор
    Не вярвайте ня Тесла, вярвайте ня Москвича!
  • 9 ти си трол

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пръц":

    Ами щом си запознат, съобщи ги ти!
  • 10 Едно нещо, ако не е готово, не го

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "На ръба":

    Монтират в колата! Точка! Другото е нарушаване на закона! Ако спирачките им не са готови, могат ли да продават колата и да ги доизкусуряват в движение?!? А иначе, да предупреждават да не се засилваш много!

    Коментиран от #14

  • 11 хо ха

    5 2 Отговор
    Това да не беше норвежеца оф забравих че няма тесла

    Коментиран от #22

  • 12 Тръц_пръц

    19 5 Отговор
    То за туй оня баламурник е милиардер. Овците блеят и му пълнят джоба пък че някой се е гътнал...аааа....грешка на водача.
  • 13 Пловдив

    12 5 Отговор
    Теслата я оправя само един по-тежък чук!
  • 14 Кой е казал че е готово?

    3 19 Отговор

    До коментар #10 от "Едно нещо, ако не е готово, не го":

    Знаеш ли какво значи бета-версия? Не знаеш нали? Автопилота на Тесла е ниво 2. Чак при ниво 4 може и да оставиш автомобила да те вози самостоятелно. Към момента се справя с над 90% от ситуациите, но все пак трябва да го държиш под око, защото към момента все още се самообучава от реакциите на хората, за да знае какво да прави в подобна ситуация. Никой никога и никъде не е казал, че към момента на автопилота може да се разчита на 100%. Това че го има в автомобила не значи, че трябва да го ползваш. Ако не искаш да поемаш риска просто не включваш автопилота и чакаш да достигне ниво 4, докато някой друг го обучава.

    Коментиран от #15, #18, #41

  • 15 Проблем

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кой е казал че е готово?":

    Проблема е че ти като го ползваш се удряш в мен. А 2300 кг като се удари в 1600 кг нещата не са добре за мен.

    Коментиран от #16

  • 16 А проблемите които решава?

    6 16 Отговор

    До коментар #15 от "Проблем":

    Не гледай само антирекламата която правят на автопилота в този сайт. В останалите сайтове редовно публикуват ситуации в които автопилота поема контрола от шофьора и избягва катастрофи, като функциите му не се изчерпват с спиране, а понякога за да избегне катастрофа сменя лентата и ускорява. Друг път предупреждава шофьора няколко секунди преди да стане катастрофа с някой от другите участници пред него. На практика към момента изминава повече километри без катастрофа отколкото хората. Много по-вероятно е някоя кифла да те блъсне с SUV с още по-голямо тегло докато се рови във Фейсбук и шофира.

    Коментиран от #17

  • 17 Безумие

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "А проблемите които решава?":

    Щом автопилота ще поема от мен контрола, ясна работа. Това е още по голям проблем. Алооо къв си ти да поемаш контрол? Да сменяш ленти и т. н. това е безумие като не можеш да караш стои си в къщи.
  • 18 РЗС

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кой е казал че е готово?":

    Уке, аз съм платил 8000 долара за тоя автопилот, как няма да го включвам? Ти нали не си помисли, че това ти е безплатна екстра дет си я сваляш от апп стора Ъ? Знаеш ли, че за тия 8000 долара дето се доплаща за автопилот ще се возя с истински автопилот за поне 2 години наричат го такси

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Komapak

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "РЗС":

    ++++++😀😀😀😀 със сигурност таксито ще ти излезне по-евтино.
  • 20 Дрън-дрън

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "РЗС":

    Няма нито един произведен автомобил Тесла който да няма автопилот. Нито един. Плаща се само за full self driving. Тоест за автопилот ниво 4, какъвто все още няма. И да си платил, не можеш да го включиш. Ама иначе много ги разбирате.

    Коментиран от #24

  • 21 незнайко

    6 1 Отговор
    Тия са ненормални !!! Къде са спрели на никъде !!! Проследете видеото и ще разберете ситуацията !!!

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "хо ха":

    Аз бях, но се гушкахме с Грета на задната седалка.
  • 23 Komapak

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Ане той мерцедеса като му откаже електрониката си остава на място. Може и в средното платно😀 А полицая е там да обезопаси, доколкото е възможно. Ама теслите са друга бира 😀
  • 24 РЗС

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дрън-дрън":

    момче спри да се излагаш, за автопилота, който има селф-драйвинг се доплаща 8000 долара, другия автопилот си е съвсем нормален, който ти е безплатен. Селф-драйвинг автопилота трябва да си го платиш и по-новите версии след 2016та изискват да идеш до сервиза да ти сменят модула с по-нов, фактически не могат да ти пуснат най-новата версия на тоя автопилот на тесла от 2014та. Както обясних, не се сваля от апп стора. Тва за версиите да го забравиш моментално, селф-драйва се пуска срещу пари и го има от край време. Автопилота на тесла е в поколения, които се подобряват, и като цяло самия автопилот още не е пълен автопилот, и ще е бета още много време, най-малкото защото пътните агенции не са го позволили законно, което няма да стане скоро. Също така новите тесли имат допълнителни камери и по-бързи процесори, така, че не, не можеш да пуснеш последната версия на която си искаш тесла.

    Коментиран от #25

  • 25 Дрън-дрън та пляс

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "РЗС":

    Автопилотите независимо на коя марка са класифицирани по нива на самоуправление. Тесла към момента се води ниво 2. Тоест шофьорите имат второ ниво самоуправление бета-версия, а full self driving се нуждае от четвърто ниво и нагоре. Има хора които са го платили, но това не значи че са го получили. Така че ти си този който говори глупости. Ако смяташ че не е така кажи кое ниво на самоуправление е автопилота на Тесла? Това дали е осма или десета версия на софтуера, няма нищо общо с нивата на самоуправление.
  • 26 Не само Тесла блъска патрулки

    1 5 Отговор
    Но не знам защо толкова се вманиачавате, че автопилота блъснал 12 специални автомобила на буркан по магистралите. Ето пресен пример от преди две седмици:

    Traffic News 100 НОВИ
    Начало / Крими / Надрусан шофьор блъсна патрулка в Кършияка

    Надрусан шофьор блъсна патрулка в Кършияка
    Инцидентът е станал на обяд
    Пловдив trafficnews.bg
    10.09.2021 15:21 5517 0






    "Надрусан шофьор блъсна патрулка в Кършияка
    Арестуваха 62-годишен шофьор на лек автомобил „Опел“, блъснал патрулка. Инцидентът е станал вчера около 13.15 часа на ул. „Васил Левски“ мъжът. При отработване на произшествието било установено, че е под въздействие на наркотици."

    Ако имаше автопилот, вероятно щеше да обиколи патрулката, защото не е спряла по средата на магистралата.
  • 27 Не само Тесла блъска патрулки

    1 3 Отговор
    Ето и друга новина от 30-ти август тази година:

    Разсеян шофьор отнесе патрулка по време на огледите на мястото на катастрофата край Отманли, при която загина 29-годишен мъж.
    Инцидентът стана непосредственно преди разклона за парк Росенец.

    От началото на годината до сега само в България има поне два пъти повече блъснати патрулки, отколкото катастрофи на автопилота на Тесла, без да броим останалите катастрофи. Ето и една от началото на годината с фатален край:

    Около 20:45 ч. е получен сигнал за произшествие между селата Радево и Сокол. На място отива полицейски патрул, като при огледа колата на униформените е ударена от друга.

    В резултат на удара е пострадал полицейски служител. Той е транспортиран до МБАЛ-Сливен с тежки наранявания, където по-късно е починал.

    Патрулният автомобил е бил с включени светлини в специален режим на работа.

    Зад волана на колата, причинила катастрофата, е бил 39-годишен мъж от Стара Загора, който се е разминал с леки наранявания. Пробата му е отчела 0,68 промила алкохол. Задържан е.

    Коментиран от #28

  • 28 Логика

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Не само Тесла блъска патрулки":

    Не ти разбирам логиката, умрял от автопилот е по ИТ отколкото от собствената глупост ли?

    Коментиран от #29

  • 29 А твоята логика?

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Логика":

    Нема да умреш от автопилот не е най-голямата собствена глупост? Да знаеш че автопилота се справя само с 90% от ситуациите и въпреки това да оставиш живота си в негови ръце и въобще да не му обръщаш внимание какво прави си е чисто самоубийство чрез руска рулетка. Особено пък ако знаеш, че има почти 90% вероятност да се забие в спрял на магистралата автомобил независимо дали е пожарна или патрулка с включени светлини, да видиш светлините, да видиш че автомобила не се отклонява и да не хванеш волана си е стопроцентово чисто предумишлено самоубийство.

    Коментиран от #30

  • 30 Логика

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "А твоята логика?":

    Е явно ти не си човек а робот може би? Или клоун? Това е човешката еволюция, това е мозакът. Няма как да си фокусиран и да не правиш нищо, ти не можеш да го разбереш щото явно си марсианец.
  • 31 Логика та дрънка

    1 8 Отговор
    Тоест всички инструктори са самоубийци, така ли?

    След като не карат собственоръчно автомобила, оставят ученика, който се качва за първи път на автомобил да ги вози, а те дремят на седалката?

    Точно това е ролята на шофьора включил автопилота - да го обучава, точно както инструктора обучава новия шофьор. Автопилота използва невронна мрежа, която имитира човешкия мозък и се обучава по абсолютно същия начин, като се учи от грешките си, които биват поправяни от хората.

    Тоест докато шофираш на автопилот, трябва да си една идея по-съсредоточен, отколкото когато шофираш сам, точно както прави инструктора. Автопилота ще научи, че е направил грешка, независимо дали шофьорът ще я поправи или не. За шофьора обаче не е едно и също дали ще се забие челно със 100 километра в час в някоя патрулка или пожарна или ще поеме контрола върху волана и спирачките и ще ги заобиколи. Избора си е негов.

    Коментиран от #42

  • 32 Милен

    3 3 Отговор
    Аз пък си мисля, да не би шофьорът в случая да е карал без авто пилот и като се е забил да е набедил автопилота. Очевидно е и че патрулката стои не в аварийното платно а в лентата за движение. Което си е чисто самоубийство и е въпрос на време да те отнесе някой със или без авто пилот.
  • 33 DrivingPleasure

    8 1 Отговор
    Друсания никаквец е за затвора!!! Това е пълно безобразие! Системата е далеч от работеща, а му позволяват да я продава!

    Коментиран от #34

  • 34 Милен

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "DrivingPleasure":

    Не разбирам неприазамът ти към Мъск. Това е все едно шофьор на БМВ да се блъсне в патрулка и да ругаеш по шефа на компанията БМВ. Хората са ти го написали. Имаш го като екстра автопилота, но ти трябва да следиш постоянно какво се случва по пътя. Ми пусни си екстрата темпомат и се набий в някой и после обвинявай производителя. Да, двете нямат общо. Темпомата не може да спира за разлика от автопилота. Но в този случай ако шофираш ти и видиш светлините, няма ли да намалиш, независимо със или без автопилот шофираш. Виждаш извънредна ситуация. Пак казвам, това се случва на пътнито платно на магистрала, не в аварийната лента. По принцип нито полицая нито който и да било имат работа там, докато не дойде специалната кола за отбиване на движението. Явно е станало току що и не са се били изнесли още.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Komapak

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Милен":

    БМВ е отделна тема. Те са си диагноза при това тежка. Четете хора. Три години подред са на първо място по смъртни случаи в България. Не е съвпадение, нали? Единствената грешка на полицая виждам, че не обезопасил на по-голямо разстояние глупака с мерцедеса. А оня теслара колкото и да подскача е въпрос на време да бъдат забранени експериментите на друсания идиот.

    Коментиран от #36

  • 36 РЗС

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Komapak":

    с бмв има най-много катастрофи, защото бмв е най-доброто съотношение кола-цена, обезценява се най-много и има достатъчно коне и екстри да се претрепеш. Като добавим, че повечето коли по бг пътищата са в неизправно състояние и бутат по една десятка майка на тгп-то си е рецепта за произшествия. Аз живея в УК и тука, ако добарат гараж, че те е пуснал с нещо в неизправност, направо го затварят, не се обясняват, собтвеника си губи лиценза на момента. Остави, че карат и десетки години по-нови автомобили, но и са винаги с читави гуми, спирачки и тн, защото на годишния преглед гледат да не минеш, та да има работа за гаража. Та бмв-то е просто най-доброто съотношение цена качество, коя друга кола може да е 300 коня и да е 5000 лева? Мда, никоя. Ако мерцедес слагаха по-нормални цени, щяха да гъзареят и да се трепят с тях повече, не само гастербайтърите от чужбина(циганора)
  • 37 Темпомата също е автопилот

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Милен":

    Набийте си го в главата! Следващото му ниво е адаптивния круиз контрол. След това идва автопилота на Тесла. Има още няколко нива, да измине, за да може да управлява автомобила самостоятелно и да носи пълна отговорност. Дотогава отговорността е все едно си включил темпомат - пълната отговорност е на шофьора.

    Коментиран от #38

  • 38 Turbo

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Темпомата също е автопилот":

    Колкото и да се пънеш,катастрофите с автопилот на Тесла продължават.Извода си го направи сам.

    Коментиран от #40

  • 39 някой

    5 0 Отговор
    Тесла ма още много да учат от европейските ,азиатските производители.Да не говорим че дизайна им е от 90 те на миналият век.
  • 40 Тоа пък

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Turbo":

    Ти не разбра ли, че ще продължават винаги? Просто ще са по-рядко. Целта е да изминават 10 пъти повече километри без катастрофа, отколкото когато шофира човек. Тоест да са "само" 10 пъти по-безопасни.

    Няма съвършена система, която да предвиди всичко.
  • 41 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кой е казал че е готово?":

    Една грешка на автопилота и след миг е станала белята. Ти няма да можеш да реагираш за толкова малко време, че да спреш грешното действие на автопилота и да избегнеш ситуацията. Или се вгражда напълно надежден автопилот, или изобщо не се вгражда.
  • 42 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Логика та дрънка":

    Хахахаха изкара логика. Ако всички шофьори трябва да следим реакциите на автопилота, както инструкторите следят курсантите си, значи всички шофьори трябва да минем обучение и за инструктори. А да не ти казвам, колко по-натоварващо е такъв вид шофиране, отколкото ако ти си караш сам колата. За пореден път доказа, че кола не си карал никога.

    Коментиран от #43

  • 43 Защо ми повтаряш думите?

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    По-умен ли се чувстваш така? Самоцитирам се " Тоест докато шофираш на автопилот, трябва да си една идея по-съсредоточен, отколкото когато шофираш сам, точно както прави инструктора."

    Като не те кефи да си инструктор, просто не си включваш автопилота. Не е задължителен. Обаче след като абсолютно целенасочено си го включил и знаеш че си бета тестер, абсолютно цялата отговорност е твоя.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Защо ми повтаряш думите?":

    За хората желаещи да шофират има шофьорски курсове.Който издържи получава свидетелство за правоуправление.Ако автопилота на Тесла се яви на изпит по кормуване,ще бъде скъсан и никога няма да получи свидетелство.Колко години ще се обучава този автопилот?То и най некадърния човек щеше да го вземе този изпит за това време и да получи правото да кара кола.

    Коментиран от #46

  • 45 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Защо ми повтаряш думите?":

    За какво ти е автопилот, който да те натоварва повече, докато го следиш, да не направи някоя грешка?
    И защо да плащаш пари и за него, понеже и той трупа към цената яко доларес?

    Коментиран от #47

  • 46 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Накрая Мъск ще постъпи като неграмотен индианец от маалата и ще си купи книжка.Ще си плати където трябва и неграмотния автопилот ще се узакони.

    Коментиран от #49

  • 47 Колко пъти трябва да ти се повтаря

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Имам чувството че вие наистина се нуждаете от две години повторения на едно и също нещо, за да го разберете накрая. Първо никой не те кара да си купуваш какво full self driving опцията, а хардуера ти е безплатен и включен в цената на самия автомобил. След това никой не те кара да си включваш автопилота, ако го чувстваш натоварващо, ако не желаеш да участваш в обучението му. Можеш да изключиш тази функция въобще и никога да не я ползваш. Ще останат включени само задължителните помощници, като вероятността те да се включат е равна на вероятността да ползваш airbag.

    Не можеш ли да разбереш втора година че автопилота се ползва по желание само по желание и никога не се включва сам? С включването му, поемаш още по-голяма отговорност отколкото при самостоятелно шофиране, защото много точно ясно и категорично е заявено че той не може да се справя с всички ситуации и ти си отговорен за всяка негова грешка. Тоест от него се очаква да прави грешки и това колкото и да е нежелано, не е нищо нередно неочаквано или малко вероятно. Точно обратното е - има голяма вероятност автопилота да сгреши, като засега слабото му място е, че при висока скорост не може да различи на 100% спрели обекти в платното за движение. Над 90% от катастрофите са точно по този начин. За стотен път повтарям че всеки който го знае и остави автопилота самостоятелно да заобиколи спряла по средата на магистралата патрулка или пожарна е чист самоубиец. Това е все едно ти да тръгнеш да изпреварваш

    Коментиран от #48

  • 48 Топки

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Колко пъти трябва да ти се повтаря":

    Тоест да имам топки и да не ги ползвам:)). Ти май наистина не ги ползваш, предпочитах меките чаршафи.
  • 49 Ти не разбра ли втора година

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Дори след като се узакони автопилота ще продължи да прави катастрофи. Разликата е единствено че ще ги прави 10 пъти по-рядко от човек. Тоест ако си от добрите шофьори, вероятността да катастрофираш ще е по-малка отколкото на автопилот, но за над 50% от шофьорите ще е по-безопасно да пътуват на автопилот, вместо да шофират. Дори след пето автопилота стане 10 пъти по-добър от човек, пак ще е трудно да бъде узаконено напълно самостоятелното за шофиране и ще трябва да минат години на тестове, при които шофьорът продължава да бъде отговорен и преди да може да се произвеждат автомобили без волан и педали. Идеята ви че ей сега още утре ще бъде узаконен автопилота и още в други ден ще се премине към 100% електромобили по пътищата са само в сферата на мечтите и в това вярвам само хората които вярват в дядо Коледа и други подобни чудеса. Това са процеси които ще отнемат десетки години и сега просто им се поставя началото.