Last news in Fakti

29 Декември, 2021 12:00 4 269 13

Повече мощност и задно предаване или по-малко мощност и 4х4? (ВИДЕО)

  • porsche 911-
  • 992-
  • gt3-
  • gt2 rs-
  • carwow

Кое е най-бързото Porsche 911 на 402 метра?

Повече мощност и задно предаване или по-малко мощност и 4х4? (ВИДЕО) - 1

Пореден епизод на CarWow ни представя няколко подобни модела с различна мощност, различно тегло и различни задвижващи колела. В тестовете за старт от място, доускорение от 80км/ч и тест на спирачките днес се изправят Porsche 911 992 Turbo S, 911 992 GT3 и върховото 911 GT2 RS от поколение 991. Те ще ни покажат дали по-мощната кола със задно предаване може да се мери с по-"слаба" кола, но със задвижване на четирите колела или пък балансът между тегло и конски сили е най-важен в конкретните дисциплини.

Повече мощност и задно предаване или по-малко мощност и 4х4? (ВИДЕО)

Започвайки със стандартното Turbo S, то разполага с 3.8-литров боксер с 650 конски сили и 800 нютон метра максимален въртящ момент. Задвижването се предава към четирите колела, а трансмисията е автоматична с 8 предавки. Теглото е 1640 килограма.

Повече мощност и задно предаване или по-малко мощност и 4х4? (ВИДЕО)

По-старото GT2 RS също разполага с 3.8-литров боксер, но с увеличена мощност от 800 конски сили и намален въртящ момент от 750 нютон метра. Задвижването тук е единствено задно, а трансмисията разполага с една предавка по-малко. Теглото тук е 1470 килограма.

Повече мощност и задно предаване или по-малко мощност и 4х4? (ВИДЕО)

Последното Porsche във видеото днес е 911 GT3, което се задвижва от атмосферен 4.0-литров боксер с 510 конски сили и 470 нютон метра, отново предаващи се единствено към задните гуми. Трансмисията и тук е автоматична със 7 предавки, а теглото минималните 1435 килограма. Вижте видеото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    22 1 Отговор
    и аз така се чудя какво порше да си избера

    Коментиран от #3

  • 2 смех

    3 18 Отговор
    Най смешното е че колкото и да ги напъват пак не могат да свалят под 10 сек на 400м.Но с кпд 30% толкова

    Коментиран от #4

  • 3 Кой пък си избира автомобила

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    Кой си избира автомобила по ускорението? Това е някаква мания на Теслсрите. Никой в реалния свят не се избира автомобила по този показател. Особено поршетата.

    Ако турбо някога си купи porsche, ще продължи да си го кара по магистралата с 90 километра в час като сегашната си баничарка, за да му пази двигателя.

    Това ускорение до 100 и четвърт миля са дисциплини измислени специално за Тесла според инженерите по ДВГ пишещи тук

    Коментиран от #11

  • 4 КПД няма значение

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "смех":

    Важни са конските сили и теглото, както и сцеплението. От КПД зависи единствено и само колко гориво ще ти харчи автомобила за всяка конска сила.

    Коментиран от #6

  • 5 Съдията Дред

    22 1 Отговор
    Повече мощност и задно предаване, съчетани с някои родни задкормилни устройства, представлява заплаха за крайпътните дървета и стълбове, както и за всички на пътя.
  • 6 факт

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "КПД няма значение":

    Не мое свали под 10

    Коментиран от #8

  • 7 Джуган

    5 8 Отговор
    Истинското Порше е малко, леко, със задно разположен двигател, задно предаване и кръгли фарове.
  • 8 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    Не може. На 4 такта, само един е работен, какво искаш? Зависи от въздуха как е (топъл студен), от горивото, от бензиновата помпа, от искрата, от генерацията, от вакуума, от филтрите и куп други фактори. При Тайкана всичко това отпадна от раз.

    Коментиран от #12

  • 9 Ауди с4

    4 3 Отговор
    Преди година на драга в Кондофрей едно виолетово ауди 100 на Heed Auto направи около 10сек. Питах го човека какво е и ми каза че си е с 1.8 двигателя , турбо до около 400коня, НО е куатро и с малки колела. Тоест хем захапва асфалта и не превърта като едноосно задвижване, хем малката обиколка на колелата ( джанта плюс гума) дава ускорението. Това е печелившата комбинация за рязък старт.

    Коментиран от #10

  • 10 YAMAHA

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ауди с4":

    Това ауди е около 800 коня а Широкото е около 1200
  • 11 Драг

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой пък си избира автомобила":

    Четвърт миля е типично американска дисциплина. Никой не тръгва от място фа се гони и не кара само четвърт миля това е някакъв абсурд. За състезания си има писти които се предпочитат в Европа. Да направиш кола за писта е много по-трудно отколкото за драг затова и Американците обичат драга.
  • 12 Забрави

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Така е":

    Отпада ама си зависим от батерията, всяка разлика в работната температура променя резултата. Също като падне батерията и мощноста почва да пада.

    Коментиран от #13

  • 13 Така е!

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Забрави":

    Като падне батерията, пада и ускорението и от 3,57 секунди ускорение до 100 за Тесла модел 3 при 90% заредена батерия, при 20 процента вече започва да се движи съвсем флегматично, но все още спортните автомобили които ускоряват по-бързо до 100 продължават да се броят на пръстите на ръцете ти, защото дори тогава ускорява за 3,81 секунди. Ама като сте почнали да издребнявате!

    Топло-студено, заредена-разредена батерия Тесла е чук и ускорява зверски!