Last news in Fakti

8 Март, 2022 11:11 6 997 15

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

  • hummer-
  • humvee-
  • hmmwv-
  • американска армия-
  • военен всъдеход

Този автомобил е роден през далечната 1984 година и се нарича HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle)

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия - 1

Трудно е да се намери човек, който да не знае нищо и никога да не е виждал бруталния американски всъдеход Hummer. Днес тази кола е по-разпространена в следващите си версии, които са по-полирани и тунинговани, като разполагат и с далеч повече пластмасови части. А преди три десетилетия бруталният всъдеход впечатляваше публиката изключително със стоманени мускули.

Трябва да започнем с факта, че всеки Hummer, който срещаме на пътя, е „жалък подобие“ по отношение на истински армейски всъдеход. Между другото, последният изобщо не е Hammer, а се нарича Humvee. Това е и основният всъдеход на съвременната американска армия.

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

По-конкретно този автомобил е роден през далечната 1984 година и се нарича HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Но тъй като дори и американски морски пехотинец ще се оплете в такова съкращение, масата войници бързо започват да наричат всъдехода с прозвището „Хъмви“ или на английски Humvee.

Гражданската версия на армейската кола, официално произведена под марката Hummer, е родена едва през 1992 година. Тя става популярна след в Съединените щати след операцията „Пустинна буря“ през 1991 г. Именно тогава Пентагонът и хората от американската телевизия превърнаха войната в истинско шоу, правейки отличен PR на американската армия и респективно на основните превозни средства. Humvee взе пряко участие в събитията в Ирак.

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

Така несъзнателно се получи страхотна рекламна кампания. Между другото, именно „Пустинна буря“, която в крайна сметка иронично получи прякора „Война по телевизията“, в много отношения реабилитира образа на американската армия в очите на американското население след социалната травма, причинена от войната във Виетнам.

Но историята на Humvee започва през далечната 1979 година, когато Пентагонът обявява конкурс за създаване на нов армейски всъдеход. Тогава в състезанието взимат участие всички водещи американски автомобилни предприятия. В крайна сметка обаче победител се оказва производителят AM General, за който се смята, че предлага най-рационалния дизайн и съотношението цена-качество.

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

Автомобилът наистина се оказва солиден и отговаря на всички изисквания на Пентагона. Включително Humvee може да се скача с парашут от въздуха. Превозно средство с задвижване на всички колела може да изпълнява функциите на десант и средство за огнева поддръжка.

Към днешна дата Humvee вече е оцелял в три поколения и е представен в няколко десетки модификации. Всъдеходът е оборудван с двигатели Chevrolet V8 или Detroit Diesel V8. Максималната скорост на машините от трето поколение достига 113 км/ч. Товароносимост - 3 тона. Разходът на гориво е от 16 до 23 литра на 100 км.

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

В същото време обемът на резервоарите е само 94 литра. Днес всъдеходите използват 4-степенна хидромеханична автоматична трансмисия. Иначе истинското армейско превозно средство Humvee замени всъдеходите M151, които са на въоръжение в американската армия от 1959 година.

HMMWV се използва от щатските военни и до днес. Основните оператори са американската армия и морската пехота (армията се подчинява на Сената, корпусът - директно на президента на САЩ). Все още не се говори за сваляне на всъдехода от въоръжение, въпреки че от 2015 г. морската пехота търси замяна на всъдехода с нещо по-надеждно и модерно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    16 9 Отговор
    Тези не фалираха ли?

    Коментиран от #8

  • 2 Чичо

    17 7 Отговор
    Тенекия.
  • 3 Ракитово

    20 7 Отговор
    Кошница

    Коментиран от #11

  • 4 един от многото

    14 8 Отговор
    При стълкнвение с РПГ или Стингър , от чук става в разпадаща се наковалня!
  • 5 Гудериан

    26 8 Отговор
    Автоматична скоростна кутия в бойна машина е истинска глупост! Никаква ремонтопригодност в бойни условия. Но от друга страна предимство при джендъри които не могат да превключват скорости.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Ррр

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гудериан":

    Ремонтопригодност.....бъркаш Хамър с УАЗ
  • 7 Yaze

    9 2 Отговор
    Интересно, че в България му викат хамър, демек чук. Пък то е съвсем друго.
  • 8 Морския

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Няма как другарю ,това не е лада а едно друго много лошо нещо
  • 9 Морския

    3 1 Отговор
    Няма как другарю ,това не е лада а едно друго много лошо нещо
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Морския

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ракитово":

    Не можала да стигне гроздето лисицата ,и казала че е кисело хахахахахахаха
  • 12 Това беше

    7 2 Отговор
    Какво трябва да знаем.Пишете сега и какво не трябва да знаем.
  • 13 И аз

    1 1 Отговор
    Пишете за трансмисията, че е в купето, не отдолу
  • 14 И аз

    0 0 Отговор
    Сега има и друг автомобил, Oshkosh нещо такова
  • 15 веселин

    1 0 Отговор
    "Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъде ход на американската армия " че е" легенда " защото е Американски и е пълен боклук защото е Американски .