Last news in Fakti

9 Май, 2022 09:18 12 131 8

Защо през пролетта и лятото е опасно да използвате зимна течност за чистачки

  • зимна течност за чистачси-
  • лятна течност за чистачки-
  • съвети

Основните причини са две

Защо през пролетта и лятото е опасно да използвате зимна течност за чистачки - 1

С настъпването на пролетните горещини много шофьори продължават да използват незамръзваща „зимна“ течност за чистачките на предното стъкло, която не е била използвана през зимния сезон. Защо това не трябва да се прави, ви разказваме сега.

Факт е, че основата на всяка "зимна" течност от този вид има или изопропилов, или метилов алкохол, като и двата алкохола са отровни. Метанолът е по-опасен и е забранен за използване, но въпреки това има продукти с наличието на такова вещество на нашия пазар.

Изопропанолът също е опасен, но не толкова. Дори ако по-малко опасният изопропанол, който е по-разпространен сред незамръзващите препарати за чистачки, остане в резервоара в края на зимния период, се оказва, че водачът продължава да диша нездравословните му изпарения всеки път, когато използва пръскалките. А през топлите месеци на годината, те са значително повече.

Добре, през зимата това е необходима мярка, трябва да се примирите с вредата за здравето. Защо да дишате обаче отрова през лятото? Освен това, "незамръзващите" течности, като правило, имат по-силна и гадна миризма. И накрая, съставът на "зимната" течност за чистачки не е подходящ за използване през лятото.

Всъщност през топлия сезон замърсителите по стъклото са различни, отколкото тези през зимата. Например насекоми, частици битум, омекотени от слънцето, цветен прашец и т.н. Тези замърсители ги няма през зимата и поради тази причина "лятната" течност за чистачки ще ги изчисти по-добре.

По този начин стигаме до заключението, че ако дърветата вече са покрити с първите листа и в резервоара за течността за чистачки на колата ви има вещество, предназначено за зимна употреба, не бъдете алчни, отървете се от него. Това става с непрекъсната струя от дюзите, а след това си налейте "лятна" течност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    56 0 Отговор
    отново комерсиални публикации, противоречащи на "зелената сделка".
  • 2 Пиянка

    34 1 Отговор
    Аз я пия редовно.
  • 3 Карам бричка

    28 2 Отговор
    Откакто ми съставиха акт за употреба на алкохол не ползвам зимна течност.
  • 4 Пепи

    21 1 Отговор
    Аз слагам слаба ракия - много добре чисти :)
  • 5 Аааа...

    15 3 Отговор
    Пари не давам! Водичка, веро и лимонтозу. Пени се ама чисти.
  • 6 раТко хиперкара

    14 0 Отговор
    А бе Радко, що не си стоя на село ве!
  • 7 Като не им харесва - вратата и пътя...

    2 2 Отговор
    Аз няма да плащам акцизите на тези с претенциите. Като не им изнася да сменят попрището. Можем и без тях, дори смятам, че ще сме по-добре. Правилно е постъпил Кирчагата. Не го одобрявам вече, но на бялото няма да кажа черно и на правилната му постъпка няма да кажа, че е грешна!!!
  • 8 Извинете, този коментар не беше за тук

    4 1 Отговор
    Извинявам се , обърках, без да искам :)