Last news in Fakti

5 Април, 2022 10:22 2 654 4

Топ 10 на световните автомобилни пазари

  • автомобили-
  • продажби-
  • 2021
Топ 10 на световните автомобилни пазари - 1

През 2021 година глобалните продажби на нови автомобили са нараснали с 5% до около 82.1 милиона превозни средства (включително леки автомобили, микробуси и лекотоварни превозни средства). Но това все още е показател, който е под нивата преди пандемията (89.6 милиона продадени превозни средства през 2019 година).

Китай остава водещият автомобилен пазар в света с 26.3 милиона продадени превозни средства през 2021 година, според статистика, показана от изданието motor1. Освен това този пазар е с 4% ръст в сравнение с 2020 г. и с 6% повече в сравнение с 2019 г.

На второ място е пазарът на САЩ, където са закупени 15 милиона нови коли (4% повече спрямо 2020 г.). Между другото, през 2019 г. в САЩ са продадени 17 милиона коли. Третото място принадлежи на японския пазар, където са продадени 4.4 милиона превозни средства (3% по-малко от 2020 г. и 14% по-малко от 2019 г.).

Топ 10 на световните автомобилни пазари

А сега нещо любопитно. Русия не влиза в топ 10. С продажби от 1 милион 667 хиляди автомобила през 2021 г. Канада изведнъж се появява пред руския пазар, където са продадени 1 милион 558 хиляди автомобила. По някаква причина Канада се оказа и с по-високи показатели в рейтинга от Италия, чийто пазарен показател е 1 милион 641 хиляди продадени коли.

Ако вземе предвид само продажбите на нови автомобили в Европа, то най-много автомобили на Стария континент са продадени на пазара в Германия. Втората позиция е за Франция, а тройката се допълва от Великобритания. Русия е четвъртата автомобилна сила в Европа.

Топ 10 на световните автомобилни пазари


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    12 0 Отговор
    А пък нашия пазар е на първо място по продажби на уникати стопанисвани от немски пенсионери и италиански лекари.

    Коментиран от #2

  • 2 Пров си

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    но от няколко години пазара ни започна да се залива също от щатски и канадски автомобили управлявани от водачи мъчещи се да установят пола си.
  • 3 Сега разбрахте ли?

    4 2 Отговор
    В темата за продажбите на Тесла ме питахте къде Тесла ще продава всички тези автомобили? Ами само Китай, Щатите и Европа са към 60 милиона пазар от общо 80 милиона и смятат до 2030-35 година да минат на електромобили.

    Ето ви един 60 милионен пазар, за който никой освен Тесла няма готовност за масово производство. Тук-там има само спорадични напъни заради политически натиск за замазване на очите без много ентусиазъм.

    Хич няма да се учудя през 2030 година тест на наистина да продава 20 милиона годишно и въпреки това да има огромен недостиг на електромобили и материали за батерии.
  • 4 така е

    6 1 Отговор
    Е опорката ,че Рассия е голям и важен пазар падна.Малък пазар е и от липсата му огромните печалби на световните производителите, пак ще са огромни.А интересна е информацията, че даже много голяма част от хранителните стоки в Империята на злото са внос от империализма.Въобще собственото производство на продукти е малко и некачествено.Сходна икономика с едни държави с много слънце и петрол.