7 Април, 2022 13:20 3 391 12

Новата Honda Civic Type R постави рекорд още преди своя дебют (ВИДЕО)

  • honda-
  • civic-
  • type-r

Хечбекът постави рекорд на писта Suzuka в Япония

Новата Honda Civic Type R постави рекорд още преди своя дебют (ВИДЕО) - 1

През последната половин година Honda успешно подгрява публиката за премиерата на може би най-интересния модел в своето портфолио – Honda Civic Type R. До премиерата на модела остават още няколко седмици, но това не попречи на маркетинговия отдел на марката да разпространи още едно интересно видео с участието на хечбека.

Новата Honda Civic Type R постави рекорд още преди своя дебют (ВИДЕО)

Type R успя да запише нов рекорд още преди своя официален дебют като подобри времето на японската писта Suzuka за коли с предно предаване. Хотхеча успя да се справи с трасето за време от 2:23.120 минути, което е с близо 1 секунда по-малко от това на актуалния към момента Type R.

Пистата най-вероятно е добре позната на геймърите, които са „въртяли“ безброй обиколки на нея с различни виртуални коли и макар някои от тях да успяват да вземат по-бързо трасето, то трябва да се отбележи, че новият Civic се справя отлично със задачата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jap

    28 7 Отговор
    С нетърпение очаквам коментарите на VAG сектата и BMW тифозите.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Годфри

    4 24 Отговор
    Че една секунда подобрение е просто нищо !
    "Великата" новина !
  • 3 Притежател

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Уловката е че става въпрос за клас предно предаване. Което означава че Сивика го сравняват с Голф, Форд Фокус, Сеат Леон.
    Мерцедес, БМВ и Ауди са в други категории- за двойно или задно предаване.

    Коментиран от #5

  • 4 gost

    7 5 Отговор
    Хонда изостават, няма вече "hot hatch" който да не е 4х4. Трябва да мислят по въпроса сериозно.
  • 5 jap

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Притежател":

    GOLF R е 4х4 но и предишния TYPE R го биеше с много.
  • 6 smeh

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "jap":

    Е какво да кажем, освен честито за рекорда. Хондичката е добра в завои и ще наказва 2-тонните Ни немски шлепове на планинско. Ако това е целта да се докажеш в някакъв аспект пред немския премиум тук Хондата определено печели. Обаче, не забравяйте, че над 90% от шофирането е градско по светофари + магистрала. А там чичкото с SQ7-цата само набива кикдауна и изобщо не разбира дали се режеш или не.

    Коментиран от #7

  • 7 SQ7

    1 12 Отговор

    До коментар #6 от "smeh":

    И какво тогава ми го хвалиш този кош? В Какво е добър? На завои не става, а както ще видиш в един стар клип, на който Мат Уотсън е все още млад, нито може да ускорява като хората, нито да доускорява, нито да спира, а за ускорение до 100 и четвърт миля, да не говорим.

    А конкуренцията вече има и доста по-добри модели отколкото тогава.

    Коментиран от #9

  • 8 И идва

    5 15 Отговор
    Меган и край на радоста
  • 9 smeh

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "SQ7":

    Не знам ти каква кола караш, че да казваш на SQ7 кош, и че под 5 секунди до 100км/ч за теб не е ускорение. Но идеята ми беше, че в ежедневието 4х4 тежък дизелов джип, който няма претенции за каквито и да е рекорди се оказва по-бърз от спортен Сивик. Това не прави Хондата лоша, а просто много нишова. Но свят широк, хубаво е да има от всичко - за всеки вкус.

    Относно клипа с Теслата - 0.1сек разлика и по-висока терминална скорост за SQ7-цата - ще те оставя сам да познаеш какво ще се случи, ако състезанието продължи.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Терминатор

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "smeh":

    Май пропусна, че този клип е много стар и от тогава много вода изтече за Тесла, за разлика от SQ7, който не е помръднал технически оттогава насам и няма реални шансове за промяна.

    Не знам за каква терминална скорост говориш, но днешния модел на Тесла модел Х минава четвърт миля за под 10 секунди с над 230 км в час.

    Стотина километра в час за 2,5 секунди, което е точно два пъти по-бързо от 5,1 секунди и разликата не е само 0,1 секунда, а цяла вечност.

    Тоест ако минеш на магистралата със 100 километра в час покрай някоя такава спряла Тесла, която тръгне от място когато минеш покрай нея, а ти настъпиш газта докрай, след 15 секунди вече ще те е задминала
    и ще и гледаш стоповете, а ти продължавай да повтаряш мантрата терминална скорост, терминална скорост, терминална скорост и да ВЯРВАШ.

    Освен това вече е по-лека и има по-добри спирачки, а още предишната спираше по-добре от Аудито.

    Сигурен съм, че и на писта ще е по-добра.

    Та идеята ми е че... сигурен съм че схващаш идеята.

    Винаги има по-добър автомобил в нещо, така че не се подигравай на хондата, която поне е най-добра в нещо си, заразлика от аудито, което не е най-добро в нищо, без да казвам, че е лош автомобил.

    Коментиран от #11

  • 11 smeh

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Терминатор":

    Идеята отдавна съм ти я схванал - да промотираш Тесла като еталон за ускорение. Само не знам защо ми приписваш думи, че обиждам Хондата, като я наричам нишова? Нима SQ7-цата също не е нишова с напомпания дизел под капака? Това обида ли е? Има къде, къде по-бързи СУВ-та от нея, но мислиш ли, че собствениците им подскачат като ужилени?
    За прогреса със същата сила в Германия могат да кажат, че електричките изобщо не са мръднали откъм максимална скорост и че се пречкат на дизелите по Аутобаните. За еквивалентните версии с бензинови двигатели изобщо няма да коментираме, че там 300км/ч ги нямат за нищо. Така, че силните козове не са само от страната на тока. Прогреса си е прогрес, но не бързай да заклеймяваш.
    Затова и поздравих Хонда ентусиастите с рекорда. Защото човек който се е наситил да раздава газ по светофарите през седмицата, се качва на нея отива в планината, и след всеки завой не може да си свали усмивката от лицето - различен тип емоция, която никой от 2-та "по-бързи в ежедневието" джипа не могат да доставят.
  • 12 Хонда

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "smeh":

    Ти май не си карал хонда мой човек.Карай си коша ауди и не коментирай истинските коли.