Last news in Fakti

7 Август, 2023 09:32 4 362 10

Болид от Ф1 срещу хиперкари на драг (ВИДЕО)

  • драг-
  • rimac-
  • nevera-
  • mcmurtry-
  • болид от ф1
Болид от Ф1 срещу хиперкари на драг (ВИДЕО) - 1

Блогърите от Carwow организираха поредното интересно автомобилно състезание, в което участници са болид от Формула 1 и хиперкарите Rimac Nevera и McMurtry. Авторите на канала Carwow доста са свикнали да се състезават по права линия с участието на най-необичайни автомобили, но този път блогърите определено надминават себе си.

Мощният шосеен електрически автомобил Rimac Nevera, състезателният болид Red Bull Racing от Формула 1 и иновативният електрически автомобил McMurtry се събират в едно състезание. Резултатът е едно от най-зрелищните и динамични драг състезания сред всички от проекта Carwow.

Едноместната електрическа кола McMurtry тежи само 1000 килограма и е оборудвана с два електрически мотора с около 1000 конски сили мощност, както и невероятна вентилаторна система, която помага за генерирането на 2000 килограма притискаща сила! В резултат на това ускорението е зашеметяващо, но все пак има един нюанс - максималната скорост е ограничена само до 240 километра в час.

Rimac Nevera, хиперавтомобил с 1 914 конски сили, задвижван от четири електрически мотора, осигуряващи въртящ момент от 2 360 Нм, тежи впечатляващите 2 300 килограма благодарение на батерията си от 120 киловатчаса, което прави пътния модел най-тежкият участник в надпреварата.

А най-необичайният е Red Bull RB8 - болидът от Формула 1, който през 2012 г. донесе третата световна титла на германеца Себастиан Фетел. Автомобилът е оборудван с 2.4-литров атмосферен V8 двигател от Renault с мощност 800 конски сили, който при тегло от около 700 килограма придава на автомобила впечатляваща динамика. Какво се случва, когато тези три автомобила се изправят един срещу друг - вижте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 карчи

    3 1 Отговор
    Тая "въшка" McMurtry е много яка 😉 Плод на един изгонен от Ф1 конструктор и една забранена във Ф1 технология!
    Цена от 820 000 £😉

    Коментиран от #2

  • 2 РЗС

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "карчи":

    Може ли повече информация за защо е забранена технология? Стана ми интересно, защото това направо размазва всичко на пътя дори и ф1

    Коментиран от #3

  • 3 Отг.

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЗС":

    Brabham BT46B – the fan car - F1 болида с вентилатор, който понижава налягането под колата и създава притискаща сила към асфалта.

    17 юни 1978, Гран При на Швеция. Легендата Ники Лауда скача в Брабъма и Марио Андрети в Лотуса започва да протестира: Това е като проклета голяма прахосмукачка, която ти хвърля мръсотия и боклук с адска скорост!
    В състезанието Дидие Пирони разлива масло, но Ники Лауда продължава да лети по хлъзгавата писта, задминава Андрети like a boss от външната страна на завоя и финишира с половин минута пред втория.

    Конкуренцията вижда огромна заплаха в тая технология и впоследствие тя е забранена.

    Ники Лауда споделя, че карането на такъв болид е мъчително за шофьора, заради огромните центробежни сили. Че давайки газ в средата на завоя, болидът се държи като на релси и за да се взимат завои като шампион вече е достатъчна аеродинамика, а не шофьорски умения.

    По принцип каквито и коли да са, ако ще и 6 хил. коня, все са ограничени от сцеплението на гумите с асфалта. Такива технологии като тази и SpaceX пакета в Roadster 2 (дюзи с нагнетен въздух за хипер ускорение и реактивен контрол в завой при опасност от излизане от пътя, вероятно и отпред за подпомагане при екстремно спиране) вече пренасят колите в съвсем друго измерение. Това във физиката си е реактивна тяга, без значение, че няма реактивни двигатели, а флуид под налягане.

    Коментиран от #4

  • 4 Поправка

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отг.":

    Лауда повежда след грешка на Андрети, който по-късно и отпада заради технически проблем….
    Иначе разликата с 1-та позиция в тренировките на Андрети и най-бързата обиколка на Лауда в състезанието е 2 сек в полза на Андрети….
    По-прост и ефективен и
    е метода със страничните престики, създавайки зона с ниско налягане под колата, т.нар. ground effect….
  • 5 Атмосферка

    5 0 Отговор
    от сезон 2012 в ръцете на ентусиасти с/у 10-на години по-нови електровози…. много силно сравнение….
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.