Last news in Fakti

4 Юли, 2022 12:09 13 900 47

Дизелово BMW 7 Series измина над 1600 километра с един резервоар (ВИДЕО)

  • bmw-
  • 7 series-
  • дизел

Конвенционалните двигатели все още имат живот

Дизелово BMW 7 Series измина над 1600 километра с един резервоар (ВИДЕО) - 1

През последните години ви разказваме за различни електромобили, които се опитват да изминат максимално много километри с едно зареждане, за да докажат, че могат да се сравняват с колите с конвенционални двигатели. Днес ще ви разкажем за един опит на британски ютубър, който се опита да постави рекорд с дизелова лимузина от марката BMW.

Джо Ахилес успя да измине точно 1651 километра с един резервоар с предпоследното поколение BMW 730d. По план той трябва да измине разстоянието от Лондон до Мадрид през Франция. Това са повече от 1600 километра, каквато е и целта на експеримента. Джо тръгва с пълен резервоар от Лондон и пристига с оставащи малко над 150 километра пробег в Мадрид, след преход от 22 часа и половина.

Колата във видеото е BMW 730d, както вече споменахме с 3.0-литров дизелов редови шестак. Моторът е познат още с кодовото означение В57 и генерира 261 конски сили и 620 нютон метра, които макар да не дават върхово изживяване с лимузината, все пак могат да доставят изключително нисък разход на гориво. Трансмисията е автоматична, а въртящият момент се предава единствено към задните гуми.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 24 Отговор
    Да разбирам че са му сложили резервоар 200литра/варел/

    Коментиран от #44

  • 2 една малка подробност

    36 2 Отговор
    Колко литра му е резервоара?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Никой

    57 5 Отговор
    Имам такава, но 740LD xDrive, резервоара е 73литра. Обаче има една настройка на колата eco pro която позволява да се кара по инерция и да изключва скоростната кутия и двигателя работи на празен ход. На магистралите с един резервоар минавам към 1200км при скорст 130 на автопилот. Тогава ми дава и километри по инерция около 180км, че съм изминал. Моята е xDrive разхода е повече, само с задно и един човек, без багаж със скорост 100 примерно може и да даде 1600км пробег. Междудругото като съм сам на дълъг път при 120км/h ми дава разход 5.1/100км
  • 5 Фер

    22 2 Отговор
    карал е с 90-100 ..иначе не виждам начин да достигне подобни стойности.. на 110-120 съм изминавал 1250-1300 на климатик със същия модел БМВ. резервоара при някой е 70 л при други е 80л, като 80л резервоар може да си го поръчаш допълнително

    Коментиран от #6

  • 6 Елементарно Уотсън

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Фер":

    1600 км за 22 часа шофиране са средна скорост 72 км в час и 4,5 литра на 100 за 80 литров резервоар.

    В предишните мнение имаше двама собственици на такива автомобили и ще ти кажат, че при 100 километра в час средна скорост не могат да постигнат такъв разход на гориво.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голямата работа

    15 19 Отговор
    Е Tesla пък вдига 350 километра в час. Е и?

    И двете постижения са нещо, което никой не се нуждае от него в практиката.

    99,9% дори не са се возили с 300 километра в час, а 50% от хората дори с 200.

    Но почти 100% от хората не са шофирали 1600 км или 22 часа без да спрат дори за десетина минути.

    Само след десетина години никой няма да се интересува колко е пробега с едно зареждане на електромобилите, когато зарядните станции станат повече от бензиностанциите и времето за зареждане е десетина минути на дълъг път и електромобила изчаква след зареждане собственика да си изпие кафето и да иде до тоалетна, а не собственикът да чака електромобила да се зарежда.

    При избора на автомобил хората ще се интересуват колко струва и колко им излиза изминаването на километър в дългосрочен план. Май ще спрат да се интересуват дори от ускорението, което ще е толкова бързо за всички автомобили, че също ще е безсмислено да се споменава или сравнява, защото рядко някой ще се възползва от него в пълния му размер.

    Коментиран от #14, #22, #38

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Батко Златко

    31 1 Отговор
    Да зареди на Петрол и да ми се обади кога пак ги мине тези километри.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    18 0 Отговор
    Е и на газ е много по евтино
  • 14 гост

    8 28 Отговор

    До коментар #8 от "Голямата работа":

    Същата Тесла дето вдига 350 , за което тая не може и да мечтае , да не говорим за ускорението , при тази средна скорост "гори" ПОД 20 квтч /100 км !! Което дори на суперчарджър е под 5 лв /100 км !!! А тази дори с 5 на сто , при 2 евро нафта е 20 лв на 100 , ЧЕТИРИ ПЪТИ повече !! Като ти сметна и масла , филтри и всички останали глупости ще стане 30 лв на сто !! И на всичкото отгоре и цената на двете коли в магазина е почти равна !! А пък още повече на всичкото отгоре , ако тръгнат двете Тесла ще стигне първа , макар , че ще спира 4-5 пъти да дозарежда , но пък няма да се мъкне със 70 км/ч и пак разхода ще е в ПЪТИ по-малък като пари !!

    Коментиран от #15, #23, #42

  • 15 Баща ти с БМВ-то

    15 6 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Джендииии,няма кой да ти се върже на глупостите

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    8 14 Отговор

    До коментар #15 от "Баща ти с БМВ-то":

    Верно ли , хахахах ? Хахахаха !! И що , щото на теб така ти се ще ? Еми за твое съжаление Тесла само миналата година е продала поне три пъти повече от БМВ 7 серия и то само от Модел С и Х !! Май доста повече хора се "връзват" от вас "умните" , хахахах !! Само гледай как до 5 години 7 серия ще е САМО електромобили !!!!

    Коментиран от #21

  • 17 Ами давай де

    9 11 Отговор
    Опровергай го? В негова подкрепа ще кажа, че с тесла модел 3 изминаха 2800 км за 24 часа, което е доста повече от 1600 км за 22 часа, въпреки, че са спирали поне десетина пъти за зареждане.

    При настоящите цени въобще няма да се учудя, ако са дали по-малко пари за зареждане за изминаването на това почти двойно разстояние, отколкото е струвало пълненето на резервоара на BMW-то.

    А да не забравяме и че, заради високите цени на тока в пиковите часове, Тесла предлага напълно безплатно зареждане на зарядните си станции в определени часове на деня, когато мрежата не е натоварена. В България по принцип е безплатно по всяко време.

    Коментиран от #18, #39

  • 18 Психo от Курило

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ами давай де":

    Така де, то ако иска шофьора на BMW да го настъпи и да зареди 4 пъти за 24 маса дали няма да мине 4000км? Сравнението ти е глупаво, човека е карал икономично.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Е така де!

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "Психo от Курило":

    Шофьора на теслата ще кара не икономично, ще кара бързо, ще спира няколко пъти да почива и да зарежда, и ще плати по-малко, отколкото шофьора на BMW то който кара икономично и стига няколко часа по-късно до крайната цел въпреки, че не е спирал дори да пикае.

    Сега изниква въпросът кой е карал по-икономично, като говорим за икономии на пари и време?

    Сещаш ли се кой ще избере дизеловия автомобил пред електрическия ако са на една и съща покупна цена, електрическия е много по-бърз и икономичен, но дизеловия имал по-голям пробег с едно зареждане?

    През 99,9% от годината, средностатистическият шофьор не може да мине пробега с едно зареждане на средностатистическият електромобил за няколко дни, за да му е чак толкова важен пробега. А при дълги дестинации така или иначе трябва да спира през няколко часа и единствения проблем е липсата на зарядна инфраструктура на местата, на които така или иначе ще спре. Проблем който ще бъде решен с времето при навлизане на електромобилите заради пазарния механизъм на търсене и предлагане.

    Коментиран от #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Цената на бързите зарядни станции в Европа отдавна мина едно евро,многониковий.На зима като запалят тецовете в Европа на въглища,ще стане много екологично.Очаква се недостиг на ток,ще си гледате миксерите като паметници.
  • 24 За стотен път задавам въпроса

    2 7 Отговор
    Защо в Германия ще палят въглищните централи?

    Не беше ли да дават ток на Франция, която имаше най-сигурната система за производство на ток и разчиташе на 80% атомни централи за микса си? Не говорихте ли, че Франция ще дава ток на Германия, като го закъсат заради възобновяемите източници?

    Ами ако Германия не произвеждаше над половината от електрическата си енергия от възобновяеми източници, а още ползваше тези въглищни централи, въздуха по-чист ли щеше да е, токът по-евтин ли щеше да е и откъде Франция щеше да вземе ток към момента, при положение че тези въглищни централи произвеждат ток за Германия?

    А като говориш за цената на бързи зарядни, вземи да уточниш че говориш за онези същите зарядни на които токът беше около евро за киловатчас дори когато все още говорихме за отрицателни цени на тока.

    Каква е цената на киловатчас на зарядните на Tesla в момента?

    Коментиран от #26, #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "За стотен път задавам въпроса":

    Германия ще ползват тецовете,защото няма да има газ за отопление и германците ще се топлят на ток.Къде да го произвеждат този допълнителен ток през зимата от ВЕИ централите ли? Австрия също ще ползват тецовете си,скоро и цяла Европа.
  • 27 Партизанин на разпит

    4 3 Отговор
    Обясни вече за цял свят, но пак пропусна да пишеш Франция със своите атомни централи, които произвеждат най-евтиния и сигурен ток на света с какъв ток ще се отоплявате тази зима и откъде ще го вземат? Другото пак е отклоняване на темата!

    Щом 50% от евтина енергия от възобновяеми източници за Германия е лошо решение при липса на изкопаеми горива и изключително висока цена за наличните, какво щеше да е по-доброто решение в тази ситуация?

    Единственото по-добро решение за което се сещам е поне 150% от възобновяеми източници и независимост от цената на горивата и вноса им. Цел, която трябва да си постави всяка една независима държава.
  • 28 Грета Тунберг

    3 1 Отговор
    Скъпи,зареди ли си Теслата?
  • 29 Клошо

    3 1 Отговор
    Моя кон пасе цял ден на воля и пие поне 5 кофи вода на 100 км.
    В зависимост колко го пришпорваш може да стигне и до 10 кофи , но пък ака по-малко
    когато използва повече енергия.
  • 30 Да бе да

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "За стотен път задавам въпроса":

    Не знам откъде имаш информация за електропроизводството в Германия…но да знаеш - откъдето и да си го научил: не е вярно. Защо ли: просто живея там от години…с всяка година става по-зле. Тази година и през 23 затварят последните си 3 АЕЦ-а. Започват усилено да строят “вятърни мелници”. Трябват им още 1600. Междувременно ще внасят ток от съседните страни. Франция има най-голям брой АЕЦ ОН всички страни в Европа. Хайде със здраве и внимавай какво четеш и пишеш.
  • 31 Дуньо простия

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Е така де!":

    Тия ограничения на скоростта дето са наслагани по пътищата, сигурно за електромобил не важат. Важат само за дизели. Един ще надува, друг ще спазва. Не ти цъка теорията.

    Коментиран от #33

  • 32 Б.Д.

    0 3 Отговор
    ако е бутан по таван МОЖЕ!
  • 33 Е така де!

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дуньо простия":

    Колко да са тези ограничения? Това BMW се е движело със средна скорост 73км/ч включително по магистралата, за да мине 1600км за 22ч.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Е така де!":

    Не вдяваш какво е средна скорост.Карал е по магистрали с 120 км/ч ,в населени места с 50км/ч,с 90 км/ч по първокласните пътища,намалявал е скоростта на ограниченията.Спирал е за почивка,да се храни,до тоалетната и други.В резултат средна скорост 73 км/ч.

    Коментиран от #35

  • 35 Дрън-дрън

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    22 часа е времето на шофиране БЕЗ времето за спиране, а не времето за пристигане от точка А до точка Б. За различните скорости си прав.
  • 36 ти знаеш ли

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Е така де!":

    какво означава средна скорост?

    Коментиран от #37

  • 37 А ти?

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ти знаеш ли":

    Ако тръгна от София сутринта в 6ч. за Бургас и имам работа в Пловдив и стигна в 22ч. колко ще ми е средната скорост за 400км?
  • 38 Това никога няма да стане

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Голямата работа":

    Тия електрички бързо ще приключат като се разбере колко слабо КПД имат и колко нерентабилни са и за производство както и разхода на ток който ще се увеличи прекалено много а тоя ток от някъде трябва да се произведе. Главно от централи на Въглища.

    Коментиран от #40

  • 39 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами давай де":

    Това с безплатния ток го забравете скоро приключва напълно и не само приключва а ще стане доста скъп. Да не говорим висенето за чакане да заредиш което също ще има такъв момент. Също така и данъци и такси ще почне да има и за тях

    Коментиран от #41

  • 40 Никога не казвай никога

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Това никога няма да стане":

    Ефективността им е поне три пъти по-добра от ДВГ. Тесла имаше предишното тримесечие 35% брутен марж на печалбата за каквато стогодишните не могат и да мечтаят, въпреки че двата нови завода имаха само милиарди разходи, но никакви приходи от тях, а за зареждане на ток на три милиона автомобила в България е необходимо само да намалим наполовина в износа и сме готови. Към момента изнасяме 10 тераватчаса на година, а за зареждането на електромобилите са необходими само 5 тераватчаса годишно, при положение че произвеждаме над 45 тераватчаса, а цялото годишно потребление за ток на България е 35 тераватчаса.

    Само че един милион електромобила ще имаме най-рано 2050 година.

    Така че нищо от изброеното от тебе Не е вярно.
  • 41 Уффф

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хахаха":

    И ти голям мечтател излезе. Я обиколи зарядните на Тесла и виж дали някога ще видиш повече от една Тесла на тях, а останалите колонки стоят свободни. И ти ли си от онези дето си представят че след две години автопарка на България ще е само чисто нови Тесла включително пред всяка панелка и ще се чудят хората къде да ги зареждат?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бръм

    0 3 Отговор
    Аплодисменти за бурният прогрес! Средно статистически 20г автомобил на пропан-бутан ще докара същият $ разход, като това БМВ. За разхода лъскава пластмаса и удобен диван в подобен род статии тактично се премълчава. В същност, има масови модели коли, които още в ранните 90 правеха същият разход, дизел. Та, да поблагодарим за същественият 30г двигателен прогрес.

    Коментиран от #46

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ БЕЗ КОЗЛОД

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не, стандартния резервоар, който е 78 литра.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дуньо простия

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Бръм":

    Правеха го същия разход дизел.
    Ама бяха по 60 к.с. Сега същия разход го правят, ама с 260 к.с.
    Вижда ли се сега напредъка.

    Коментиран от #47

  • 47 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Дуньо простия":

    Я дай да го видим тогава де е сегалният 1.6 ДВГ с разход 2л/100км?
    Може да съм го изтървал тоя прогрес, учтиво моля да ме извините за невежеството!