13 Април, 2023 10:05 5 002 10

Шефът на Volkswagen погреба Golf

  • volkswagen-
  • golf-
  • 9

и разкритикува Porsche

Шефът на Volkswagen погреба Golf - 1

Въпреки факта, че Volkswagen и Porsche са част от един концерн, мненията на техните лидери относно перспективите на двигателите с вътрешно горене се различават значително. В скорошно интервю за Automotive News Europe шефът на марката Volkswagen Томас Шефер говори за бъдещи електрически модели, които постепенно ще заменят традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

По-специално, той говори за серийната версия на "народния" електрически концептуален автомобил ID.2all, който ще струва по-малко от 25 хиляди евро, както и за предстоящото пенсиониране на хечбека Volkswagen e-up! - тази година малкият електрически автомобил празнува 10 години от началото на производството, а в средата на 2024 г. ще излезе в заслужена почивка.

Шефер сподели мнението си и за синтетичните горива, които могат да спасят двигателя с вътрешно горене от планирано изчезване. Ще припомним, че до 2035 г. в Европа планират да забранят продажбите на автомобили с класически двигатели с вътрешно горене - изключение ще бъде направено само за автомобилни производители с малък производствен капацитет, които произвеждат малки суперколи и други редки автомобили (по-малко от хиляда копия годишно).

В името на екологията след 12 години гамата на масовите марки трябва да се състои изключително от автомобили с нулеви емисии на CO2 - тоест електрически превозни средства. Но има алтернативи - това е водород , както и синтетично гориво, което може да се използва за зареждане на автомобили с ДВГ без никакви последствия за околната среда. В момента активно в тази посока работи Porsche - най-близкият технологичен партньор на марката Volkswagen в едноименния концерн.

Ръководството му се чуди как да поддържа класическите бензинови двигатели живи, за да не прехвърли всичките си модели на електрическа тяга, и инвестира много пари в развитието на тази област (Porsche вече построи завод за синтетично гориво в Чили). Томас Шефер обаче смята, че дебатът за синтетичните горива е „безполезен шум“, тъй като до средата на следващото десетилетие ерата на двигателите с вътрешно горене „ще свърши по един или друг начин“.

В същото интервю Шефер обяви планове марката Volkswagen да увеличи дела на продажбите на електрически превозни средства до 80% до 2030 г. и напълно да премине към "батерийни" модели през 2033 г. (поне в Европа), без да чака общоевропейската забрана. В същото време ръководителят на германската марка зададе риторичен въпрос: "Защо да харчите цяло състояние за остаряла технология, която наистина няма да донесе никаква полза?" И под „остаряла технология“, разбира се, той има предвид двигателите с вътрешно горене.

В началото на април стана известно, че следващото поколение модели Passat и Tiguan, които се готвят да дебютират преди края на тази година, заедно с новия SUV T-Roc (дебютът му ще се състои през 2025 г.), ще бъдат последните нови Volkswagen-и за европейския пазар без електрически надстройки.

Следователно обещанията за представяне на Golf "девет" с двигател с вътрешно горене след няколко години вече са автоматично изоставени от компанията - през следващата година семейството хечбеци и комбита от осмо поколение ще претърпи планиран фейслифт, но от края на десетилетието легендарният модел ще остане в историята. Въпреки че е възможно името Golf да отиде на хибридна или електрическа кола в бъдеще, но това вече няма да е същият автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маркиза

    14 12 Отговор
    Българския селянин ще изпадне в мъка и тъга по мечтания автомобил. Какъв траур погребват желаната му кола.

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 2 блинки тинки

    5 2 Отговор
    Сигурно предвиждат нова опция в новите коли. Допълнителна екстра за новото модерно общество. Елегантен масажийор като опция.
  • 3 По-скоро

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "маркиза":

    С оглед на тези цени и заплащането на труда в България Българският селянин( и не само той) ще мине на животинска тяга!Напред към светлото бъдеще!
  • 4 Аз селянинът

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "маркиза":

    Нама как да изпадна в мъка, защото ти се водиш само по пропагандата.

    Реално никой не забранява автомобилите с двг. Ще може да си караш старите вече произведени такива.

    Само чисто новите в магазините ще са с нулеви емисии и това ще бъде НЕ в Европа , а само във европейския съюз.

    Което означава че ще можеш да си купуваш коли с двг от Турция, Македония и всички останали държави на планетата

    Коментиран от #6

  • 5 Ха-ха-ха...

    14 1 Отговор
    Траур в Перник...
    Но, както всички знаят, човеко с винкело не се интересува от 3,4,5,6,7,8... важното е да има резервни части за "двойката".
  • 6 Ха-ха-ха...

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "Аз селянинът":

    да, да - ще можеш да си ги купуваш, но не и да ги внасяш в ЕС. А старите, вече регистрирани в ЕС, няма да можеш да ги управляваш не само в централната част, но въобще в градовете. Селяните ще си ходят с тях до нивите...

    Коментиран от #8

  • 7 ДрайвингПлежър

    10 1 Отговор
    "автомобили с нулеви емисии на CO2 - тоест електрически превозни средства."

    Моля някой запознат да ми обясни липсата на СО2 емисии при електричките щото аз лично немея... и подивявам като чуя подобно ГНУСНО и лъжливо твърдение!

    Шновия шеф на ФауВе не погребва просто Голф, погребва цялото ФауВе и цялата европейска авто-индустрия! На ЕЛ полето доминиращ фактор е Китай! И ако се стигне до каране на ел. трошляци не виждам причина да карам немски вместо китайски! Дерзайте! Подарете на чайниците тлъстия и апетитен авто-пазар! ГЛУПОСТТА УБИВА - ще се погрижи и за вас!
  • 8 Баща ти

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха-ха-ха...":

    Мечтай си джендиии,айде на тротинетката и бързо гъм парада
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сектант

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "маркиза":

    пасат е новия голф не знаеш ли