Last news in Fakti

26 Април, 2023 18:15 14 692 33

130-годишен автомобил успешно премина технически преглед

  • benz-
  • технически преглед-
  • mercedes-
  • mercedes-benz

Колата може да се движи по германските пътища през следващите две години

130-годишен автомобил успешно премина технически преглед  - 1
Снимка: Shutterstock

Най-старата кола в Германия – Benz Victoria от 1884 година успешно премина местен технически преглед, след като експерти прецениха, че колата е напълно изправна за движение по пътищата и разрешиха това да се случва през следващите две години, но единствено през деня. Колата принадлежи на музея в Айнбек.

По време на прегледа не са открити проблеми или технически забележки с автомобила, а единствено, което инженерите са направили е допълване с гориво и премахване на дебелия слой прах. Колата разполага с 3.0-литров двигател с шест цилиндъра и мощност от 6 конски сили. Максималната скорост на автомобила е 30км/ч.

Единственото изискване, което от пункта за технически прегледи имат е носенето на „ръчен светлинен индикатор“ с който водачът да показва ако завива при движение на публичните пътища. Този "ръчен мигач" е малка триъгълна стрелка, приличаща на строителна шпакла.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром Бакарди

    20 39 Отговор
    Добре ва....мераклията дет има таз антика, сига го прибира вав гаража, вади тоз матор от шес конски сили и слага матор от RS алуди, слага също и аутоматична котия, ксенон менон, музика да дранчи, идни лети жанти дивитнайстки и.....както си караш на аутобана сас двеста, , изневиделица туй чуду ти присвятква и та изпреварва сас двеста и пидесе! Шаш!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Закс

    50 2 Отговор
    Евро колко е това и в кои зони може да се движи ... А иначе колата си е супер !

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 4 на теслата дръжката

    68 3 Отговор
    колко от днешните таралялсници могат да изкарат 130 години?

    Коментиран от #8, #27, #29

  • 5 На това няма какво да има

    27 29 Отговор
    И какво е чудото? Тая карета има 4 колела и една елементарна сглобка на няколко бутала с вал

    Почти като каруцата на всеки от махалата
  • 6 Никси

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Закс":

    Евро 7 , с добавка атблу и ще се движи в зоната на здрача за анимационна реклама за дърти деца !!!😁😃😄😂😛😀😄😃😁.
  • 7 Никси

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Закс":

    Бенджи , Закс и Звездния Принц !!!😂😛😀😄😃😁😁😃😄😀.
  • 8 Анонимен

    39 7 Отговор

    До коментар #4 от "на теслата дръжката":

    Моята Жигула е на 50 години и още е в движение. Колко уж съвременни автомобили са вече скрап?? Мой познат също има Москвич на 40 години в движение...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    16 23 Отговор
    Много ме кефи да броя ШИЛЕТАТА под подобни статии.
    Уважаеми и неуважаеми коментиращи, този автомобил НЕ МОЖЕ да се движи по републиканската пътна мрежа на НИКОЯ държава. Единствения начин да стане това е ако пред и зад тази кола се движат ескортиращи коли.
    Задайте си въпроса, дали КАТ ще ви зачетат като редовни, ако имате изгоряла крушка на мигача, и вие я дублирате с някакви други сигнали, че и дори ръчни.
    Ами тази кола може ли да развие необходимата скорост ,там където има знак "задължителна минимална скорост" и след това е упоменато да кажем 70 км/ч?
    И още хляда подобни казуса.
    Мислете с тия глави!

    Коментиран от #11, #21, #23, #28

  • 11 Никси

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    а добър ден , ти откри топлата вода .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бенджи и Звездния принц

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Закс":

    Ми щом тaм е минaло, у нac до Евро 101 ще го докaрa, без дa ходи до кaнaлa дори. Cтрaнa нa меогрaничените възможноcти, кво дa прaвиш
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трънче

    21 5 Отговор
    Време е България да вземе пример от Германия и да си караме старите шкодички,москвичи и да си върнем каручките по пътищата.
  • 16 Лили Иванова

    22 5 Отговор
    Ей,аз на таз кола съм се учила да карам,а кви щпакли имаше ено време...

    Коментиран от #26

  • 17 Иван

    28 2 Отговор
    Живея наблизо до Einbeck. Ходил съм в музея няколко пъти. Удивително е как немците изкарват пари от нищото. Входът е солен, вътре са събрани основно мотоциклети. Музеят е в стара фабрика или мелница. Немците, които обичат машините повече от хората разглеждат и цъкат с език.

    Коментиран от #24

  • 18 Мп1234

    19 3 Отговор
    130 години а сегашните демократични таралясници след 5 години почваш да нариваш едни пари за ремонти или за нов такъв

    Коментиран от #19, #31

  • 19 СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

    9 13 Отговор

    До коментар #18 от "Мп1234":

    не знам кой те спира да си купуваш съветски коли има ги и за 500 лв ВСЕ ОЩЕ ИМАШ ИЗБОР ЩОТО СКОРО КАТО ДОЙДАТ ИЗРАЖДАНЕ ЩЕ ИМАШ ПАРАТА НА МАНДЖАТА АКО СИ ЧЕЛ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ПУЛИШ И ЩЕ ПСУВАШ УМНО

    Коментиран от #20

  • 20 12783

    5 8 Отговор

    До коментар #19 от "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ":

    Много точно Браво за коментара!
  • 21 Кавал

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    То минало TUV, оно рупа!
  • 22 Баро

    18 0 Отговор
    Супер си е машнката, това струва колко 3 ескласи и 2 майбаха и не е за каране а за показване.
  • 23 Ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Вярно,че не може да се състезава по аутобана с младите джигити .Но по крайбрежната на Монако,Марбея,Бенидорм(може и на Златните) ще си кара с кеф .
  • 24 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Абе и ти си цъкал.С езика.
  • 25 Защо

    11 0 Отговор
    ли правят това? Защо ли поддържат и карат автомобили на 100г че и отгоре? Независимо от цената? Отговора е лесен: защото могат. Защото имат възможност. Защото им харесва, хоби им е и могат да го направят. Е това е то. Кеф цена няма.
  • 26 Никси

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лили Иванова":

    а инструктора същия ли беше тогава от Дами Канят ?, и на ВАЗ ли казваше г-жа АЛОУ ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ИМАШ СТРАШНИ ОЧИ, представям си сутрин Как е въртял с манивелата горкия ,STOP , STOP, STOP, STOP ,(НЕ ВИДЯ ЛИ ЗНАКА , БОЖЕ ИМАШЕ ЛИ ЗНАК , ИМАШЕ КОЙ НОМЕР? , 36 МА КАКО , БРАВО Я ЕЛА СЕГА ТУКА НА МЕСТОТО НА КАКА , ОПАСНА СИ , ЩОТ КАРАЛА МОТОР В ТЕХНИКУМА НА 2 ГУМИ ) ???!!!!.😀😂😛😁😃😄😃😁😂😂😀👍👍👍👍👍👍
  • 27 Ненчо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "на теслата дръжката":

    Лада 2107 супер
  • 28 Минчо

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    То е ясно че е бавна и е само за музеи и тем подобни но тук в България няма да регистрират подобна или такава кола камоли преглед тук всичко е трудно една камара желязо а безброй изисквания и средства а автомобила е за да върши работа и тук тоз работата му е да се види от къде е започнало автомобилостроенето но нии с ме далеч от това тук има закони които се спазват моля
  • 29 музеен

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "на теслата дръжката":

    като музеен експонат-неограничено време
  • 30 чушкопек с две чушки

    5 1 Отговор
    когато хората са правели автомобили , ние тука сме яздели магаретата затова сме на това положение
  • 31 Знайко

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мп1234":

    Сегашните "таралясници" Мерседес са по над 200-300 к.с. и двигателите им развиват 6000-8000 оборота в минута. И са над 30 пъти по-мощни от 6 к.с. на този "прадядо", който я развива 600-800 оборота в минута, я не развива. Сегашните таралясници, вдигат над 8 пъти по-висока скорост от над 240 км/ч. "Скорстната кутия" на този дядо я има 2 предни предавки, я не, а сегашните имат 6 или 7 предавки, дори 9 предни предавки. Този дядо има една спирачка само на задните колела, нямам информация как спира, но със сигурност са зле спирачките. Вероятно ще му трябва 3-4 пъти повече спирачен път да спре от максималната му скорост 30км/ч, отколкото на съвременните автомобили да спрат от 100 км/ч с четирите им дискови спирачки.

    Този 130 годишен автомобил сигурно е изминал за целия си живот толкова километри, колкото сегашните "таралясници" изминават за месец. При 30 км/ч максимална скорост и 8-10 км/ч средна сткорост, познайте за колко часа ще стигнете от София до Пловдив, вероятно ще му трябват над 15 часа. Докато съвременните таралясници, за същото време, ще изминат 10 пъти по-голямо разстояние.

    Коментиран от #32

  • 32 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Знайко":

    сегашните таралясници имат ресурс колкото да им изтече гаранцията , айде до нови срещи чао лека нощ приятни сънища мерси със сегашните строшляци , и никога няма да станат ретро , защото няма да имат тази възможност , сегашните (КОЧИНИ) !!!!.
  • 33 Марин

    1 0 Отговор
    От 10 години живея в Германия и бях шокиран да видя "жабка" тези които си я спомнят това е мотоциклет отзад с едно колело отпред с две и е покрит с мушама има две седалки , предно стъкло и дори чистачки. Беше с регистрационен номер немски и паркиран на улицата тоест в движение. Немците имат специален закон за ретро автомобили можеш да ги регистрираш но са разрешени за използване само за много малко километри. Виждал съм и други ретро автомобили дори по аутобана.