Last news in Fakti

15 Август, 2023 13:16 4 461 5

Kia извади кросоувър в стила на EV9 с размерите на Sportage

  • kia-
  • ev9-
  • ev5-
  • sportage

Кадрите са публикувани от китайските власти

Kia извади кросоувър в стила на EV9 с размерите на Sportage - 1

Дизайнът и характеристиките на новия електрически кросоувър Kia EV5, готов за производство, бяха разкрити по-рано от очакваното благодарение на китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии. Компактният модел, който ще направи официалния си дебют през следващите седмици, ще се произвежда в Китай с планове за износ на световните пазари.

Дизайнерите на Кia са заложили на форми познати ни от концептът EV5, представен през март 2023 г., който е останал в почти непроменен вид. Външният вид на колата остава почти неразличим от концепцията, като се отличава само с малки промени. Колелата се предлагат в два размера - 18 или 19 цола, но запазват същия дизайн като 21-цоловите джанти, показани при концепта.

Промените спрямо предсерийния вариант включват традиционни странични огледала, променени дръжки на вратите, по-голям отвор за порта за зареждане и минимално променени LED фарове. Макар интериорът все още да не е разкрит, то се очаква моделът да черпи значително вдъхновение от по-големия EV9 както по отношение на естетиката, така и на технологиите.

EV5 е с дължина от 4 615 мм, ширина 1 875 мм и височина 1 715 мм, а междуосието е 2 750 мм . Тези размери позиционират EV5 като електрически аналог на Kia Sportage в гамата на корейците. Според предоставените спецификации електромобилът ще бъде оборудван със синхронен електромотор с постоянни магнити, получен от Vitesco Automotive Electronics. Този двигател генерира 215 к.с. и 310 Нм въртящ момент, които се насочват изключително към предните колела. Максималната скорост ще бъде ограничена по електронен път до 185 км/ч. Батерията е дело на BYD Blade, но за момента нейният капацитет е неясен. Очаква се, че в бъдеще Kia вероятно ще представи и вариант с два двигателя и задвижване на всички колела (AWD).

Новият EV5 ще се произвежда в Ячън, Китай, от съвместно предприятие между Kia и Yueda. Въпреки че производствената му база е в Китай, EV5 не е предназначен само за местния пазар; той е замислен като глобален електромобил и вероятно ще стигне и до всички райони. Според последните данни официалното представяне на Kia EV5 е насрочено за 25 август на автомобилното изложение в Ченгду.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екстра са тея кии

    4 3 Отговор
    ев 6 също ма кефи
  • 2 сектант

    4 8 Отговор
    освен йоник 6 и 5 другите корейски всичките са от грозно по-грозно. може би и този големия палисад. може би това е защото от дачия са взаимствали за групия сув дизайн на дъстъра

    Коментиран от #3

  • 3 каква неудачия ?

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    киа е на друго място в ерархията
  • 4 Сарая

    7 1 Отговор
    Мяза на руския москвич
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.